1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Zaštitne ograde duž puteva preslabe da zadrže sve teže automobile
Zaštitne ograde duž puteva preslabe da zadrže sve teže automobile

Zaštitne ograde duž puteva preslabe da zadrže sve teže automobile

2.72K
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što to i sami primećujemo u svakodnevnom saobraćaju, sve je više glomaznih SUV-ova i elektromobila na drumovima, a sudeći po medijskim napisima, zaštitne ograde i barijere koje su nekada osmišljene, nisu dovoljno potentne da izdrže njihov eventualni udar. Sve su češći slučajevi da automobili jednostavno probiju zaštitne ograde, uz prateću implikaciju neadekvatne aktivacije vazdušnih jastuka.

Ograde duž puteva su konstruisane da preveniraju izletanje s puta automobila i motocikala i postale su nam deo uobičajenog opažaja. Međutim, više nema garancije da će one ispuniti svoju misiju, kako piše nemački „auto motor und sport“.

Sudeći po tome što oni navode, osiguravajuće kuće up0zoravaju da čelične ograde, kao ni betonske prepreke koje su postavljene u Nemačkoj (kako li je tek drugde?) nisu izrađene imajući u vidu današnje standarde u proizvodnji novih automobila. Kada su ovi sigurnosni elementi putne infrastrukture postavljani, vozila su bila drastično lakša. Setite se samo koliko su laganiji i niži bili četvorotočkaši koji su prodavani osamdesetih i devedesetig godina prošlog veka.

„Istraživači su došli do zaključka da u svakom desetom slučaju barijere budu pregažene, dok je i u najređe svakom desetom slučaju došlo do prevrtanja vozila kao posledica udara u ogradu,“ govori Zigfried Brokman, s mesta rukovodilaca tima istraživača isped Nemačke asocijacije osiguravača (German Insurance Association – GDV). „Grubo procenjujem da je svaki deseti udes u kom je ulogu igrala i zaštitna oprema putne infrastrukture, prošla s blažim posledicama po ljude u slučaju da ograde nije ni bilo.“

Nekada se događalo i da vozila budu odbačena od betonskih prepraka i to na takav način da putnici dožive veoma ozbiljne povrede, onda kada bi došlo do prevrtanja. Zabeleženo je i više slučaja neadekvatnog funkcionisanja vazdušnih jastuka, zahvaljujući neodgovarajućim zaštitnim elementima drumova.

Istražitelji tvrde da su standardi za izradu zaštitnih elemenata koji su i dalje u funkciji na drumovima, negde više od trideset godina stari. Testeri su predvideli vozila tri težinske klase: 900, 1.300 i 1.500 kilograma ukupne mase. Ali, čak i u najskromnijoj klasi, nema više modela s tako malom masom. Prosečan automobil iz 2020. godine, nov naravno, meri više od 1.600 kilograma, dok su mnoga putnička vozila danas i osetno teža od dve tone, pa ni dve i po tone nije takva retkost. Pride, i visina vozila je drastično povišena.

Pomenuti Brokman tvrdi da bi oko 10% udesa prošla s blažim posledicama da su zaštitni elementi na drumovima savremenije konstrukcije, a na osnovu sprovedene studije. On stoga zahteva da se izmene standardi u izradi ograda i prepreka, ali GDV veruje da to neće moći ići tako brzo kako je Brokman zamislio i poželeo.

AutoRepublika

(2724)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments