1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Šveđanin ubacio motor iz tenka u Ford Crown Victoria
Šveđanin ubacio motor iz tenka u Ford Crown Victoria

Šveđanin ubacio motor iz tenka u Ford Crown Victoria

14.05K
5
Podelite sa prijateljima:

Neko će reći da Amerikanci vole da preteruju u svemu i da im padaju na pamet ideje koje su toliko besmislene da se pitamo šta je tačno na umu takvim ljudima. Naravno, takvo verovanje nije rezervisano samo za „Jenkije“ već i za one koji generalno vole američku automobilsku industriju bez obzira iz kog dela sveta dolazili. Takav zaključak se može doneti i za Danijela Vernera iz Švedske koji je uspeo da ubaci agregat iz tenka u omiljenu policijsku i taksi limuzinu Ford Crown Victoria.

Motor tenka u američkoj limuzini Ford Crown Victoria

Verner je želeo proizvod koji će privlačiti pažnju, što u Skandinaviji verovatno i ne bi bilo teško, pošto vladaju izuzetno striktni standardi o izduvnim gasovima, pa je većina proizvoda na ulicama iz segmenta malenih automobila sa agregatima manje zapremine od dve litre.

Za početak, odluka je pala da motor mora da bude specijalan i da se ranije nije ugrađivao u automobile. Originalni plan je zahtevao čuveni Rolls-Royce Griffon zapremine 37 litara iz čuvenog Spitfire lovca, ali se pokazao toliko neracionalnim da je „plan B“ bio nešto civilizovaniji.

Naime, reč je o 27-litarskom Meteor motoru iz tenka iz Drugog svetskog rata. Švedska nikada nije imala mnogo potrebe za tenkovima pa je Verner uspeo da pronađe relativno jeftin agregat za svoj projekat. Iako je razvijao „samo“ 550 konjskih snaga i to u verziji direktno iz fabrike, Vernerov plan je zahtevao pet puta veću cifru, pa je Šveđanin odlučio da ubaci i dva velika turbo punjača uz pomoć kojih se nada postići zacrtani cilj.


Nakon što je pronašao odgovarajući agregat, pažnja je usmerena na sami automobil. Verner je originalno želeo Rolls-Royce, ali nije mogao da pronađe pristupačnu verziju na kojoj bi se isplatilo sačuvati samo školjku. Potraga ga je dovela do modela Ford Crown Victoria iz 2006. godine, koji je nekim slučajem završio u Švedskoj nakon dugogodišnje karijere u „policijskoj uniformi“ u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Ali čak i Crown Victoria je posedovao limit za težinu agregata pa je Verner zamenio kompletno prednje ogibljenje i nosače motora sa onim iz pikap kamioneta Chevrolet C10.

Na slikama se može primetiti urađen posao do sada, a on je i dalje daleko od kompletiranog. Krajni cilj je maksimalna brzina od 320 km/h, ali vlasnik automobila još uvek nije siguran da li će Ford uspeti da je dostigne sa jednim rezervoarom goriva. Fabrički model može da primi „samo“ 72 litre, a kao što je poznato tenkovski agregati su poznati po veoma visokoj potrošnji goriva.


Na kraju, opet dolazimo do pitanja zašto bi neko prihvatio takav projekat, ali Verner kaže da je idealan za njega i da privlači pažnju svojom pojavom. Automobil će uskoro biti testiran pa očekujte nastavak ove priče.

AutoRepublika

(14049)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

tenku deo iz tenka. trebao je i top da ubaci

Dusan

Metor je zapravo B produkcija Merlin motora, Merlin motori su zapravo kičma ratnog vazduhoplovstva saveznka. Ugrađivan je u Spitfire, Hariken, ali i američki Mustang.
Zanimljivo svakako.
Da se vratim na Meteor. Meteori su malko slabiji i manje pouzdani od Merlina, ali svakako to nije poenta kada ga ugrađuješ u automobilsku šasiju!

Bungi

Takav auto sa motorom koji probija protivpožarni zid, zbog sigurnosti neće dobiti atest ni u jednoj zemlji.

Dox

Boliga tuki za atest

Bungi

Može se zezati oko garaže, da odušeljava maloljetni komšiluk i one punoljetne koji su čitav život ostali maloljetni, da izigrava dežurnu budalu u kraju ali da ga registruje i legalno vozi,jok.Boli li ga šta ili ne bacio je pare i protraćio vrijeme na nešto beskorisno, nefunkcionalno i neupotrebljivo.