1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai planira dva električna „jeftilena“ za Evropu
Hyundai planira dva električna „jeftilena“ za Evropu
2

Hyundai planira dva električna „jeftilena“ za Evropu

252
2
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai je prošlog meseca potvrdio da je u procesu razvoja malog električnog vozila koje bi koštalo najviše dvadesetak hiljada evra, ali smo pre dan-dva saznali, zahvaljujući objavi na najstarijem automobilskom magazinu na svetu Autocaru, da su u stvari u planu dva takva modela.

Najmanje jedan od njih je zamišljen da bude naslednik konvencionalnog mališana poznatog pod imenom i10. Životni ciklus pomenutog urbanog automobilčića će biti veoma kratak, barem tako deluje na prvi pogled, s obzirom na činjenicu da je u novoj generaciji debitovao 2019. godine, ali je isto tako činjenica da ovaj mališa i inače egzistira po pet do šest godina u jednom naraštaju, što je praksa koja je uspostavljena još s prvim i10 od 2007. godine.

Drugi model koji je mudro očekivati jeste malo robusniji i on se nadmaće (u nekom zamišljenom duelu budućnosti) s Volkswagenovim adutom koji će se zvati ID.1. Njemu s takođe nadamo u narednih nekoliko godina.

Novi puleni Hyundaijabi trebalo da uđu u masovnu proizvodnju u 2023. i 2024. godini, zavisno od toga da li pričamo o prvopomenutom ali ovom drugom modelu..

Kako bilo, ideja Azijata je da ova vozila pokreće električni motor kompanije BorgWarner, a koji razvija 184 konjskih snaga, što deluje iracionalno moćno za tako patuljast automobil. Dakle, ima potencijala da ovo bude i pomalo razuzdani mališan, uz opasku da bi Korejci voleli da im na tržištu glavna konkurecija dolazi iz sledećih brendova: Volkswagen, Cupra i Škoda.

Za oba modela važi isto obećanje u pogledu maloprodajne cene, a uprkos tome, šef evropske divizije Hyundaija Andreas-Kristof Hofman navodi da je veoma mučno prodati veoma mali automobil iz segmenta baterijskih, po ceni koja bi kompaniji donela profit.

Možemo samo da nagađamo da li ovo ukazuje na izuzetno skupe stavke koje bi kupci birali s liste opcionala, a na koje proizvođači automobila obično imaju dramatično veću maržu nego na celokupan automobil kao takav. Ujedno, tako „niska“ cena bi mogla doneti i veoma oskudno opremljenu bazičnu varijantu. S druge strane, imamo na tržištu i Daciju Spring koja jasno ukazuje na to kako danas izgleda električni automobil koji se može dobiti za „te pare“.

Kako bilo, Hyundaiju ide dobro u Evropi pa je prodaja ovog proizvođača na Starom kontinentu tokom drugog tromesečja ove godine porasla za 8,2%, od čega se na električne automobile odnosilo 16%.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće šteta ako tako brzo tržišno sahrane i10 zbog ovih električara. Ali, ako hoće da poguraju prodaju električnih naslednika, deluje i logično da moraju istovremeno da ubiju jeftiniji SUS model.

BB

Znači, po ovom tekstu, Hyundai bi trebao da konkuriše Springu od 45 konja sa svojih 184 ks?
Nemojte, braćo koreanci, izginuće narod …