1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Top dvadeset klasičnih hibrida u Francuskoj
Top dvadeset klasičnih hibrida u Francuskoj

Top dvadeset klasičnih hibrida u Francuskoj

487
14
Podelite sa prijateljima:

„Klasična“ hibridna vozila odolevaju dopunjivim hibridima. Može se reći da oni ostaju relevantno rešenje za manju potrošnju uz izbegavanje dodatnih troškova povezanih sa velikom baterijom. U predstojećim redovima prenosimo koja su to dvadeset modela koje Francuzi najviše kupuju.

Pod imenom hibridni automobil mogu se sakriti tri veoma različite tehnologije. Pored klasičnih HEV (Hybrid Electric Vehicle – hibridno električno vozilo, to jest potpuni hibridi), sada postoje mHEV (mild HEV – blaga hibridna električna vozila) modeli opremljeni skromnim starter-generatorom napona 12 ili 48 V i PHEV (Plug in Hybrid Electric Vehicle – hibridno električno vozilo sa priključkom u struju, to jest priključni hibrid).

U ovom tekstu tema su 20 najboljih HEV-ova. Uključuje mnoge Toyote i Lexuse, ali i neke Renaulte, modele Hyundaija, pa čak i neke Fordove.

Ako su prva generacija Toyote Prius i Honda Civic IMA bili marginalni sa svojim električnim motorima početkom ovog veka, hibridi su se sada osvetili i predstavljaju više od jedne desetine prodaje u Francuskoj u prvoj polovini godine.

Njihova tehnologija, koja ne zahteva dopunjavanje, zaista je postala alternativa dizelu u smislu potrošnje i troškova korišćenja, uprkos višoj nabavnoj ceni. Rezultat: 87.606 novih HEV-a je registrovano od početka godine.

Istorijski konstruktor hibrida, Toyota, može da se ponosi time što dominira tržištem sa asortimanom opremljenim vrhunskom tehnologijom. Argumenti koji se isplate jer je japanski brend prvi po obimu prodaje na francuskom tržištu sa 37.196 zabeleženih vozila.

Ovo liderstvo posebno treba pripisati Yarisu Cross, koji ove godine postaje najprodavaniji hibrid u Francuskoj, sa 11.161 prodatim primerkom. Dobre vesti za francusku fabriku u Valensijenu, gde se proizvodi ovaj mali SUV. Yaris hečbek, C-HR i Corolla takođe u velikoj meri doprinose ovom rezultatu sa 9.459, 7.134 i 6.000 registracija.

Japanskog pionira sve više prati domaći Renault. Brend sa znakom dijamanta je dobro uradio što je promenio svoju ploču nakon što je dugo odbijao da plasira hibride.  Renault je ostvario prodaju od 31.541 primeraka. Volumen koji omogućava Renaultu da postavi Captur i Arkanu na drugo i treće mesto, ispred Clia, sa 10.822, 10.448 i 10.271 registracijom, respektivno. Da dodamo i to da su ova tri modela opremljena istim motorom.

Ovo je dobro za kompaktni SUV Austral, koji će uskoro uvesti evoluciju ove hibridne tehnologije E-Tech, sa novim trocilindričnim turbo motorom 1.2 umesto sadašnjeg četvorocilindričnog atmosferskog 1.6.

Na tržištu kojim dominiraju japanski i korejski proizvođači (27 od 35 hibridnih modela dostupnih na galskom tržištu), Ford takođe uspeva da se održi stavljajući svoju Kugu u prvih 10.

Uz pomoć kompatibilnosti sa gorivom E85, koje je mešavina 85 % etanola i 15 % benzina, SUV je registrovao 4.259 jedinice. Tako se stavlja ispred Hyundaia Tucsona ili Kije Sportage, takođe među prvih 10.

Stariji S-Max je mnogo manje privlačan kupcima jer se nalazi na 18. mestu sa jedva 319 registracija. Da bismo se vratili na modele koji prelaze 1.000 jedinica, moramo pomenuti Toyotu RAV4 i njenih 2.800 registracija, Hyundai Konu i njene 2.304 registracije ili Hondu HR-V i Jazz, koje su na tabeli jedno pored drugog i zauzimaju dvanaesto i trinaesto mesto.

Od ove žešće konkurencije pati četvrta generacija onoga od koga je sve počelo. Toyota Prius ima samo 46 registracija i više nije ni među 30 najprodavanijih. Biće zamenjena 2023. godine.

Lexusovi SUV-ovi napreduju bolje, posebno UX, koji je uspeo da uđe u prvih 20 sa 674 registracije (16. mesto). Ovaj premium rođak C-HR-a je, međutim, nadmašen od strane ES-a. Limuzina koja se prodaje bolje od SUV-a, zaslužuje da bude istaknuta.

Što se tiče nove Mazde 2, sa 310 registracija, ona zauzima poslednje mesto u ovoj rang listi. Ovo je 15 pozicija niže od Toyote Yaris, dok je to isti automobil koji ima znak Mazde. Ali, pored manje obimne mreže i mnogo slabije reputacije, patio je i zbog marketinga koji je zaista počeo tek na proleće.

AutoRepublika

(487)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako bi se gledala samo visina troška za gorivo, zbog razlike u ceni goriva, kao i drastično niže potrošnje u gradu, HEV vozila su baš u velikoj prednosti u odnosu na dizele

S mile

Ubijaju me u pojam pojedinci koji komentarisu kupovinu EV za put na letovanje. EV i hibridi daju pravu ustedu u svakodnevnoj voznji po gradu, i okolini. Preci npr 100 km u jednom smeru, dal EVom ili Hibridom je debelo povoljnije od ostalih goriva.

BB

I to najčešće komentarišu oni koji idu na ljetovanje u Egipat, Antaliju, Maldive… 😀

Branko

Pa dobro sad, HEV-om i ne toliko, PHEV-om ili BEV-om svakako da.

moron

Kako „HEV-om i ne toliko“ kada će on bukvalno da ti u gradu prepolovi utrošak goriva po količini. A kada uzmeš u obzir još i da je dizel gorivo trenutno skuplje oko 24-25%, matematika se dodatno pomeri u korist hibrida.
Naravno, sve pod uslovom da u toj matematici zanemaruješ nešto što se zove „nabavna cena“ vozila 😊

Iznogud Časni

dok ti ne dodje na naplatu baterija od nekoliko hiljada eura. Jebo takvu matematiku.

moron

Kupiš novu Toyotu ( hibrid ) i imaš garanciju na bateriju 10 godina.
Doduše, nisam siguran koliko kilometara. Da li je bez ograničenja, ili je „do 185.000 km“.
Čak ni za onih „10 godina“ nisam 100% siguran, da li i tu možda piše „do 10 godina“.
Što više čitam, manje znam … Jer se bojim da na raznim mestima ima protivrečnih rečenica 😊

Iznogud Časni

jes kurac….pitaj Sekija koliko placa struju? Jel ti vidis da recimo Borusija dortmund kuka kako je sad dobila racun za struju od nekin 9 milja eura ako se dobro sjecam, a do sada placali 2 milje (ili tako nesto). Koji je vama kurac da svi mislite da je struja dzaba? Struja je skupa i skuplja i sve je skuplja i bice jos skuplja do bola. Auta na baterije su besmislica, dildo, tj kurac od auta.
Izvinjavam se na upotrebi rijeci njeznik.

Iznogud Časni

sumnjam

garbage

Svi kažu struja skupa – pogledajte malo kako se proizvodi i tko tu profitira. Evo primjer Njemačka na jučerašnji datum samo 5% struje proizvela od plina – ostatak – vjetar 28 % (zrak nije poskupio); Solar 13% (sunce nije poskupilo), nuclear 7%, hidroelektrane 3%, ugljen 32%,… Cijena struje kojom se trguje se po pravilniku EU formira po najskupljoj struji a to je ona iz plina, a svi ostali proizvođači koji ne koriste plin tu profitiraju – to će se uskoro promijeniti jer postojeće stanje nema nikakvog ekonomskog smisla. Niste se pitali kako to da u Hrvatskoj struja uopće neće poskupiti… Pročitaj više »

TheStig

Hajde ti meni reci onda ako zar i sunce nisu poskupili zašto je cijena el energije u Evropi otišla gore za 400 do 500 odsto? Ako nema značajnog smanjenja ponude dobra čime još može biti uzrokovan toliki skok? Struje nema dovoljno jer da je ima ne bi apelovali da se ne tuširamo, da smanjimo temp na termostatu i ostale nebuloze. Cijena nije određena nikakvim pravilnikom nego ponudom i tražnjom s tim da se ponudom manipuše jer Amerikanci određuju pravila igre obzirom da su sad najveći potrošak i proizvođač plina u svijetu (čak 25.4 odsto) a ubuduće neće proizvoditi ali će… Pročitaj više »

TheStig

*zrak

moron

„Ako koza laže, ne laže rog“

😊

I „brate“, daj nadji neki društveno prihvatljiv izraz za *plovilo koje pominješ u svakoj drugoj rečenici … Recimo – „čamac“ 😊 Pa da ovde budemo „nobles“ ili kao neki akademici 😊

Garbage

The Stig, ako pratiš burzu znaš da ona nije uvijek odraz ponude i potražnje već špekulacije i budućih očekivanja. Kako objašnjavaš da je struja na referentnoj burzi (HUDEX) u zadnjih mjesec dana pala 50% ? Sa 874 EUR na 418 EUR po MWh ? Plin pojeftinio sa 245 EUR na 151 EUR. Pričam o zadnjih 30 dana, ali to nije nikom u medijima zanimljivo kada cijena pada jer nije senzacionalistički naslov 😉