1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Aston Martin kralja Čarlsa kao gorivo koristi bioetanol od vina i surutke
Zanimljivost dana: Aston Martin kralja Čarlsa kao gorivo koristi bioetanol od vina i surutke

Zanimljivost dana: Aston Martin kralja Čarlsa kao gorivo koristi bioetanol od vina i surutke

668
8
Podelite sa prijateljima:

Novi kralj Engleske, Čarls III, ubeđeni je ekolog. Zbog toga poseduje i prilično posebni Aston Martin DB6, jer koristi gorivo napravljeno od otpadnog vina i surutke. „Kraljevsko“ gorivo koje omogućava uštedu fosilnih goriva i koje omogućava bolje performanse.

Čarls III, koji je nedavno posle decenija čekanja postao kralj, automobilski je entuzijasta koji je u svojoj garaži imao nekoliko izuzetnih modela. Tako znamo njegova izražena naklonost ka Aston Martinu koja ga je navela da poseduje modele kao što su V8, Vantage Volante ili nedavno Virage Volante.

Ali onaj koji verovatno ima najveću vrednost u očima kralja je nesumnjivo Aston Martin DB6 Volante koji mu je poklonila kraljica Elizabeta II za njegov 21. rođendan. Prelep poklon koji kralj i dalje koristi nakon što ga je donekle modifikovao.

Novi monarh, zbog svoje brige za životnu sredinu, veoma rano bio zainteresovan za biogoriva. Idealno rešenje koje može da pomiri njegovu strast za klasičnim automobilima i njegove ekološke brige. Zato se obavezao da će svoj DB6 modifikovati da ga pogoni poljoprivredni otpad.

Nakon nekoliko neubedljivih pokušaja, tada princ Čarls otkriva kompaniju Green Fuels koja se nalazi u Glosterširu, koja proizvodi gorivo dobijeno od otpada od proizvodnje vina i surutke. Ovaj etanol, u smeši sa bezolovnim benzinom, omogućava dobijanje goriva E85 (85 procenata etanola i 15 procenata benzina) koji ima oktanski broj 107, što je vrednost veća od goriva koje se prodaje na pumpi.

Da bi radio na ovo gorivo, DB6 je morao da prođe pripremu od strane RS Williamsa, radionice specijalizovane za Aston Martine, koja je prihvatila izazov uprkos prvobitnoj nevoljnosti inženjera. „Kada je konverzija obavljena, morali su da priznaju da automobil radi bolje nego ranije“, rekao je Čarls za magazin Wallpaper 2018. godine.

AutoRepublika

(668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ono kad se čitav život spremaš za posao i dobiješ radno mjesto tek kad odeš u penziju…

Eto nek se udruži sa Pekijem… Peki nek pije vino a Čarls nek se vozi na ekološke košpice i peteljke sa V8 ekološkim motorom…

moron

Ekolog u duši 😃

BB

Može da nam…

TheStig

Evo jutarnjeg zadatka. U 2 riječi pokušajte dati najveću ironiju. Evo moje: v8 ekolozi 😀

s mile

Ono, kada dobiješ fantastičan auto za DŽ… pa ti ne odgovara, pa sprcaš gomilu para na istraživanje i firme koje ti prodaju foru, onda naiđeš na neku koja i zna posao, pa još para sprcaš, u nešto što se vozi jednom u mesec dana.

Zabava za decu trulih bogataša

BB

Ono kad dobiješ najnoviju tehnologiju kad se spremaš da postaneš kralj, a onda to isto voziš kao žešći oldtimer kad konačno postaneš kralj … 😜

moron

Baš si zao … Čovek prosto ije imao sreće u smislu perioda čekanja na zaposlenje.

BB

Zato ga se za to vrijeme Džems Bond navozao, proslavio i umrijeti uspio