1. Home
  2. Vesti
  3. Kolege oduševljene Stellantisovim novim motorom sa šest cilindara
Kolege oduševljene Stellantisovim novim motorom sa šest cilindara
38

Kolege oduševljene Stellantisovim novim motorom sa šest cilindara

2.76K
38
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju onu izreku „There is no replacement for displacement“ ili u bukvalnom prevodu „Ne postoji zamena za (veliku) radnu zapreminu“. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Jenkiji su uvek više voleli motor veće zapremine umesto onoga koji postiže veću snagu uz pomoć turbo punjača ili kompresora, ali čak ni njih nije zaobišla revolucija smanjivanja zapremine koja je inicirana pre petnaestak godina.

Sve je započelo kada je Ford predstavio svoje motore EcoBoost, pratio ga je i General Motors, dok se korporacija Chrysler pomalo kasno priključila zabavi i tek je uspostavila saradanju sa Fiatom.

Danas je Chrysler deo velikog svetskog giganta Stellantisa, pa je počeo da deli mnogo toga sa ostalim brendovima iz Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije. Jedan od njih je novi 3,0-litarski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji pod imenom Hurricane. Stellantis ga je razvio samo za svoje najveće i najskuplje modele, a u Americi bi trebalo da zameni čuveni Hemi sa osam cilindara. To je teži posao nego što zvuči na prvi pogled, pošto je Hemi bio „srce“ Chryslera tokom poslednjih nekoliko decenija i praktično ga održavao u životu svojom popularnošću.

Hurricane je nedavno debitovao u modelu Jeep Grand Wagoneer i deo je standardne opreme sa svim konfiguracijama sa izuzetkom one bazne. Ona i dalje koristi stariji 6,4-litarski Hemi sa osam cilindara, a sam podatak da je Hurricane dostupan na svim skupljim verzijama nam dovoljno govori o kakvoj „aždaji“ je reč. Može se pohvaliti sa 510 konjskih snaga i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta što je prirast od 40 „grla“ i maksimalnih 61 Nm obrtnog momenta u poređenju sa Hemijem.

Razlog za tako nešto je očigledan pošto je Hemi atmosferac dok Hurricane postiže svoju snagu zahvaljujući turbo punjaču, ali na kraju dana, Jeep nam kaže da je pronašao način da poboljša performanse vozila, bez da model izgubi na ekonomičnosti i da pritom zadovolji stroge stope izduvnih gasova.

Kolege sa sajta Car & Driver su uspele da izvuku ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,7 sekunde, što je fantastičan rezultat za jedan terenac sa masom od približno tri tone. To je takođe za 0,7 sekundi brže u poređenju sa Hemijem i za 0,2 sekunde brže nego što to postiže model Ford Expedition Stealth, koji je do sada služio kao terenac u „radničkoj kategoriji“ sa najboljim performansama.

Među američkim terencima sa tri reda sedišta i dalje dominira novi Cadillac Escalade-V kom je potrebno samo 4,3 sekunde da ubrza od nule do 100 km/h zahvaljujući svom benzincu sa 682 konjske snage. Sam podatak koliko daleko je Jeep dogurao i to sa motorom sa šest cilindara najbolje pokazuje da su i Jenkiji shvatili da verovatno postoji zamena za zapreminu, a ostaje nam još jedino da vidimo kakva će pouzdanost Hurricanea biti na duži period.

Ovo je kategorija gde se prethodnik Hemi baš mogao pohvaliti, pošto važi za jedan od najpouzdanijih američkih motora ikada proizvedenih.

Spomenućemo da razlika u potrošnji nije onolika koliko bismo pomislili na prvi pogled kada pogledamo zapreminu. Novitet na autoputu pri brzini od 130 km/h troši 11,7 litara dok se prethodnik mogao pohvaliti sa brojkom od 12,3 litre. U gradu oba modela troše 16,8 litara na pređenih sto kilometara.

Šta da kažemo osim: „Amerikanci, dobrodošli u 21. vek…“

AutoRepublika

(2759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

510 ks ? Ali sa 678 Nm. Dobar im taj „Hurricane“,
Pa, što ne stave taj redni šestak u modele Alfa Romea koji „koriste“ postojeći 2,9 od 510 ks, pa bi tako vozač imao na raspolaganju 78 Nm više. Ili tu „mora“ V6 konfiguracija ?

