1. Home
  2. Istorija
  3. Kako se Volkswagen kalio u A segmentu (2. deo) – neupečatljivi Fox
Kako se Volkswagen kalio u A segmentu (2. deo) – neupečatljivi Fox
6

Kako se Volkswagen kalio u A segmentu (2. deo) – neupečatljivi Fox

832
6
Podelite sa prijateljima:

Drugi deo naše priče o avanturama Volkswagena u A segmentu nastavljamo sa Foxom, modelom koji je stupio na scenu kao naslednik Lupa.

Dakle, Fox (lisica) trebalo je da doskoči svim rivalima u ovoj klasi, a Nemci su čvrsto verovali da su naučili brojne lekcije sa Lupom, mada će se na kraju ispostaviti da nisu naučili gotovo ništa. Fox je za poznavaoce automobilske industrije bio poznat naziv jer ga je Volkswagen već koristio za neke modele u Južnoj Americi, ali je sama oznaka u Evropi bila manje-više nepoznata.

U fokusu naše priče ostaje Fox namenjen kupcima na Starom kontinentu, ali treba istaći da je moderna “lisica” bila dostupna prvo u Južnoj Americi, pa tek onda sa ove strane Atlantskog okeana. Fox je u Evropi debitovao 2005. godine na Salonu automobila u Lajpcigu.

Volkswagen ga je predstavio kao direktnog naslednika Lupa i uprava germanskog diva bila je uverena da su pronašli pravi recept. Kao jednu od mana prethodnika isticali su njegovu cenu, pa su sa Foxom imali nešto drugačiji pristup.

Osnovna varijanta ovog gradskog mališana bilo je toliko bazična, praktično lišena bilo kakve ozbiljnije opreme, sve kako bi se održala niža cena. S druge strane, Volkswagen je ponudio izuzetno dugu listu opcionala, kao priliku da kupci ipak gurnu ruku malo dublje u džep.

Fox je bio baziran na platformi PQ24, što ga je činilo bliskim rođakom sa tadašnjim Polom. Nemački dizajneri rešili su iznova da kopiraju izgled većih automobila brenda, pa se tako kod Foxa lako mogu videti sličnosti na anfasu sa Golfom pete generacije.

No, iako je rukovodstvo VW-a tvrdilo da je Fox bio dizajniran da se dopadne mlađoj populaciji, činjenica je da je u pitanju bio estetski neuspešan automobil, koji opet nije mogao da se meri sa konkurencijom iz Francuske i Italije na ovom polju.

Nemci su Fox ponudili sa paletom od tri agregata – dva benzinca i jednim dizelašem. Kod benzinskih motora bile su dostupne pogonske jedinice zapremine 1,2 (56 ks) i 1,4 (76 ks) litra, dok je čast dizelaša  branio 1,4 TDI (71 ks).

Kritike na račun skučenosti Lupa u kabini dovele su do toga da Fox bude znatno pragmatičniji od svog predaka. Enterijer je bio prostraniji, unutra su se mogla smestiti četiri (manja) putnika, dok je zadnja sedišta bilo moguće obarati, i tako dobiti veći prtljažni prostor. Uz to, zadnja sedišta su se mogla pomerati na šinama 15 cm… Volkswagen Fox je tokom svoje karijere u Evropi bio dostupan isključivo sa troje vrata, i za razliku od prethodnika nije imao pravo na performantnu GTi varijantu.

Ipak, Volkswagen nije mogao da pobegne od samog sebe. Tako je ispred vozača bio jedan monoton prostor bez ikakvih bravura, uz opšte crnilo na centralnoj armaturi. Sve je to bilo u kontrastu sa rivalima koji su stizali iz drugih evropskih brendova.

Iako je nemački proizvođač imao velike nade u vezi sa Foxom, on se na kraju pokazao kao potpuni komercijalni promašaj. Na samom startu karijere imao je tu nesreću da se sreo oči u oči sa trojkom Citroen C1/Peugeot 107/Toyota Aygo, kao i sa šampionom u vidu Fiatove Pande.

Iz te bitke izašao je povijenog repa… Najbolja godina za Fox u Evropi bila je 2006-a kada je do kupaca stiglo više od 77.000 primeraka. Već 2011. godine Volkswagen je poslao ovaj model u penziju, bar kada se radi o Starom kontinentu, a njegovo mesto zauzeo je daleko kompletniji i uspešniji up!

