1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najskuplja limuzina na svetu traži novog vlasnika
Najskuplja limuzina na svetu traži novog vlasnika

Najskuplja limuzina na svetu traži novog vlasnika

6.17K
1
Podelite sa prijateljima:

Slavna britanska kompanija Lagonda gotovo i da ne postoji ovih dana. Brend koji je u predratnom periodu bio poznat po čuvenom modelu sa čak dvanaest cilindara, je poslednji put poslovao samostalno još 1964. godine. Kontrolu nad kompanijom je zatim obezbedio Aston Martin koji je koristio to ime za svoju limuzinu u periodu od 1976. do 1989. godine.

Ali, tokom 2015. i 2016. godine, Lagona je opet bila u centru pažnje širom sveta. Automobilski mediji su tada preneli vest da je divizija ponovo odvojena od Aston Martina i da će proizvoditi najskuplju limuzinu na svetu.

Model je nosio ime Taraf, a svega 120 jedinica je prodato i to uglavnom kupcima na Bliskom istoku. Jedan od njih se nekim čudom nedavno našao u Kelnu i nije nam poznato kako je tačno završio u Nemačkoj. Prvi put je registrovan u januaru 2018. godine i od tada ke prevalio svega 5.150 kilometara, dok vlasnik za njega traži čak 1,17 miliona američkih dolara.

Navedena brojka je manje-više identična onoj koja je bila na snazi kada je Taraf bio nov, i kada je u svoje vreme to bio najskuplji model sa četvoro vrata na svetu. Pored toga što se ručno sklapao i što je doneo završnu izradu kojoj bi  verovatno i konstruktori marki Rolls-Royce i Bentley pozavideli, Taraf se mogao pohvaliti i fantastičnom mehanikom.

Pokretao ga je 6,0-litarski atmosferski benzinac sa dvanaest cilindara koji je razvijao 533 konjskih snaga i maksimalnih 630 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača, a to je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 314 km/h.

Cena svakako nije niska, ali je ovaj Taraf verovatno jedini takav u Evropi. Aston Martin je originalno želeo da proizvede oko dvesta jedinica, ali se na kraju zaustavio na brojci od samo 120, i to zbog loše potražnje. Ipak, takva vest i ne mora da bude negativna, pošto je vrednost Tarafa očigledno skočila svega tri godine nakon što je proizveden.

Sada mu još samo ostaje da pronađe kupca koji je iskeširati preko milion evra, i to za neki automobil sa četvoro vrata…

AutoRepublika

(6166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Primjeti se stil Aston Martina, no svakako je exkluziva.