1. Home
  2. Vesti
  3. VW ostvario samo delimičan uspeh u tužbi protiv Preventa
VW ostvario samo delimičan uspeh u tužbi protiv Preventa
5

VW ostvario samo delimičan uspeh u tužbi protiv Preventa

369
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je uspeo u svojoj nameri da, barem u nekom delu, dobije sudski spor koji je u Nemačkoj pokrenuo protiv bosanskog Preventa. Naime, Viši okružni sud iz Dizeldorfa je juče objavio presudu u kojoj se navodi da jednostrani raskid višemilionskog ugovora između proizvođača automobila i proizvođača komponenti jeste u skladu sa zakonom. Raskid saradnje je formalno inicirao Volkswagen.

Obrazloženje suda je utemeljeno u premisi da je snabdevačka kompanija prethodno pokušala da uveća cene svojih proizvoda za oko 25% i to primenom „metoda iznude“.

Međutim, sudsko veće u Dizeldorfu je drugačije protumačilo sličan ugovor između Preventa i Audija. Praktično analogni raskid ugovora je protumačen ništavnim, a to je obrazloženo od strane sudskih mudraca na način da je ugovor jednostrano raskinut na posve uobičajen način, što je dozvoljeno zakonom kada su u pitanju ugovori s privremenim dejstvom.

VW je jednostrano raskinuo ugovore s dobavljačem iz Bosne i Hercegovine tokom proleća 2018. godine, ali uz stupanje odnosne odluke na snagu u nekom trenutku pre približno jedanaest meseci. Prevent je proizvodio kućišta za sedišta za brojne modele iz VW koncerna, a tu su se našli i takmaci iz Audija i Seata. Godišnji obimi isporuka su dostizali i po dva miliona primeraka gotovih proizvoda.

Pozadina sudskog spora se krije u suštinski narušenim odnosima između dva entiteta što je situacija koja traje već godinama unazad i koja je eskalirala u avgustu 2016. Tada je snabdevačka kompanija jednostavno zaustavila isporuke komponenti, što je dovelo da prekida proizvodnje u šest fabrika pod kontrolom Volkswagen grupe.

Za kraj da dodamo da viši okružni sud nije uvažio žalbe.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta bi sa medjusobnim novčanim zahtevma jedne i druge strane (pisalo se ovde o tome)? Sud sve to oduvao? Ako bi.bilo tako, onda je Prevent tu pukao.

Don

Pa to je njihov sud u njihovoj zemlji, sta očekivati? Oni su sud. Ko ih ne zna, skupo bi ih platio.

Zoca

Neka sredstva informisanja iz BIH tvrde da Prevent treba da bude obestecen od strane Audija.

moron

Biće (sa strane) interesantno videti „konačan saldo“ obračuna na relaciji VW-Prevent.