1. Home
  2. Vesti
  3. Serijski Tesla Roadster će biti brži od prototipa
Serijski Tesla Roadster će biti brži od prototipa
2

Serijski Tesla Roadster će biti brži od prototipa

411
2
Podelite sa prijateljima:

Kada se pojavio na promociji Tesla Semi kamiona, prototip novog Roadstera je fascinirao mnoge.

Naravno, ne toliko zbog izgleda koliko zbog performansi, odnosno ubrzanja do „stotke“ za 2 sekunde, kada je vozilo opremljeno opcionim hladnim gasnim mlaznicama. Zapravo, ovo će biti prvi serijski automobil koji će sprint do 60 milja na čas (96,56 km/h) spustiti na ispod dve sekunde.

Ubrzanje do 160 km/h (100 milja na čas) će biti jednako impresivno – 4,2 sekunde, dok će četvrt milje prelaziti za 8,8 sekundi. Maksimalna brzina je projektovana na 410 km/h. Dakle, sve navedeno Roadster stavlja u ligu za sebe, u kojoj će biti nedostižan za sve ostale električne modele. Trenutno, maksimalne brzine kod automobila na baterije su relativno niske u odnosu na benzinske pandane. Jedan od razloga je i transmisija, koja je mahom direktna, zbog ogromnog obrtnog momenta.

Ipak, još uvek nije poznato da li će nova generacija Tesla Roadstera posedovati menjačku kutiju. Takav plan je postojao i za originalnu verziju, ali se dotični menjač pokazao nedovoljno pouzdanim, tako da je izbačen u korist direktnog pogona. Od tada do danas, na ovom polju se dosta napredovalo, tako da smo u međuvremenu dobili Porsche Taycan, sa ZF-ovim dvostepenim menjačem.

Povrh svega, baterija novog Roadstera (tako kažu u Tesli) će biti kapaciteta od 200 kWh, što će obezbeđivati autonomiju od čak 1.000 kilometara, što je daleko više od bilo kojeg postojećeg elektromobila na tržištu. Zapravo, ovo je bila inicijalna tvrdnja iz 2017., jer je Ilon Mask, u aprilu 2019. objavio „tvit“ da će autonomija biti i preko 1.000 kilometara.

Sve ove brojke (koje su, uzgred budi rečeno, promenljive, preciznije mogu biti unapređene), definitivno su impresivne. Da bi se strasti dodatno uzburkale, glavni dizajner Tesle, Franc fon Holchauzen, bacio je novo svetlo na Roadster u „Ride the Lightning“ podkastu. On je izjavio da je vozilo evoluiralo otkada je obelodanjen prototip, i to u smislu da je napredovalo na svim planovima.

Doduše,  Holchauzen nije išao u detalje, ali pretpostavljamo da je na umu imao performanse, odnosno ubrzanje, maksimalnu brzinu i autonomiju. To je u skladu sa spomenutim Maskovim „tvitom“, vezanim za domet, a teško je i zamisliti bolje ubrzanje, jer je ono već na limitu onoga što moderne automobilske gume mogu da isporuče.

Druga generacija Tesla Roadstera će biti predstavljena u serijskoj formi nakon što Model Y uđe u proizvodnju, tako da ga ne treba očekivati pre poslednjeg kvartala u 2020., ili možda početkom 2021.

Prvih 1.000 primeraka će ući u Founder’s Series, i biće nešto skuplji, s cenovnom etiketom od 250.000 dolara. Očekuje se da će standardan model kretati s cenom od 200.000 dolara, ali neće biti dostupan od samog početka.

Ono što takođe znamo je da će zadržati istu osnovnu formu, 2+2 konfiguraciju sedenja i sklopivi krov.

AutoRepublika

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

i 3 BLDC elektromotora iz plaid platforme…

Bungi

Dizajn je evoluirao u smislu da prednji kraj više nije drska krađa Mazde RX-7,dok su zadnja svjetla ostala identična kao kod mazdinog koncepta.Bočna linija prozora i krova,“C“ stub i zadnja hauba su opet“ukradeni“ sa Aston Martina.Maksimalna brzina kod supersportskog električnog auta znači i enormno brzo pražnjenje i grijanje baterije.To Tesla i Rimac, najbolje znaju.Autonomija od 1000 km, može ako miliš 80-90 km/h.Mjenjači kod el. auta nisu preporučljivi jer povećavaju trenje i gubitke energije.Ipak, ogroman obrtni moment kod velikih el. motora i problem prenosa pogonske sile na podlogu uslovaljava pojavu reduktora(mjenača) sa 2 brzine.