1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Benz Patent-Motorwagen
AR pijaca klasika: Benz Patent-Motorwagen

AR pijaca klasika: Benz Patent-Motorwagen

165
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od velikih razloga zašto je Mercedes tokom cele svoje istorije uživao u velikom ugledu je sam podatak da se mogao pohvaliti kako je napravio prvi zvanični automobil na svetu. To zapravo nije uradio baš Mercedes već jedan od njegovih prethodnika, firma Rheinische Gasmotorefabrik Benz & Cie, a debitovao je još 1885. godine.

Daleko od toga da je to bio prvi automobil generalno, pošto su postojali oni sa pogonom na paru, ali je inženjer Karl Benc konstruisao prethodnika, preteču današnjih četvorotočkaša i prvog pokretanog motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Istorijske knjige kažu da ga je koštao 600 nemačkih maraka ili 4.524 dolara u današnjoj vrednosti novca, a pokretao ga je benzinac s jednim cilindrom i radnom zapreminom od 954 kubika. Mogao se pohvaliti sa 0,9 konjskih snaga mada će kasnije postojati i konfiguracije sa do dve konjske snage i maksimalnom brzinom od 16 km/h.

Benc će sklopiti 25 primeraka u periodu od 1886. do 1993. godine. Njegova istorija je previše bitna da bismo je opisali u kratkim crtama pa ćemo joj definitivno posvetiti više pažnje u našoj sekciji Zanimljivosti dana, u nekoj nadamo se skorijoj budućnosti.


Da li je Patent-Motorwagen sa priloženih fotografija jedan od originalnih? Naravno da nije i većina se danas nalazi u muzejima i vrede pravo malo bogatstvo, pa ih sigurno ne bismo videli na sajtu aukcijske kuće „Bring a Trailer“. Ali, istorijat ove kopije je svakako zanimljiv, pošto je njegovu proizvodnju naredio sam Daimler-Benz.

To se desilo 1986. godine s ciljem da se obeleži stogodišnjica originala, a dvanaest godina kasnije je završio u muzeju čuvene američke trkačke staze Indianapolis Motor Speedway. U razvoju ovog automobila su korišćeni materijali i mašinerija kao i ona od pre stotinu godina, u želji da se dobije zaista identičan model.

U suštini Patent-Motorwagen je kočija sa malim benzinskim motorom, ali nije potrebno ulaziti u detalje koliku će ulogu za čovečanstvo igrati tokom poslednjeg veka. Oglas navodi da se ovaj Patent-Motorwagen nije izmenio tokom poslednjih 36 godina i da je baš onakav kakvog ga je Daimler-Benz napravio.

Vožen je jako malo, i to uglavnom za potrebe promocije, a kada je došao u ruke Amerikanaca, parkiran je u muzej i tu stoji do današnjeg dana. Nedavno je detaljno pregledan pred prodaju, ali će kupac morati da ga restaurira ukoliko želi da ga vrati u vozno stanje.

Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 25 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments