1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Pikap Mercedes W124
Pikap Mercedes W124

Pikap Mercedes W124

483
0
Podelite sa prijateljima:

Stari Mercedesovi modeli na našem podneblju imaju mitski status. Primerak iz W123 generacije je važio za neuništiv automobil, a isto se može reći i za W124 i W126. Kod nas su ih vozili gastarbajteri kad dođu na odmor, taksisti, policija i vojska su imale svoje primerke s jakim motorima. Posle 1990. godine mnogi su uveženi sa zapada, posle liberalizacije uvoza. Danas takvi Mercedesi mogu da se nađu za malo novca, ali u ne baš najboljem stanju, dok pojedini primerci na oglasima imaju cenu preko 10.000 evra.

Priča koju ćete danas pročitati je iz Danske (objavio nemački Auto Bild). Naime, u toj zemlji su porezi na automobile jako visoki, pa su pojedini hteli da „zakinu“ državu za porez prepravljanjem Mercedesovih limuzina u pikapove.

Mercedes W124 pikap

Na slici je W124 model 300D, koji je toliko dobro prepravljen, da izgleda kao da je originalno proizveden u takvom obliku (prednji deo do B stuba je identičan sa originalom). „Krivac“ za ove prepravke su strogi poreski propisi u Danskoj. Naime, kupci novih automobila podležu velikom porezu na registraciju, dok komercijalna vozila ostvaruju drastične popuste. Danci su tokom decenija bili kreativni u preobražaju automobila, stvarajući zanimljiv pravac u automobilskoj kulturi.

Martinu Overgardu, zidaru iz Arnborga na poluostrvu Jiland, ovi pikapi su se jako dopali i počeo je da ih sakuplja.

Najbolji primerak iz kolekcije je ovaj svetlo plavi Mercedes 300D iz 1990. godine. Prepravka je izvršena u malom mestu čiji naziv samo pokušajte da izgovorite „Sæby Karosseriværksted“, ali je barem lako reći da se nalazi kod Frederikshagena. Ukupno ih je 125 prepravljeno. Kokpit je ostao od limuzine, dok se veliko zadnje staklo pruža iza vozača.

U kombinaciji sa dodatnim bočnim prozorima pruža se potpuno drugačiji osećaj prostora. Unutrašnjost „Mečke“ je toliko prozračna da se misli o komercijalnom vozilu u početku čine apsurdnim. Umesto toga, imate osećaj kao da ste u nekom automobilu za zabavu. Pikap se ne razlikuje u pogledu dinamike vožnje od ostalih primeraka iz W124 generacije.

Iako bi u Danskoj trebalo da se uštedi na porezu ovakvom prepravkom, ovi automobili su daleko od ekonomičnih automobila, već su pravi luksuz. Svako ko se bavio eventualnom prepravkom skupih automobila, imao je novca i nije štedeo na relativno jeftinoj dodatnoj opremi.

Šestocilindrični 300 D sa 109 konjskih snaga izgleda kao pravi pikap i  deluje kao da je izbrušen iz jednog komada, a obrada metala i plastike je veoma kvalitetno urađena. Na primer, poklopac prtljažnog prostora ima dobro promišljen mehanizam i može se lako otvoriti. Sa uzdužnim profilima i bočnim šinama savršeno se uklapa u liniju automobila. Ovaj auto je pravi magnet za poglede.

Ostatak kolekcije se može videti u videu koji možete naći na ovom linku. Problem jedino može da pravi što je na nemačkom.

Uživajte!

AutoRepublika

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments