1. Home
  2. Vesti
  3. Finska zabranila svojim građanima unos ruskog goriva u kanisterima
Finska zabranila svojim građanima unos ruskog goriva u kanisterima
5

Finska zabranila svojim građanima unos ruskog goriva u kanisterima

635
5
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Finske su donele odluku da, počev od 16. juna svojim građanima zabrane uvoz naftnih derivata iz Rusije, što su oni u poslednje vreme veoma rado činili, točeći gorivo u kanistere. Ova odluka Granične policije Finske će umnogome otežati nabavku jeftinog goriva, kako za državljane te zemlje, tako i za Ruse koji putuju tamo. 

Temelj za ovakvu odluku jedne organizacione celine policije Finske je pronađen u sankcijama koje je protiv Ruske Federacije uvela Evropska unija. Nadalje će u Finsku moći da se unese samo ono „gorivo koje je kupljeno u Rusiji, a koja je smešteno u rezervoar motornog vozila.” To znači da su zabranjene sve vrste kanistera, kako plastičnih tako i metalnih, pa će manje posla biti i za benzinske stanice iz regije Murmanska i Karelije, pa čak i Sankt Petersburga.

Sve donedavno su finske vlasti tolerisale vozačima uvoz ruskog goriva u kanisterima, ali ne u količini koja prevazilazi deset litara. Jedini uslov se ticao toga da je pogonsko gorivo vozila koje prelazi granicu isto kao ono u dodatnom kanisteru, ali kako su cene goriva u Evropi eksplodirale u poslednje vreme, „benzinski turizam“ je dobio na zamahu, pa su vlasti Finske rešile da tome stanu na put.

Prosečna cena benzina oktanske vrednosti 95 u Finskoj iznosi oko 2,5 evra, što je vidljivo na benzinskim stanicama, što je značajno skuplje nego što je u Rusiji, uzimajući čak u obzir i nedavno jačanje vrednosti rublje. Cena istog takvog goriva je u najvećoj državi na svetu bezmalo tačno tri puta niža, jer litar u Rusiji staje 52 rublje. Svo gorivo koje se u komercijalnim vozilima uveze iz Rusije u Finsku, carini se stopama koje su „oduvek“ na snazi.

Kada smo već kod cena goriva i problema u snabdevanju istim, da podsetimo da nam je Tomasović iz Amerike slao izveštaje u kojima se opisuju brojni problemi s kojima se suočavaju tamošnji građani pogođeni rastom cena, ako i neobične situacije iz tog proistekle, tipa na primer: „Policija će veoma restriktivno izlaziti na teren po prijavama građana usled skupoće benzina…“ Ali, bilo je i drugih sličnih priča, potražite ih 🙂

AutoRepublika

(635)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Car Putin polako ali sigurno vraća ovaj Svijet na fabrička podešavanja.Ništa više neće biti kao prije.

BB

I ko tu kome uvodi sankcije? ja više ništa ne razumijem… 😀

S mile

EU uvodi sankcije Rusiji sto je ekvivalentno sopstvenom pucanju u nogu (neki kazu i u Glavu)

BB

Ja razumijem da neko nekog ne voli, ali oni već četvrt vijeka rade kontra elementarne logike, a sve iz ubjeđenja da su izuzetni… Baš su izuzetni…

Yrraf

Hahahaha 🤣 koliko je sve ovo smešno iz perspektive nas balkanaca. Da otvorimo neku stranicu za savetovanje. Da učimo Finca da kupi Pasata četvorku sa rezervoarom od 100l, da prebaci pogonsko gorivo Pasatu na rezervoar od tečnosti za vetrobran i onda kad prebaci kako da kuva flaše od Kole da zakine zemljake za koji deci.