1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Nova generacija modela Honda CR-V je bezobrazno skupa
Nova generacija modela Honda CR-V je bezobrazno skupa

Nova generacija modela Honda CR-V je bezobrazno skupa

2.58K
25
Podelite sa prijateljima:

Jedan predstavnik francuskog giganta Renaulta nam je nedavno rekao kako je vreme pristupačnih automobila odavno prošlo. Prema njegovim rečima, niko više nije zainteresovan da prodaje jeftine četvorotočkaše za šire narodne mase već je cilj prodavati ono šta je skuplje i profitabilnije, a oni „obični smrtnici“ se moraju zadovoljiti polovnjacima.

Honda nam je tokom jučerašnjeg dana objavila cenovnik svog kompaktnog krosovera CR-V za američko tržište, i kao što smo očekivali, cene su toliko visoke da će mnogi reći da se sve pretvorilo u veliki bezobrazluk.

Moramo odmah da kažemo da Amerikanci jako vole CR-V i protekle godine je isporučeno 333.502 primerka. To je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi, odmah iza Toyote RAV4, ali nam ostaje da vidimo koliko će biti zadovoljni kada saznaju da će morati da izdvoje daleko više novca za CR-V nego za konkurente.

Pa koliko je onda skupa? Bazni paket opreme pod oznakom EX će vas koštati 32.335 američkih dolara ili za čak 4.310 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije. Doduše ovde moramo da kažemo da je najjeftiniji prošlogodišnji model bio LX, koga Honda više ne proizvodi, ali čak i ako bismo uporedili EX iz 2022. godine sa onim iz 2023. godine, CR-V bi bio skuplji za 1.800 najmanjih zelenih novčanica. Za navedenu sumu novca kupac dobija 1,5-litarski turbobenzinac sa 190 konjskih snaga, pogon na prednje točkove i menjač CVT. Ukoliko želite pogon na sva četiri točka, budite spremi izdvojiti dodatnih 1.500 dolara.

Hibrid će vas koštati 33.695 „zelembaća“. On kombinuje 2,0-litarski atmosferski benzinac sa električnim motorom za maksimalne 204 konjske snage. Honda ovaj paket naziva Sport iz nama nekog nepoznatog razloga, iako je njegova osnovna karakteristika naravno ekonomičnost, i u proseku troši 5,5 litara benzina na pređenih sto kilometara.

Sledi EX-L gde ovo „L“ treba da označava „luxury“ (luksuz), a dodaje 9,0-inčni monitor, bežični punjač za mobilni telefon, audio sistem sa osam zvučnika i kožna sedišta. Njegova cena je 35.005 dolara. U vrhu je Sport Touring (38.600 najmanjih zelenih novčanica) i samo sa hibridnim sistemom i pogonom na sva četiri točka.


Možda će neko reći, „Eh, pa mi u Evropi toliko plaćamo za malo bolje opremljenu Škodu Fabiju“, ali američki mediji napominju da je gotovo svaki konkurent „preko bare“ daleko pristupačniji. Primera radi, Toyota RAV4, Ford Escape, Mazda CX-50, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Subaru Forester i Chevy Equinox koštaju ispod 30 hiljada dolara, a CX-50 i Forester se mogu pohvaliti i sa standardnim pogonom na sva četiri točka. I u svetu hibrida se CR-V čini kao premijum vozilo (samo po ceni naravno) i koštaće vas minimalno tri hiljade najmanjih zelenih novčanica više nego bilo koji rival.

Ne sumnjamo da će Honda ponovo prodati dosta primeraka krosovera CR-V, a za nas kojima je previše skup, ostaju nam dva izbora. Jedan je da čekamo par godina na polovnjaka, a drugi je da se zadovoljimo manjim modelom HR-V.

AutoRepublika

(2579)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Citajuci ocekujem minimum 40k dolara, ono samo 33k, pitam se koliko ce onda kostati novi CR-V kad predje Atlantik, posto sadasnja generacija krece od 35k cini mi se, a lagano prelazi 40.

moron

Nadji na B92 tekst od 12.10.2018. pod naslovom „Srpska premijera nove Honde CR-V“
Pogledaj u tom tekstu šta je tada bila cena za Elegance 1,5T ( 32.490 za 6MT i 34.490 za CVT ), pa pogledaj na sajtu uvoznika koliko je danas ( 35.490 sa CVT ).
Poskupljenje od 1.000 evra ( 2,89% ) za 4 godine.
Kamo sreće da su sva ostala vozila u medjuvremenu toliko poskupela.

J4ZZ3R

Nemoj bre da im daješ ideje, 🙂 sad neki ćoldakis u Delti sedi i čita i kaže „zašto ste podigli cenu za 2.89 umesto 28.9%).
AR počeo sa tabloidnim naslovima…“nećete verovati da je Honda CRV poskupela…“….. i posle na kraju 1800 usd 🙂

Milan Grozdanović

Ne bih rekao da je ovo tabloidni naslov. Nas @Yankee je stari kir Janja, tako da je on ovo napisao iz ubedjenja, a ne zbog klikova 😉

moron

Ali, zaista počinje da me brine to oko „cenovnog spavanja“ uvoznika Honde 😊
Ako je jedna Toyota mogla za Srbiju da se ugleda na uvoznika Dačije i da počne da diže cene svaki ili svaki drugi mesec, mogao bi i uvoznik Honde jednom u pola godine. Tek da nam makar posredno da znak „da je živ, da umro nije“ … 😊 Ovako, kao vlasniku mi postaje nelagodno 😊

Yankee

Jel rast cene od $1800 za godinu dana beznacajan? Posebno zato sto svi konkurenti poskupe za $200-300 u istom periodu.

J4ZZ3R

Za nas u Evropi jeste. Pa pogledaj cene Pežoa, Folksvagena, Škode, pa čak je i Mazda koja je jedino bila normalna digla cene za 20%. Čini mi se da jedino Ford ima normalne cene, mada su i te cene veće nego pre, ali opet nije 30%. Na forumu Honda Club Srbija dobro obavešten član, blizak uvozniku, napisa da će novi Civic biti u rangu od 35 do 39k, tj 10% skuplji nego u Nemačkoj, a skoro duplo skuplji nego što je bila prethodna 10. generacija. Znam, reći ćete, novi hibridni pogon, nova generacija opreme, materijali, ali jbt to je DUPLO,… Pročitaj više »

Milan Grozdanović

Secam se da su takve cene bile, pratim to odavno. I nov civic bio izmedju 20 i 25k, sad isti taj civic kao polovnjak ima tu cenu

moron

Za cene polovnih Hondi Civic 10. generacije sa motorom 1,5T ( koje su oglašene na sajtu Polovni automobili ) mogu da se složim da su netržišne, jer ih nude maltene po nabavnoj ceni.
Ja im toliko ne bih platio ni drogiran.
Ima i jedan dilerski CRV iz 2020 sa totalno drogiranom cenom.

J4ZZ3R

Veruj mi da se ne prodaju ti sa cenom novog.

moron

“ …. američki mediji napominju da je gotovo svaki konkurent „preko bare“ daleko pristupačniji. Primera radi, Toyota RAV4 …“ Tačno. Ali, ima zašto je to tako: 1. motor ( RAV bazno ima atmosferac, a CRV turbo ) 2. oprema ( aktuelni CRV ni bazno ne možete dobiti, primera radi, bez kamere i svih parking senzora i/ili dual klime, a ti RAV-a bazno dobijaš sa manuelnom klimom ( što je nezamislivo u toj klasi ), bez kamare i/ili zadnjih senzora, a ako ćeš i prednje parking senzore, treba ti treći paket opreme ). Lako je oguliti kola od opreme ( a… Pročitaj više »

Iznogud Časni

De ti meni reci imal kakav C4 Picasso Space Tourer od 2016…_da ima lanac u motoru, dizel naravno…?!?

moron

1,5, 1,6, i 2,0 HDI imaju zupčasti, to je sigurno. Za ostale ne znam ( 1,4, 2,2, 2,7 i 3,0 HDI). Taj iz 2016, koji je tačno HDI? Ili je „BlueHDI“ ? Inače, po deklaracijama Toyote, koja koristi i danas 1,5 i 2,0 BlueHDI ( a koristila je 1,6 HDI pre toga 1,5 ), servisni interval za zupčasti je 120 hiljada ili 6 godina za 1,5 HDI, a 140 hiljada ili 7 godina za 2,0 HDI. Evo, možeš na linku ispod da vidiš i koliko košta veliki servis za ta dva motora danas kod Toyote ( u Srbiji ). https://toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_odrzavanje/2021/Proace_Verso.pdf… Pročitaj više »

BB

A što će ti toliki prostor iznad glave? 😉
Ti reče da ti ne treba.

Neka prostora, neće da se baci… 😉

J4ZZ3R

Može polica da se stavi, da ima čoveku šta da padne na glavu

J4ZZ3R

Ženiš se? Planiraš decu? C4 Picasso?

Yankee

Ne razumem to „samo $1800“ … Rast cene od $1800 je ogroman za godinu dana, posebno zato sto vecina konkurenata dobije rast cene od $200-300 za godinu dana. A Honda eliminisala 2 bazna paketa opreme, a onom trecem (koji je sada bazni) digli cenu za $1800. Najjeftiniji 2022 CR-V je bio $26.800, a najjeftiniji 2023 CR-V je $32.335. Znaci za nekoga koga ne interesuje fensi oprema, ko je samo zeleo osnovni novi model, ulazak u CR-V svet ce sledece godine biti za $5.535 skuplji. To sto CR-V ima standardan turbo motor nije nesto specijalno za klasu. Ima ga i Ford… Pročitaj više »

moron

Da, ja kažem rast od „samo 1.800“ – pri čemu je to rast za novi model ( u istoimenoj opremi ). Za tu klasu i tu cenu kola taj rast je – „ništa“. To je 5 % – uz prelaz na novi model. U Srbiji ti je aktuelni Yaris ( bez ikakve promene modela ili opreme ) maltene toliko poskupeo samo za poslednja 3 meseca. Npr. 1,5 Stella je sa „akcijskih“ 16.190 otišao na „akcijskih“ 17.490, što je rast od 1.300 evra ili čak 8%, a da se ni šraf nije promenio. Da ne govorim da je taj Yaris kada… Pročitaj više »

Yankee

Zivim tamo gde su ocekivanja da vozila za sire narodne mase dobiju na ceni mozda $200-400 godisnje ili u najgorem slucaju $600-800 ako su neki bas skuplji modeli. Tako da Hondina odluka da eliminise 2 bazna modela, a onom trecem podigne cenu za $1.800 i na taj nacin oznaci da ce bazni CR-V sada biti $5.500 skuplji je bas dramaticna. Za taj primerak Golfa, sam si rekao – jedan je 1.0 sa 95 ks, drugi je 1.5 sa 130 ks … U slucaju CR-V-a, oba su 1.5 190 ks, FWD, CVT, malo ga nasminkali, ubacili koji novi senzor i „daj… Pročitaj više »

moron

Da pričamo o rastu cene za istu generaciju CRV-a, ja bi se potpuno složio sa tobom da je bolesno za istoimeni paket opreme dići cenu za 1.800 evra, kao i da je možda malo autistično ukinuti dva bazna paketa. Ali, ovde je reč o novoj generaciji istoimenog modela, koja niti je istih dimenzija ( duži 7 cm, Wb veći za 4 cm, gepek porastao na 736 litara ), ni enterijera, a ni opreme. Ostao je samo isti motor, mada i uz sitne izmene deklaracija ( snage i momenta ). I tebi nije normalan rast cene od 5% ? Već je… Pročitaj više »

Yankee

Evo da ti docaram ovako – Ford je pre par sedmica objavio cene za Ranger za 2023. godinu. Takodje nov model. Znas koliko su cene skocile u poredjenju sa starom generacijom iz 2022. godine? Svega $430. Sledece godine ce kostati $27.895, a sada je $27.465.

moron

Evo ti iz perspektive evropskog kupca.
Prethodna generacija, Yaris Stella 1,5, završio je tržišni život u Srbiji za „akcijskih“ 11.690, a nasledio ga je Yaris Stella 1,5, koji je u samom startu nudjen za „akcijskih“ 14.300.
Razlika cene 2.600 evra na prelasku dva modela. Preko 22 % …
A ovde „kukamo“ na bezobraznih 5% 😊

Sada bez šale, probaj da izguglaš koliko je skočila cena za RAV pri poslednjoj smeni generacija u USA (mada je to bilo i ekonomski stabilno vreme ).

Yankee

RAV4 je zapravo postao jeftiniji kada je nova generacija debitovala 2019. godine:
2018 RAV4 … $26.060
2019 RAV4 … $25.500

moron

Sad pog;edah na sajtu USA i veoma mi je logična niska ulazna cena za nehibridni RAV-4 u baznoj LE opremi. Atmosferac + baš bogata oprema u stilu manuelna klima, čelične felne od 17″ … A čak i da uzmeš viši paket ( npr. XLE ), dobiješ alu felne do 17″. Sadašnji „stari“ bazni CRV LX ( peta generacija ) ima i alu felne ( 17″) i auto klimu, a košta manje od baznog RAV-a. Tačno je da novi bazni CRV košta koliko kažeš, ali, verujem da je njegova oprema po nekim aspektima bogatija i/ili skuplja nego kod RAV-a i u… Pročitaj više »

Yankee

Ne sumnjam da je CR-V bolje opremljen od RAV4, ali dosta kupaca to nije bitno. Evo recimo moji starci, oni imaju 2016 RAV4. Kad su je kupovali bilo im je bitno da je RAV4 i nista vise, ne zanima ih jesu li felne celicne ili aluminijske, da li je klima manuelni ili auto, itd. Hteli su Toyotin krosover, u to vreme RAV4 je bio najmanji i najjeftiniji Toyotih krosover (nisu postojali C-HR i Corolla Cross) i nije ih interesovala nikakva fensi oprema. Meni licno fensi oprema bas nije bitna, jedan od razloga sto sam kupio Chryslera 300 je bas zbog… Pročitaj više »