1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bosanac još jednom osvežio Lincoln Corsair
Bosanac još jednom osvežio Lincoln Corsair
1

Bosanac još jednom osvežio Lincoln Corsair

301
1
Podelite sa prijateljima:

Možda će vas iznenaditi vest da Lincoln još uvek uvek postoji, ali premijum brend Forda već nekoliko decenija pokušava da se odupre mogućnosti da završi na isti način kao Pontiac, Oldsmobile, Saturn, Mercury, Plymouth i mnogi drugi američki automobilski proizvođači. Nekoliko puta je vraćan iz mrtvih uvođenjem nove strategije koja uglavnom nije davala pozitivne rezultate.

Lincoln je protekle godine isporučio 86.929 primeraka, što je bilo dovoljno za zadnje mesto među konkurencijom sa izuzetkom Jaguara.


Najmanji i najjeftiniji model brenda je kompaktni krosover pod imenom Corsair. U proizvodnji je poslednje dve godine, ali je u suštini osvežena verzija ranijeg modela MKC koji je u međuvremenu promenio ime. Corsair deli platformu i većinu mehanike sa još nekoliko Fordova kao što su Escape/Kuga, Bronco Sport i Maverick.

Veoma je bitan model za brend pošto čini oko četvrtinu njegove prodaje na američkom tlu. Corsair je dizajnirao Kemal Curić, stilista iz Sarajeva koji se edukovao u Nemačkoj, a u korporaciji Ford je jedan od glavnih dizajnera još od 2004. godine. Sada je pokušao da produži karijeru ovog krosovera implementacijom malih, ali veoma bitnih izmena.

Pa šta se to onda promenilo za 2023. godinu? Najveća stilska novina leži u većoj rešetki hladnjaka, detalj koji smo navikli da vidimo na gotovo svim novim modelima, pa zašto to ne bi bio slučaj i na Lincolnu? Curić je malo izmenio i farove, ali u suštini Corsair je uglavnom isti kao i ranije.

Dovoljno je osvežen da kupci primete, bez očekivanja da je reč o potpuno novom modelu. Lincoln je ponudio dve nove boje, crvenu i plavu, sa ciljem da privuče više mlađih kupaca.

Mnogo veća unapređenja ćemo videti u enterijeru. Lincoln je naravno nešto najbolje što Jenkiji imaju da ponude u premijum klasi, uz naravno Cadillac, i na enterijeru se nije štedelo. Standardan monitor je 13,2-inčni, a svaki Corsair stiže sa uobičajenom tehnologijom Sync 4 i nečim što kompanija zove „Auto Air Refresh“.

Reč je o seriji senzora koji sve vreme „proučavaju“ kvalitet vazduha u kabini i automatski podešavaju sistem za komfornu vožnju. Dugmića ima jako malo i gotovo sve komande se kontrolišu preko spomenutog monitora. Corsair je dobio i sistem koji zove „Active Glide“ i već smo ga videli na većem modelu Navigator. Njegova funkcija je da pruži neku vrstu autopilota, mada se Lincoln ne usuđuje da ga tako nazove iz straha o potencijalnih tužbi. Njegova svrha je da sistem samostalno kontroliše vožnju, ali i da vozač sve vreme bude priseban da preuzme komande.

Malu promenu ćemo zateći i ispod haube, ali ne da bismo videli neki novi motor, već je zapravo ponuda sada sužena. Corsair će se nuditi sa 2,0-litarskim turbobenzincem koji razvija 250 konjskih snaga i maksimalnih 373 Nm obrtnog momenta. U ponudi je i plug-in hibrid i kombinuje 2,5-litarski benzinac s električnim motorom za ukupno 266 „konja“.

U oba slučaja snaga se prenosi na prednje ili sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. To znači da američki proizvođač više neće nuditi opcioni 2,3-litarski turbobenzinac sa 295 „grla“ koji smo mogli da vidimo u prošlosti. Nismo sigurni zašto je tako, ali ćemo pretpostaviti da se jako malo kupaca odlučivalo za njega.


Osveženi Corsair startuje sa prodajom do kraja godine po početnoj ceni od 38.690 američkih dolara.

AutoRepublika

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čak dva motora u ponudi?
Više nego neki modeli u ponudi za Evropu.