1. Home
  2. Vesti
  3. F Serija Super Duty će verovatno preći na vodoničnu umesto na baterijsku elektriku
F Serija Super Duty će verovatno preći na vodoničnu umesto na baterijsku elektriku
3

F Serija Super Duty će verovatno preći na vodoničnu umesto na baterijsku elektriku

119
3
Podelite sa prijateljima:

Još u novembru 2020. godine, Ford Authority je izvestio da plavi oval nije planirao da proizvodi i prodaje potpuno električne pikapove iz linije Super Duty, uprkos ogromnim ulaganjima u električna vozila.

Prošlog maja, izvršni direktor Forda Džim Farli još jednom je potvrdio tu činjenicu, napominjući da u ovom trenutku tehnologija baterija jednostavno nije sasvim spremna za teže kamione. U stvari, Ford se nije ni potrudio da razvije hibridni pogon za potpuno novi Super Duty koji je nedavno predstavljen, već se umesto toga fokusira na par pilot programa koji uključuju verzije ovih kamiona sa pogonom na vodonične gorivne ćelije za par komunalnih preduzeća – SoCalGas i Ferguson Enterprises.

Prema novom izveštaju Automotive News-a, sada je verovatnije da će Ford Super Duty i njegovi konkurenti krenuti tim putem pre nego što stigne i potpuno električna verzija.

Dok Ford, GM i Stellantis guraju potpuno električne verzije svojih lakih pikapa, njihova veća, teška braća su mašine koje ostvaruju profit i koje neće biti tako lako naelektrisati iz raznih razloga, a ne zbog najmanje od toga je činjenica da tehnologija baterija nije sasvim održiva za teška vozila koja vuku teške terete.

„Ako vučete 4,5 tone, električni pikap nije pravo rešenje“, rekao je Farli dok je razgovarao sa medijima na predstavljanju modela Super Duty u Kentakiju. „A 95 odsto naših kupaca vuče više od prethodno navedene mase. Ovo je zaista važan segment za našu zemlju i verovatno će preći na vodonične gorivne ćelije pre nego što pređe na čisto električnu energiju.

„Nismo videli veliku buku“, rekao je Tod Ekert, menadžer marketinga Fordove pikapove, o kupcima teških kamiona koji traže EV. „Radi se o produktivnosti, sposobnosti i efikasnosti. Upravo sada, benzin i dizel zaista služe tim potrebama.”

Dok su neke države, uključujući Kaliforniju i Njujork, odredile datume za kraj prodaje novih SUS vozila – sve su napravile izuzetke za teške pikapove, što je Fordu dalo poverenje da neće biti primoran da razvije takav proizvod u bliskoj budućnosti. Bez obzira na to, verzija Super Duty sa pogonom na vodonične gorivne ćelije ispunila bi misiju ponude verzije popularnog pikapa sa nultom ili barem nižom emisijom sve dok se tehnologija baterija ne poboljša.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pogon sa vodonicnom celijom donosi sledece prednosti: brzo punjenje, veliki akcioni radijus, mala baterija, mala tezina, manja potrosnja energije u vozilu, cist pogon. Pametna odluka Forda! Vodonik se probija u prvi plan, sve brze i brze.

moron

Još samo da osmisle jeftinu proizvodnju vodonika, jeftin transport i jefitno ( a odgovarajuće) skladištenje, jeftine punionice i jeftina vozila 😊😊😊

Matija

Sta ti je, bre?! Sve je vec reseno, evo Svabe zele da se greju na vodonik umesto gasa! 🙂 🙂 🙂