1. Home
  2. Vesti
  3. Petina prodatih elektromobila u Evropi je sklopljena u Kini
Petina prodatih elektromobila u Evropi je sklopljena u Kini
0

Petina prodatih elektromobila u Evropi je sklopljena u Kini

147
0
Podelite sa prijateljima:

Zemlja koja je na drugom mestu rang liste koja ilustruje najveće proizvođače električnih vozila, barem što se tiče tražnje u Evropi, jeste Narodna Republika Kina. Ovakav plasmna je umnogome postignut zahvaljujući američkom brendu po imenu našeg slavnog naučnika, Nikole Tesle.

Kao što je opšte poznato, pitanje proizvodnje elektromobila je jedno iz plejade strateški važnih ovih dana. Dok većina etabliranih proizvođača u Evropi montira uglavnom dobro poznate konvencionalne modele (ili to barem uglavnom čini na tlu našeg kontinenta), aktuelna industrija proizvodnje električnih četvorotočkaša u svom sastavu ima puno njih koji su svoje proizvodne aktivnosti vezali za Kinu. Ako to i nije slučaj s kompletnim četvorotočkašem, onda najčešće jeste barem sa srcem istog, to jest s trakcionom baterijom.

Upravo to su glavni razlozi koji su i doveli do naslovne opservacije: sudeći po onome što razotkrivaju podaci kuće koja se bavi istraživanjem situacije na tržištu automobila, firme Jato Dynamics, drugi najveći proizvođač električnih automobila za evropsko tržište jeste Narodna Republika Kina.
Ne manje od 20% od ukupne prodaje električnih vozila na tlu Starog kontinenta tokom osmog meseca u 2o22. godini je bilo proizvedeno u toj azijskoj zemlji. Sličan je podatak aktuelan i za period koji je počeo sa startom ovog januara a završio se s poslednjim danom avgusta, pa je tako udeo vozila montiranih u Kini (s električnim pogonom) bio na nivou od velikih 19%, tvrde analitičari iz društva Jato Dynamics.

Tako je privreda najmnogoljudnije zemlje na svetu, po ovom pitanju disala za vratom nemačkim kolegama, kao onim koji su najviše zaslužni za montažu električnih vozila koja se prodaju u Evropi. Naime, Germani su okupirali 28% tržišnog udela ovog tipa automobila u avgustu 2022. godine, s tim da je procenat na nivou od 22 ako se analizira uvodni osmomesečni period tekućeg leta gospodnjeg. Na trećem mestu se nalazi proizvodnja koja je organizovana u Južnoj Koreji i njihov udeo u Evropi, u periodu od 1. januara do 31. avgusta je bio 19%.

Postavlja se pitanje koji proizvođači, to jest koje marke su najzaslužnije za postignuće koje je dosegla kineska privreda. Jesu li to brendovi MG, Aiways ili možda BYD, pošto su upravo te firme uspostavile poslovanje u Evropi. Odgovor je potvrdan, ali samo do neke mere, pošto je dominat na tržištu električnih automobila u Evropi pripao Tesli i njenom automobilu s povišenim odstojanjem od tla po imenu Model Y, kao i Modelu 3.

Jato Dynamics tvrdi da je prvonaveden isporučen na 44.472 a drugi na 39.896 adresa u prvom polugodištu 2022. godine, dok slede sićušni Fiat 500 i Peugeot e-208. Tesla je skoro svu prodaju na Starom kontinentu utemeljila na proizvodnji organizovanoj u Kini. Ubrzavanje proizvodnog ciklusa u novoizgrađenoj fabrici kraj Berlina u Nemačkoj će omogućiti da se trend uvoza vozila iz Kine uspori, pa i prilično zaustavi tokom narednih meseci, ali je upravo zahvaljujući pogonima američkog brenda u Šangaju, i postignut tako povoljan epilog za kinesku ekonomiju.

Naposletku, da ne ogrešimo dušu o rumunskog proizvođača, pa da kažemo da je ukupno 19.687 baterijskih četvorotočkaša s oznakama Dacije Spring prodato na tlu Evrope u prvih šest meseci tekuće godine. Svi oni do jednog su montirani u Kini. Podaci koje smo prezentovali su zanimljivi jer pojedine vlade viđenijih evropskih zemlja razmatraju ukidanje podsticaja za vozila proizvedena van Evropske unije.

AutoRepublika

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments