1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda razmatra obustavu proizvodnje u Rusiji
Mazda razmatra obustavu proizvodnje u Rusiji
0

Mazda razmatra obustavu proizvodnje u Rusiji

222
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija Mazda Motor Corp ovih dana intenzivno razmišlja o prekidu proizvodnje koja je organizovana u fabrici koju kontroliše zajednički poduhvat, a koja je izgrađena na dalekom istoku Ruske Federacije, u gradu  Vladivostoku. O ovome je juče pisao azijski poslovni magazin Nikkei.

Mnogima najmiliji proizvođač četvorotočkaša iz zemlje izlazećeg Sunca, koji je tokom protekle godine isporučio oko 30 hiljada vozila u Rusiji, još u martu je najavio da će obustaviti s isporukama delova pomenutoj fabrici, uz naznaku da će i proizvodnja biti okončana onda kada se zalihe potroše. Fabrikom upravlja zajednički poduhvat, kako rekosmo, ali da dopunimo da je pored Mazde, u priču uključen i ortak, ruski proizvođač Sollers.

Mazda još uvek nije donela odgovarajuću odluku o tome da prekine s prodajom vozila i pružanjem usluga u vezi održavanja vozila u Rusiji, naznačio je Nikkei. Nema navoda ni o tome koji bi trenutak bio poslednji u kom bi i dalje trajala proizvodnja četvorotočkaša u Vladivostoku, dok portparol proizvođača sa sedištem u Hirošimi nije bio momentalno dostupan da pruži dodatna pojašnjenja.

Rivalska firma u odnosu na Mazdu, Toyota Motor Corp je s druge strane, objavila u petak da je odlučila da prekine s procesom montaže vozila u Rusiji, a sve zbog problema u lancima snabdevanja ključnim materijalima i komponentama.

Mnoge fabrike u Rusiji su obustavile svoje aktivnosti i poslale radnike kućama usled raznoraznih nestašica, ponajpre komponenti koje su plod visoko tehnološkog razvoja. Problem su napravile sankcije i masovno iseljenje zapadnih proizvođača iz Rusije, što je deo odmazde zapada u odnosu tu zemlju zbog oružanog napada koji je tamošnja vlast pokrenula protiv Ukrajine, što je opet uslovljeno tihim opkoljavanjem Rusije od strane pakta NATO.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments