1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Autonomna vozila možda nikada ne budu zakonom dozvoljena
BMW: Autonomna vozila možda nikada ne budu zakonom dozvoljena
0

BMW: Autonomna vozila možda nikada ne budu zakonom dozvoljena

260
0
Podelite sa prijateljima:

Sudeći prema stavovima koje zastupa Jan Robertson, jedan od najviše pozicioniranih članova uprave BMW grupe, potupno autonomna vozila možda nikada neće biti legalna za drumsku upotrebu.

On veruje da će propisi uvek limitirati mogućnosti koje će u budućnosti tehnologija autonomne vožnje moći da ponudi vozačima. “Mislim da će organi vlasti, u stvari odrediti do koje granice veštačka inteligencija može da donosi odluke umesto čoveka”, iznosi Robertson. “Neće proći puno vremena pre nego što vlada, ili drugo regulatorno telo, ne izađe u javnost sa propisom prema kome neće biti dozvoljena puna primena tehnologije autonomne vožnje.”

Robertson je takođe naglasio da će, o pitanjima života i smrti, odgovornost za donetu odluku uvek biti na čoveku: “Čak iako je više nego izvesno da može da se kreira algoritam prema kome bi takve odluke bile donete, ne mislim da ćemo ikada svedočiti tome u realnosti.”

BMW već poseduje značajno iskustvo sa autonomnim vozilima. Kako je Robertson objasnio medijima, kompanija je angažovala nekoliko flota samovozećih automobila, uključujući i jednu koja je aktivna u Nemačkoj i koja na redovnim osnovama krstari na, hiljadu kilometara dugoj ruti, između Minhena i Trsta.

Svaki od automobila iz više flota autonomnih vozila, tokom svakog dana istraživanja, prikupi više od 40 terabajta informacija. Poređenja radi, prilikom preleta Atlantika, Airbus A380 prikupi dvadeset puta manje podataka.

Ali, kako navodi Robertson “u ovom trenutku, tehnologija još uvek nije dovoljno razvijena”. Dao je i pojašnjenje: “Mera uspeha se odnosi na broj neophodnih intervencija od strane inženjera. A trenutno smo na cifri od tri intervencije na svakih hiljadu autonomnih kilometara. Iako zvuči odlično, to je ipak tri puta više nego što je potrebno, kako bi dostigli ideal. Tehnologija mora biti usavršena do perfekcije.”

Robertson je takođe podsetio na važnost adaptacije saobraćajnih propisa, kojim bi se dozvolila upotreba vozila opremljenih ovom savremenom tehnologijom, na javnim putevima: “Saobraćajni propisi zapravo sprečavaju da se autonomna vozila nađu na drumovima. A propisi koji regulišu saobraćaj, samo su deo regulative koju će biti nužno menjati, kako bi tehnologija doživela punu primenu.”

Za izmene propisa o kojima je Robertson govorio, biće potrebno više godina, s obzirom na to da ozbiljne države vrše opsežne analize i istraživanja, pre nego li uđu u taj proces.

Nedavno je Velika Britanija obelodanila da je otvoren trogodišnji proces sagledavanja problema, dok je nemački parlament prošle godine usvojio propis koji omogućava testiranje tehnologije autonomne vožnje.

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments