1. Home
  2. Vesti
  3. Korona će vratiti Toyotu na prvu poziciju kada je reč o prodaji na globalnom nivou
Korona će vratiti Toyotu na prvu poziciju kada je reč o prodaji na globalnom nivou
1

Korona će vratiti Toyotu na prvu poziciju kada je reč o prodaji na globalnom nivou

187
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka proći će znatno lakše kroz čitavu krizu u vezi sa korona virusom, te se očekuje da će na kraju godine uspeti da se vrati na čelo liste najprodavanijih automobilskih brendova na svetu. 

U suštini, Toyota već pet godina nije lider ove prestižne liste, jer su joj tu laskavu titulu „oteli“ prvo Volkswagen grupa, a zatim i Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa. No, ove godine u pandemijskim uslovima, proizvođač iz Japana uspeo je da ubeleži umereniji pad prodaje od direktnih konkurenata.

Tako je u prvoj polovini godine Toyota grupa prodala 4.164.487 automobila, što je 21,59% lošiji rezultat nego lane kada je isporučeno više od 5,3 miliona vozila. U periodu od juna do januara, u Evropi je prodato 409.893 automobila Toyota grupe (-26,2%), dok je u Severnoj Americi ubeleženo 1.01.178 novih registracija (-23,9%). Spas za japanskog giganta došao je iz Kine, koja je već u junu ostvarila značajan rast prodaje od 22,8%.

Predstavnici Toyote veruju da će do kraja godine uspeti da umanje pad prodaje, te da ih očekuju značajno bolji meseci u Evropi i Severnoj Americi.

Na drugoj poziciji nalazi se Volkswagen grupa koja je u periodu januar-jun isporučila 3.893.000 automobila. Pad na globalnom nivou je 27,4%, a nemačka grupacija posebno je bila pogođena mesecima kada je prodaja u Evropi potpuno stala.

Sam VW je isporučio 2,2 miliona vozila (-26,7%), Audi 707.225 (-22%), Škoda 426.712 (-31,3%), dok je najveći pad od 38,5% ostvario Seat sa 193.419 dostavljenih četvorotočkaša.

Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa od skandala sa Karlosom Gonom nikako ne uspeva da se oporavi i da se vrati stazama uspeha koje je imala pod upravom ovog čoveka. U prvoj polovini godine franko-japanska alijansa prodala je 3.523.288 automobila. To je za 32,4% manje nego prethodne godine.

Nissan je ostvario veću prodaju od Renaulta, pa je dostavio 1.876.630 jedinica (-28,65%), dok je francuska marka indeksirala 1.256.658 novih registracija (-34,92%). Mitsubishi je posebno loše prošao sa padom od 39,8% i prodatih 390.000 automobila.

Dakle, imajući u vidu činjenicu da će se Renault i Nissan teško oporaviti do kraja godine, te da je pred njima period pun izazova, jasno je da oni ne mogu ugroziti prvu poziciju na listi najprodavanijih automobilskih proizvođača. Tržište u Evropi se oporavlja, ali polako, što posebno ne odgovara Volkswagen grupaciji čiji se brendovi mahom oslanjanju na potrošače sa Starog kontinenta.

U takvim uslovima je realno očekivati da se Toyota vrati na čelo kolone, jer ima bolje raspoređenu prodaju po svetskim regionima, tačnije nije isuviše zavisna od jednog tržišta kao što je to slučaj sa VW grupom.

AutoRepublika 

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Tojotu će na prvo mjesto vratiti njen višedecenijski kvalitet i rad.