1. Home
  2. Vesti
  3. FCA dobija zajam od 6,3 milijarde evra
FCA dobija zajam od 6,3 milijarde evra
0

FCA dobija zajam od 6,3 milijarde evra

167
0
Podelite sa prijateljima:

FCA dobija zajam od Intesa Sanpaolo banke, s tim da se kao garant javlja italijanska država. 

Novac koji će dobiti Fiat-Chrysler alijansa biće upotrebljen za ulaganje u infrastrukturu i održavanje postojećih fabrika u matičnoj Italiji. U pres saopštenju FCA potvrđeno je da će deo novca biti raspoređen za plaćanje dobavljača (prema kojima očito postoje dugovanja), ali da će najviše novca biti utrošeno na dalje investicije alijanse u italijanskim pogonima.

Šef FCA za EMEA region, Pijetro Gorlije, rekao je da je ovo primer kako vlada i bake sarađuju sa automobilskim velikanima u cilju boljitka čitavog sistema. „Suočeni sa neviđenom krizom, ovo je primer Italije koja se udružila kako bi zaštitila vitalni industrijski ekosistem. Vlada, najveća banka u zemlji i FCA počeli su sa radom kako bi zajedničkim snagama osigurali da ceo italijanski automobilski sistem i dalje može da igra svoju u ulogu u ponovnom pokretanju italijanske ekonomije“, rekao je Gorlije.

On je naglasio da će gotovo 100% dobijenog novca biti iskorišćeno za investiranje u Italiju i tamošnje pogone. Imzeđu ostalog ovaj novac biće iskorišćen kako bi se konačno i otpočela najavljivana ofanziva novih proizvoda na evropskom tržištu.

Pijetro Gorlije tako je potvrdio da će uskoro početi i proizvodnja Alfinog novog modela Tonale, potom Maseratijevog novog SUV-a, a kao boljitak je naveo i proizvodnju Jeepovog Compassa u Melfiju, te elektrifikaciju tog modela i Renegadea.

Dobijeni novac iskoristiće se i za početak proizvodnje Fiata 500X sa blagohibridnim pogonskim sklopom, potom električnog izdanja Fiata 500, ali i niza Maseratijevih modela počevši od MC20 pa do naslednika za GranCabrio i GranTurismo.

Svi navedeni projekti biće realizovani do kraja 2022. godine, s tim da Pijetro Gorlije ističe da će većina njih biti započeta već krajem ove i početkom naredne godine.

Gorlije je naveo i da ovaj zajam spašava indirektno više od 200.000 radnih mesta, te da će novac za dobavljače biti prosleđen za više od 5.000 dobavljača FCA alijanse u Italiji. Kako se navodi u saopštenju FCA, automobilska industrija u Italiji čini oko 6,2% BDP-a, dok je u toj grani privrede zaposleno 7% od ukupnog broja radnika na Apeninskom poluostrvu.

AutoRepublika 

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments