1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mitsubishi Lancer Evolution sa 27 km na satu
AR pijaca klasika: Mitsubishi Lancer Evolution sa 27 km na satu

AR pijaca klasika: Mitsubishi Lancer Evolution sa 27 km na satu

1.62K
6
Podelite sa prijateljima:

Svaki put kada vidim oglase, pa i fotografije, nekog modela kompanije Mitsubishi, zapitam se šta se desilo s ovim legendarnim japanskim proizvođačem. Mislim da ne preterujemo kada kažemo da je u jednom momentu bio najviše kul četvorotočkaš iz države izlazećeg Sunca, i u svojoj ponudi je imao neke zaista kultne modele.

Sećamo se svi sportskih legendi kao što su Starion, 3000 GT/GTO i Eclipse, zatim terenskog modela Pajero i luksuznog Diamantea, ali na kraju dana, najpoznatiji Mitsubishi je onaj sa oznakom Lancer Evolution.

Proizvodio se od 1992. do 2016. godine kroz deset generacija i proslavio je Japance u profesionalnom auto-moto sportu. U periodu od 1996. do 1999. godine finski vozač Tomi Mikinen je osvojio četiri uzastopne šampionske titule za volanom Evolutiona, a ovaj model je slavio na 26 relija.

Teško je reći koja je generacija najbolja pošto su sve bile specijalne na svoj način, a u ovom izdanju AR pijace klasika, ćemo obratiti pažnju na onu poslednju. Proizvodila se od 2009. do 2016. godine i originalno je debitovala pod imenom Concept X, a zanimljivo je da je njen kreator bio bosanski dizajner Omer Halilhodžić.

Većinu njih je pokretao 2,0-litarski turbobenzinac sa 290 „konja“, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Međutim, tokom godina Mitsubishi će da podari i mnogo specijalnih konfiguracija, od čega je najmoćnija bila ona sa imenom FQ-440 MR.

Kao što mu ime kaže, razvijao je čak 440 „grla“ iz istog motora, a fabriku je napustilo svega četrdeset jedinica za tržište Velike Britanije. Primerak iz današnje priče nije jedan od njih, ali je svakako specijalan. Reč je o takozvanom „Final Edition“ iz 2015. godine namenjenom američkom tržištu.

Izrađeno je svega 1.600 primeraka i odlikovao ih je moćniji motor sa 303 konjske snage i specijalne značke uz više opreme u enterijeru. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,4 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 234 km/h. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 38.805 američkih dolara (oko 48.490 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

O vozilu proizvedenom pre svega sedam godina obično ne bi ni pisali u sekciji o klasicima, ali ovaj put smo zaista morali da ga spomenemo, pošto je do sada prešao svega 17 milja ili 27 kilometara. Nosi broj 344 od 1.600 i originalno je prodat preko izložbeno prodajnog salona Valley Imports u gradu Fargo (američka savezna država Severna Dakota).

U oglasu se ne navodi njegova istorija već samo da pruža sve ono što je odlikovalo Final Edition. Nismo sigurni kako je neko mogao da ga kupi i onda odoli da ga provoza na stazi, ali upravo to se desilo i u rukama novog preprodavca je završio početkom ove godine.


Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 21.911 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1623)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo je za mene zaista bio tadašnji kultni model. Uz tadašnju Subaru Imprezu.

Balkanboj

Oprostio bih mu svu plastičnu unutrašnjost.
I uživao u vožnji koliko god mogu.

Branko

Mala digresija: maksimalna brzina je 247 km/h, a ne 234 km/h. I koga zanima, večeras u 19h je svjetska premijera novog ASX-a.

moron

Ti nam podari izveštaj sa te prezentacije 😃

Yankee

Sudeci po ovom testu iz Car & Driver, max brzina je 146 mph sto je 234 km/h.

comment image

TheStig

Mala max brzina, ali razlog tome je awd tj prenos. Prenosni odnos koji favorizuje ubrzanje što potpuno odgovara ovakvom automobilu i njegovoj namjeni i karakteru.