1. Home
  2. Sport
  3. Novi Ford Mustang stiže na staze
Novi Ford Mustang stiže na staze
1

Novi Ford Mustang stiže na staze

176
1
Podelite sa prijateljima:

Kada nam je Ford podario novu generaciju velikog Mustanga pre nekoliko sedmica, poprilično nas je iznenadio u dve kategorije. Prva od njih je ona da čuveni američki „mišićavko“ još uvek neće pratiti moderne trendove na račun ponude hibrida ili električnih konfiguracija već će biti nuđen na isti način na koji smo navikli da ga vidimo tokom proteklih šest decenija.

A ono šta nas je možda još uvek obradovalo je podatak da ćemo ga videti i na trkačkim stazama. Neko će reći, „pa šta je tu čudno, pa uvek se takmičio“, ali je Ford zapravo prethodnih godina odlučio da investira manje novca u profesionalni auto-moto sport da bi finansirao drumska vozila na struju.

Tako da videti Mustanga u čak pet različitih šampionata je bio kao poprilično veliki šok, ukljućujući i trku 24 sata LeMansa. Dva od spomenutih pet šampionata su oni na domaćem tlu, a to su NASCAR i NHRA.

Doduše, ove serije ne zahtevaju nikakvu povezanost sa serijskim modelima sa izuzetkom stila, ali one u šampionatima GT3, GT4 i Supercars svakako deluju kao da su sišli sa proizvodne trake pre nego što su modifikovani.

Ispred nas je sada prvi trkački Mustang i to onaj iz serije Supercars. Ovaj šampionat u Australiji već duži broj godina važi za jedan od najboljih na svetu, iako je prethodnih godina spao na sva imena.

Naime, pored Forda se takmičio još samo „Holden Commodore“, a ovo ime stavljamo u navodnike iz razloga što Holden kao firma više uopšte ne postoji dok je model Commodore samo prepakovani Opel Insignia.

Ford je izabrao ovaj vikend za debi novog Mustanga za Supercars iz razloga što se tada vozi Bathurst 1000, najveća i najduža trka u šampionatu. Novi Mustang se neće takmičiti sve do naredne sezone, ali ne sumnjamo da će biti u velikom centru pažnje.

Pa koliko je ovaj trkački model zaista Mustang? Ford nam kaže da je školjka identična, ali je narano sve povećano na značajno veći nivo posebno na račun bezbednosti. Sve ono šta je dodavalo na nepotrebnoj masi je izbačeno, a zatim ugrađeno trkačko sedište, roll-cage i ostale modifikacije.

Dok fabrički Mustang GT pokreće 5,0-litarski benzinac sa maksimalnih 500 konjskih snaga u izdanju Dark Horse, inženjeri su povećali radnu zapreminu na 5,4 litre kod „trkača“, a snagu na preko 600 „grla“. Zapremina rezervoara je takođe povećana na 136 litara, a ostale modifikacije su one koje smo navikli da vidimo na modelima za profesionalni auto-moto sport.

Iako je sadašnji Mustang slavio na čak dvadeset (od vožene 32) trka na svom debiju u sezoni 2019. godine, ove sezone se uglavnom mučio, pa naslednik stiže u baš pravo vreme.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neka mu je sa srećom!