Tokom proizvodnje evropske varijante, do kupaca na Starom kontinentu stiglo je manje od 305.000 jedinica. Primera radi, Fiatova Panda je samo 2009. godine imala gotovo 300.000 prodatih automobila…

Fox kao polovnjak

Uprkos činjenici da se Fox nije uspeo nametnuti evropskim kupcima, to ne umanjuje određene vrline ovog automobila koje ga čine poželjnim polovnjakom. Pre svega radi se o jednostavnom vozilu koje se lako održava jer je lišeno komplikovanih elektronskih sistema. Osim toga, poseduje interesantnu paletu motora koji su “prava mera” za ovakav četvorotočkaš.

Kupcima polovnih automobila je naročito zanimljiv Fox 1,4 TDI koji je poznat po tome što može ponuditi izuzetno malu potrošnju dizela, a pored toga interesantan je i za vožnju jer maksimalni obrtni momenat od 155 Nm “hvata” već na 1.600 o/min.

Korišćeni primerci Foxa su u Srbiji čest izbor kod vozača početnika jer ga njegovi sitni gabariti čine idealnim za manevrisanje. Trenutna situacija na domaćem tržištu polovnjaka pretragom oglasa ukazuje na to da je u ponudi nekih šezdesetak primeraka ovog hečbeka iz A segmenta.

Cene mu variraju od nekih 1.500 evra, pa sve do više od 3.500 evra za odlično očuvane primerke sa dugom listom opcionalne opreme. Suštinski, solidno očuvan Fox može se pronaći u rejonu oko 2.000 evra…

U sledećem nastavku priče o Volkswagenovom traganju za uspehom u A segmentu stižemo i do finalnog dela sage i modela zvanog up, ali i njegovih klonova sa značkama Škode odnosno Seata.

Đorđe Platiša

(832)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Fox je bio razvijen i proizvodjen u Brazilu. Kao masovan auto na siromasnom trzistu bio „oslobodjen“ kompletne dodatne opreme koja je u Evropi tada bila takoreci standard. Uvodjenje Foxa na EU trziste bilo je brzopotezno resenje VWa kao zamena za zaustavljeni Lupo. Po velicini, to su dva sasvim razlicita automobila: Lupo je bio dugacak 3,5 m a Fox 3,8 m. Fox je po dimenzijama bio slican Polu, cija je tadasnja duzina bila 3,9 m. Glavna razlika bila je u visini: Polo 1,46 a Fox 1,54 m, sto je Fox cinilo prostranim. Niska cena na EU trzistu bila je jedini argument… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Koristio sam UP kao drugi automobil u porodici skoro 6 godina i po meni reč je o najboljem vozilu iz Volkswagena kad govorImo o odnosu cena kvalitet, zapravo pravi narodni automobil. Pravi naslednik Bube po meni i Golfa I.
Inače, ne volim Nemce, zapravo sam ljubitelj Japanaca, Francuza i Italijana, ali svojom izradom, konceptom i udobnošću UP je i dan danas DALEKO ispred ostalih konkurenata u segmentu

Matija

Licno, odavno sam oslobodjen nekakvih emocionalnih uticaja kada su automobili u pitanju. Ocenjujem ih po onome sto pruzaju. Jedan od mojih glavnih kriterijuma je ergonomija – pozicija za volanom i pozicija na zadnjem sedistu. Kod Svaba vrlo brzo pronadjem svoju poziciju, kod ostalih to traje, ponekad mi uspe, ponekada ne. Vec sedam godina imamo Sitroen C5 – jos mi nije uspelo da pronadjem pravu poziciju za volanom i ako je auto prostran. Kada izlazim iz njega moram da se „borim“ protiv B-nosaca koji mi stoji na putu. Probu pozicije na zadnjem sedistu vrsim ovako: prvo sednem napred i pronadjem udobnu… Pročitaj više »

BB

Zanimljivost… Polo je nekad davno imao varijantu koja se zvala Fox, bio je jao neki kvazi karavan, ali meni oku prijatan. I ovaj Fox mi je bio zanimljiv, ne zbog dizajnerskih bravura, već sam ga gledao kao jednostavan ali prostran auto, ta svoju veličinu. Ali očigledno da ha nisam model evropski g kupca 😉

J4ZZ3R

Ti si više za azijsko tržište 🙂 ne ceniš mekoću i taktilni doživljaj plastike, osebujnost vrhunskog dizajna, ignorišeš jake emocije koje nose uratci moderne auto industrije

BB

Tako je, nekim čudom gledam da sjedište bude mekano i udobno, jer na njemu sjedim, obično se držim za volan, i ako je pregledan auto nemam potrebe da pipam. Isto tako mi se sviđa da vidim kroz šajbu a ne da mi retrovizor zauzme poja vidnog polja. Stvarno sam čudan u poređenju sa savremenim evropljanima 😉