1. Home
  2. Vesti
  3. Osnivač firme Nikola Motors proglašen krivim za prevaru
Osnivač firme Nikola Motors proglašen krivim za prevaru
0

Osnivač firme Nikola Motors proglašen krivim za prevaru

24.48K
0
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač vozila Nikola Motors se, ne baš tako davno činio kao neko ko bi mogao da postane naredna Tesla. Kompanija sa sedištem u američkoj saveznoj državi Juti je primila investicije od velikog General Motorsa i činilo se da može da postane jednako veliko ime u svetu električnih kamiona kao što je Tesla to uradila sa putničkim automobilima. Ali, kada se sve završilo, ispostavilo se da je Nikola bio jedna od mnogobrojnih „kula od karata“, a njen osnivač i prvi čovek brenda, Trevor Milton se našao na optuženičkoj klupi za prevaru.

Četrdestogodišnji Milton se nekada hvalio kako je od siromašnog uličnog prodavca napravio firmu čija se vrednost u jednom momentu procenjivala na čak 34 milijarde dolara (više nego neki drugi američki proizvođači s dugom istorijom, kao što su Ford i Chrysler), ali kada je urađena detaljna istraga, ispostavilo se da su silne reči bile samo prazne reči.

Mnogobrojne narudžbe kojima se Nikola hvalio kako je dobio, su zapravo bile od strane firmi koje postoje samo na papiru i za koje je u većini slučajeva spomenuti Milton zapravo bio osnivač. U suštini, da bi povećao cene akcija Nikole na berzi, Milton bi preko svojih drugih kompanija pravio lažne narudžbe bez naravno ikakvog plana da vozila budu isporučena.

Tokom suđenja su svedočili mnogobrojni inženjeri koji su potvrdili da je Milton „prodavao maglu“. Jedan od njih je bio inženjer Brendan Babijark koji će reći da je prototip Nikolinog takozvanog „revolucionarnog pikap kamioneta“ pod imenom Badger zapravo bio našminkani Ford F-150 Raptor, iako je Milton ranije tvrdio da mu je upravo cilj da pošalje „dinosauruse“ kao što je ovaj bestseler u penziju.

Mark Rasel, još jedna od visoko pozicioniranih osoba u kompaniji, je izjavio da je scena kamiona na vodonik koji će kreće autoputem u Juti bila velika montaža pošto kamion uopšte nije imao mehaniku. Sve je snimljeno kao jedan veliki holivudski film u kome je pronađena nizbrdica pa je delovalo kao da kamion zapravo vozi iako se u suštini, vozilo samo kotrljalo.

Kim Brejdi je bila direktor za finansije u Nikoli i svedočila je koliko je Milton bio opsednut cenama firme na berzi i cilj mu je samo bio da one rastu bez obzira da li bi kompanija bila u stanju da ispuni obećanja.

S druge strane, advokatski tim optuženog se branio pričom kako Miltonov plan nikada nije bio prevara već firma jednostavno nije uspela da ispuni obećanja zahvaljujući epidemiji virusa korone i problema sa dobavljačima. Takva odbrana nije dala rezultate pošto je Nikola već platio kaznu od 125 miliona dolara za prevaru, a sada je njen osnivač progašen krivim iz istog razloga. Još uvek nismo sigurni koliko dugo će robijati, ali mu se smeši kazna u trajanju od 25 godina.


Američki sistem funkcioniše relativno sporo pa Milton sada ima pravo na bezbroj žalbi pre nego što završi u zatvorskoj ćeliji. Do tada ćemo ga viđati na slobodi uz verovatno mnogobrojne priče kako je žrtva mnogo veće teorije zavere…

AutoRepublika

(24481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments