1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Mercedesa „ne može da zamisli“ prekid veza s Kinom
Šef Mercedesa „ne može da zamisli“ prekid veza s Kinom
5

Šef Mercedesa „ne može da zamisli“ prekid veza s Kinom

255
5
Podelite sa prijateljima:

Šef nemačkog proizvođača luksuznih automobila sa sedištem u Štutgartu, kompanije Mercedes-Benz, Ola Kelenijus je u razgovoru s novinarima lista kazao da smatra „nezamislivim“ da se prekinu veze s Kinom.

Presecanje ekonomskih veza s Kinom nije u domenu realnog, kazao je baš tako Kelenijus. Pritom je naglasio da bi i sam pokušaj u tom smeru doveo veliki deo nemačke privrede u rizik.

Neobične izjave dolaze u doba kada se Evropa trudi da što više pacifikuje zavisnost od Kine, posebno nakon iskustava stečenih širenjem zaraze novim korona virusom i poteškoća i neizvesnosti uzrokovanih pokretanjem rata u Ukrajini. Nasuprot željama političkih lidera s našeg kontinenta, Ola Kelenijus navodi da bi „presecanje privrednih veze s drugom po veličini svetskom ekonomijom, bilo nepojmljivo za nemačku privredu posmatranu u celini“.

„Glavni akteri svetske privrede, Evropa, Sjedinjene Američke Države i Kina su tako blisko ispovezivane da eventualni raskid veza s Kinom nema smisla,“ citirale su ga germanske kolege.

Nemački proizvođači automobila veoma zavise od kineskog tržišta automobila koje je najveće na svetu, a gde Mercedes-Benz računa na kinesku grupaciju Beijing Automotive Group Co Ltd, kao i na predsedika holdinga Geely, na Lija Šufua. Ujedno, ova dva lica (pravno i fizičko) su dva najznačajnija akcionara švapskog koncerna.

Upravo u Kini je Mercedes-Benz uspeo da ostvari ukupno 18% globalnih prihoda na konsolidovanom nivou, kao i da isporuči 37% proizvedenih primeraka vozila tokom 2022. godine. Keleniju predviđa dalji rast prinosa s ovog važnog azijskog tržišta.

„Naše prodajne cifre rastu na kineskom tržištu i prilično sam pozitivan pri razvoju pretpostavki na ovu temu koje su vezane za budućnost, najpre narednu godinu. Najbogatiji Kinezi su postali još više situirani tokom godina obeleženih korona virusom,“ govorio je Kelenijus. „Taj prirast kupovne moći se sliva kod nas.“

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svi svetski proizvodjaci javno se izjasnjavaju da nastoje da sacuvaju svoju nezavisnost od Kine ali istovremeno cinjenice govore da je njihova ekzistencija debelo zavisna od Kine! Jedina razlika izmedju Mercedesa i svih ostalih jeste da Mercedes to javno priznaje. Odricanje od pokusaja da se podignu nekakvi odbrambeni zidovi prema Kini, Mercedesu omogucava efikasno stapanje kreativnog, tehnoloskog i finansijskog potencijala sa partnerskom firmom Geely. Sefu Geelya ne pada na pamet da nesto brljavi po imidzu Mercedesa u EU a Mercedesu ne pada na pamet da se odrice podrske Geelya! Izvanredna simbioza, to je pravi put u buducnost, bez blokovske podele i… Pročitaj više »

BB

Veliki Siemens se reorganizuje i sprema za udaju (neki dijelovi) , vjerovatno kupac iz Kine. Situacija je: Daj da naplatimo dobro sad dok nas još nisu poklopili konkurencijom…

Zoca

Kako druga ekonomija u svetu kad su 2021 sami Kinezi pazarili vise Mercedesa E klase nego EU i USA zajedno?

BB

Pa znaš kako se to računa… Kinez napravi mobilni za 100 dolara i proda amerikancima a oni na svom tržištu taj telefon uvaljaju za 800 dolara…
I ko je koliko doprinio svjetskoj ekonomiji?
Pa kinezi 100 dolara a ameri 700 dolara, mislim … Jasno k’o dan… 😉

Zoca

Valmart u SAD prepun Hisense televizora.Doci ce momenat da se prodaju i automobili Kineskih firmi.Za e-vozila garantujem.Tesko ce ovi to da poklope Koka-kolom😃 koja jeste prevazisla caj po popularnosti u Kineza.