Matija

V6 je kraci od R6, priblizno za 1,5 precnika cilindra. Duzi, R6 motor u Alfi otisao bi napred i zbog toga bi izazvao dva negativna efekta:

1. povecalo bi se opterecenje prednje osovine a zadnja bi se za toliko rasteretila. Posledice: losija trakcija i losije kocenje.

2. Auto ne bi mogao da zadovolji ceoni sudar u crash-testu jer bi dugacak motor bio potisnut u kabinu!

BB

Gura ih u kabinu, zato je svako BMW velik izvana a mjesto za vozača usko. Ali tako je od početka projektovan a Giulia nije

Matija

Ovo je vrlo moguce! Normalno se prostor za noge vozaca/suvozaca zavrsava na mestu kuplunga. Kod BMWa je moguce da prostor za noge ide ispred kuplunga! Slicnu situaciju imao sam u projektu Grenadier, gde je ugradjen BMWov sestak, cija je zadnja strana usla u putnicki prostor u visini pedala!

Dalje, moguce je takodje da pri ceonom sudaru motor moze bez posledica po putnike da se pomeri unazad nekoliko santimetara i da se tako produzi deformaciona zona.

Ovakva arhitektura zahteva vrlo precizno planiranje karoserije i samog motora, koji pozadi ne sme da bude sirok.

Milan Grozdanović

Pa BMW od starta planira R6, dok je alfica dizajnirana za V6. Verovatno uz ozbiljnije dorade moze da se postigne ubacivanje r6 motora, mada, ne fali nista ni aktuelonom v6

Matija

BMW zivi sa tim problemom „od kada je sveta i veka“. Trebalo bi uporediti duzinu haube kod BMWa 3 i Alfe Djulije. Tacnije bi bilo uporediti duzinu od prednjeg zida kabine (dole kod pedala) do prednje tacke vozila. Razlog – nagnutost prednjeg stakla utice na vidljivu duzinu prednje haube, stvarna duzina je ispod „koze“.

S mile

Dobro bre Matija, jel ti planiras ikad da nsm se predstavis, ko si, sta si radio. Imas fantasticno znanje (za nas hobi ljubitelje), i mogao bi osim komentara, da odvojis vreme za mesecno izdanje jednog teksta po tvom izboru.

Razumi me, moronove, i tvoje komentara izuzetno postujem. Slazem se sa mnogima ovde, ali tvoji komentari su nivo iznad ostalih, po strucnosti….

Pozz

BB

A mogao bi od jednog pdf-a napraviti članak ovdje 😉 (meni se preko e maila predstavio pa znam neke detalje 😉)

Matija

🙂 Smajli, bas si me iznenadio ovakvim komentarom! Veliko hvala! Od priznanja koje sam u karijeri doziveo najvise volim ona koja dolaze iz naroda a ne od sefova! OK, nekoliko reci o meni: – Diplomirao sam na Beogradskom masinskom fakultetu na odseku za motorna vozila. – Karijeru sa poceo u beogradskom Ikarusu, gde sam 7 godina radio u timu za razvoj programa. Delatnost ovog tima obuhvata vise aktivnosti, ne samo tehniku: istrazivanje trzista, koncepti vozila, dizajn, planiranje, itd. U prvoj polovini 80-tih bio sam vodja projekta „A075“, vozilo koje je u narodu poznato kao „Tara“. Ja sam tvorac koncepta tog… Pročitaj više »

Milan Grozdanović

Bio je clanak o Vama u nekom domacem casopisu ili na web portalu. Poznata mi je prica

Matija

Kompletna informacija o ucescu Ikarusa u projektu A075 jos nigde nije objavljena. U jednom svom komentaru u Autorepublici objavio sam gornju sliku uz nekoliko recenica objasnjenja. To je sve, za sada. Predpostavljam da vam je ta slika ostala u secanju. Zvezdan i Zoran dobili su od mene opsirnu prezentaciju sa slikama i tekstom o toku projekta, od prve crte, prototipova i do tadasnjih planova za buduci razvoj ove familije vozila. Koliko se secam, imamo dogovor da licno napravim tekst za Autorepubliku. Na zalost, jos uvek nisam ispunio obecanje. Provericu da li Autorepublika jos uvek ima interesovanje za ovu pricu. Njeno… Pročitaj više »

moron

Ja kao čitalac bih bio veoma zadovoljan ako bih imao prilike to ovde pročitati, taj budući članak.

Matija

Dogovoricu se sa Autorepublikom. Jos bolje, javi mi se preko mog weba i poslacu ti prezentaciju.

Milan Grozdanović

Onda sam Vas pomesao s nekim ko ima slicnu pricu. Taj clanak je bio o coveku koji danas radi za Porse, a razvijao je neka vojna vozila, mozda onaj TAM-ov kamion sto lici na uvecani pincaguer. Mada, mozda to i jeste bilo na AR. Ali siguran sam da je bio klasican clanak, kao neka kratka prica iz zivota coveka koji je otisao odavde i uspeo tamo

Milan Grozdanović

Josip Vlahovic je izgleda u pitanju

Matija

Verovatno cu vas razocarati sa sledecom informacijom: Josip Vlahovic je ucestvovao u projektu A075 u timu IMRa. Pri tome je napravio sve moguce greske u konstrukciji gde god je to mogao da ucini! Negde 1989 godine morao je da bezi iz IMRa! Zahvaljujuci dobrim vezama beogradske katedre za vozila sa Porseom, uspeo je da udje u Porse. Tamo je radio u tzv. predrazvoju. Sa kakvim uspehom – to je za mene velika tajna! Ostao je tamo do penzije. U vreme projekta bili smo na ratnoj nozi – gde god je mogao obasipao je moj auto najotrovnijim komentarima! Rezultati internih ispitivanja… Pročitaj više »

Matija

Vlahovic je bio prvo asistent na katedri za vozila. Zatim je presao u AMSJ gde je radio vise godina. Posle toga presao je u Tomos gde se bavio motorciklima – cini mi se da je nesto radio za trkacke masine. Iz Tomosa je dosao u IMR i ukljucio se u projekat A075. Posle brojnih konflikata u projektu koje je izazvao svojim nestrucnim radom morao je da napusti IMR 1989 godine. Imao je ludu srecu da mu je sef katedre za vozila bio kum, koji ga je preko privatnih veza ubacio u Porse. Tu je ostao do penzije. Kako mu je… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

A šta fali Alfinom?

Yankee

Taj Alfin je koliko znam razvio Ferrari tako da je mocan i brz, ali verovatno ima zivotni vek do prve zamene ulja.
Ovaj Hurricane ako treba da zameni Hemi znaci da ce se masovno ugradjivati u Ram, koji je najbitniji model za Stellantis i mora da traje posto Ram uglavnom pravi radnicka vozila. Tu se ne prasta ako motor strada na 50.000 milja, mora da predje 350.000 milja bez mehanickih problema.

TheStig

Zapravo motor od Gulie QV je mehanicki maltene besprijekoran i vjerovatno je pouzdaniji od motora u njemackim konkurentima. Imas test od Car and Drivera gdje su Guliu imali duze vrijeme i presli 40 000 milja sto je moze nazvati ekstenzivnim testom. Uglavnom su problemi bili elektronske prirode (senzori i slicne stvari) i zadnji diferencijal koji je morao biti zamijenjen jer je proizvodio buku. I jos jedno pitanje za tebe? Koji to moderni motor u bilo kom performantnom emrickom vozilu moze preci 350 000 milja? Evo ja gledam i citam o automobilima vec 15 godina i jos do sada nisam upoznao… Pročitaj više »

Yankee

Reci „poudaniji od motora u nemackim konkurentima“ ne govori mnogo, to svako moze hehe.

Bilo koji Hemi ili Coyote ili LS ce bez problema preci 350.000 milja. Ja nigde nisam rekao da mora biti u performantnom vozilu. Hemi se ugradjuje i u Dodge Challenger i u Ram 1500. Coyote se ugradjuje i u Ford Mustang i u Ford F-150. U pikapima bez problema prelaze toliko. U performantnim vozilima niko ne vozi toliko mnogo.

TheStig

Te pričice mozes pricati malim amerikancima posto vjerujete u svakakve bajke nije problem da vjerujete ni u to. Kakvih bolan 350 000 milja. Amerika je davno prestala da ima vozila koja mogu preci i 250 000 milja. Evo ja cu ti kupiti Mustanga 5.0. Ako ti predje 250 000 milja a da ne bude havarije ja glavu odmah na panj stavim. Ako se pokvari prije toga ti meni kupiš McLarena? 😁

Yankee

Moze. Kad ce mi taj Mustang biti isporucen?

TheStig

Čim se završi rat u Ukrajini 😀

Stari Dejan

Gulia inače je jedan automobil sa izuzetno ozbiljnom ekipom inženjera koji su odradili vrhunski dobar posao što se tiče dinamike vožnje. A pogotovo QV verzija, taj motor je dijamant.
Ali to ne bi bili Italijani da ga nisu usrali sa elektronikom. Koliko ja znam ubedljivo najveći broj problema taj auto je imao sa strujom. Jedina dva minusa: što se sviđa Donu i što su elektriku radila deca iz vrtića

TheStig

Da, upravo tako sam i napisao. Elektronika je veliki problem. Ali evo gospon Yankee koji nikad nije ni sjeo, a kamoli vozio neku sportsku Alfu već je svojim demokratskim USA rendgenom snimio konstrukciju motora haha.

Stari Dejan

Taj motor sigurno može da traje mnogo duže nego što mu većina Amerikanaca iz Kentakija daje „fore“.
A da li može da zameni Hemi u radnoj mašini? Teško, jer ovaj V6 je napravljen da bude brz, agilan i bučan- sve suprotno od onoga što se traži u jednom Ram pikapu. Da li možeš sa džemperom od kašmira da pokupiš prosuto vino? Možeš, ali niti se to radi sa tim niti je napravljen za to

Yankee

To sam bukvalno i ja gore napisao – da takav motor nije za radnicki pikap. A videcemo kako ce se ovaj I6 pokazati …

Stari Dejan

Jesi ali si napisao da to ne ide zbog lošeg kvaliteta. Ja napisah da kvalitet nije upitan, već jednostavno taj motor nije napravljen za to da bude radna mašina. Diskretne razlike ali značajno menjaju stvari, zar ne?

Yankee

Ti napisah da kvalitet sa motorom nije upitan posle 40k milja … a dosta pikap vozaci toliko predju godisnje bez problema. Motor koji je napravio Ferrari nece sigurno preci 200.000 milja sa regularnom odrzavanjem, a da ne govorim vise.

Yankee

Oprosti, nisi napisao ti, napisao je Stig.

BB

Highly likely 🤣😂

Matija

Bio bi interesantan podatak o razlici tezine hemija i rednog sestaka. Predpostavljam da je sestak upadljivo laksi, sto donosi jos nekoliko prednosti u pogledu voznih karakteristika vozila.

Stari Dejan

Inače, krilaticu „there is no replacement for displacement“ nisu smislili amerikanci, već Walter Oven Bentley. Fraza je rođena 1926.,kada je podigao zapreminu svog motora sa 3.0 na 4.4 litra. Gospodin Bentli je prezirao sve turbo/kompresor dodatke i zato su svi njegovi motori imali izuzetno veliku radnu zapreminu.

Rikošet

Evropa danas radi na tri, a Amerika na šest cilindara…

Evropa čini se uživa u „sado mazo“ politici na svim poljima…

moron

Još malo, pa cela EU prelazi najpre samo na „Twinair“ tehniku 😊 A posle i na „zweitag“

Rikošet

Iskreno nisam pametan.

Čini mi se, da se u Americi trend „downsizinga“ razvukao i razvodnio i da nije ni blizu radikalan kao u Evropi, koja je u želji da bude kolijevka „zelene autoindustrije“ postala trocilindarski raj bez konkretnog dobitika po životnu sredinu (smanjenje potrošnje i zagađenja u odnosu na četverocilindraše je u najmanju ruku upitno), ali sa ekstremnim dobitikom za proizvođače, koji su klip manje naplatili kao da su nam dali klip više…

Slučajno ili ne, sunovrat meni poznate autoindustrije počinje od Dieselgate afere, a ova prelazna električna era je za sada veliko razočarenje…