1. Home
  2. Vesti
  3. Da li ste znali da se samo dva aktuelna modela Citroena sklapaju u Francuskoj?
Da li ste znali da se samo dva aktuelna modela Citroena sklapaju u Francuskoj?
4

Da li ste znali da se samo dva aktuelna modela Citroena sklapaju u Francuskoj?

600
4
Podelite sa prijateljima:

Mnogi proizvođači automobila su davnih dana počeli da izmeštaju montažu aktuelnih modela u zemlje s jeftinijom radnom snagom, i generalno s nižim troškovima poslovanja. Čak je i Porsche, inače poznat po doskorašnjem insistiranju na tvrdoj politici da bi trebalo da ostane proizvod s nalepnicom „Made in Germany“ promenio ploču, pa onda i ne čudi to što je francuski Citroen ostao praktično sa samo dva modela koja se sklapaju u postojbini brenda.

Masovno premeštanje lokacije na kojoj je organizovana proizvodnja francuskih automobilskih marki se dogodila pre nekih petnaestak godina. Ali, u ovoj maloj igri koja podrazumeva identifikaciju vozila Citroena „koja se još uvek proizvode u Francuskoj“, pod uslovom da izostavimo premijum marku DS, koja ionako više nije podmarka ševrona, a i suviše je malo vremena i proteklo od njenog utemeljenja, pa joj je još i gama veoma sužena, Citroen je trenutno veliki gubitnik.

Od sedam modela koji se trenutno nalaze u katalogu francuskog Citroena, samo dva se zaista i fizički proizvode u Francuskoj. Prvi od njih je porodici naklonjen SpaceTourer i on se sklapa u Ordainu (na severu zemlje), što je mesto izrade i drugih klonova ovog modela, sa oznakom Peugeota…

Pride, još samo C5 Aircross može da se pohvali da je trikolor. Za sada se ovaj najveći u gami SUV Citroena sklapa u starim pogonima izgrađenim u Renu. Ponovo, na istom mestu gde se proizvodi i „brat od strica“ s oznakom Peugeot 5008.

Što se tiče ostatke asortimana Citroëna, njihova mesta montaže su razasuta drugde po Evropskoj uniji. Uglavnom se proizvode u susednoj Španiji: C3 Aircross u Saragosi, C4 u Madridu, C4 SpaceTourer i Berlingo u Vigu. Nekadašnja PSA grupacija je digla fabriku i u centralnoj Slovačkoj, pa se tako u Trnavi proizvodi mali C3.

Za kraj smo ostavili mutanta s oznakom C5 X, čiji smo test objavili pre par dana, tačnije utiske s prezentacije u Barseloni, koji se sklapa u pogonima u Kini.

AutoRepublika

(600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je dokaz da je Francuska zemlja seljaka i sitnih trgovaca. 🙂 U Francuskoj ima jeftine radne snage vise nego dovoljno ali oni ne zele da rade, uzivaju zivot i imaju minimalne prohteve. To je sasvim suprotan mentalitet nemackom.

BB

Čitam maloprije na sajtu Citroen.ba izgleda da su vratili dizel i benzin Berlingo u ponudu (datum cjenovnika 1.3.2022.) ali su cijene dosta veće nego ranije…

Iznogud Časni

Šeki se samo zajebavo

DUDE

I posle C5X start na 35.000eur. A Kinezi primaju 5 puta manje plate od Francuza. Ajde, molim te.
I treba da se srusi cela evropska auto-industrija.
Posl crash-testova u Australiji, koji su publikovani pre par dana, nemam nikakav problem da vozim HAVAL H6 od 17000eur umesto X3 od 50.000eur, majke mi.