1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Ford Mustang GT350 postojao i 1984. godine?
Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Ford Mustang GT350 postojao i 1984. godine?

Zanimljivost dana: Da li ste znali da je Ford Mustang GT350 postojao i 1984. godine?

477
4
Podelite sa prijateljima:

Najlakši način da se upropasti legendarno ime u automobilskoj industriji je da ga iskoristite na modelu koji ga ne zaslužuje, a da sve to uradite samo iz razloga da se unovči slava. Ukoliko za primer uzmemo legendarni Ford Mustang, primera je više nego dovoljno. Modeli kao što su Mach 1 i Cobra su tokom sedamdesetih godina bili samo senke svojih prethodnika, a dugo vremena se verovalo da su razne verzije Shelbyja ugašene na vreme, da se ne bi brukale tokom mračnih godina.

Nažalost, to nije istina i bila je potrebna samo jedna godina da legendarna oznaka GT350 bude ukaljana i to samo zato što je Ford zaboravio svoju godišnjicu.

Shelby GT350 prve generacije se proizvodio od 1965. do 1970. godine, a reč je o izuzetno cenjenom paketu razvijenim od strane legendarnog Kerola Šelbija. Njegova firma Shelby American je snizila masu, podigla snagu, modifikovala ogibljenje i dodala par stilskih izmena, čime je dobijen izuzetno poželjni automobil.

Kerol se penzionisao posle 1970. godine kada je postalo jasno da je vreme performansi prošlo i da se automobilska industrija okreće prema ekonomičnijim vozilima. Tokom 1979. godine Ford je debitovao s potpuno novom trećom generacijom pod kodnom oznakom Fox, i već prve godine privukao čak 369.936 kupaca.

Mnogi su kritikovali proizvođača što nije predstavio neki specijalni model, pošto je spomenuta godina bila 15. godišnjica Mustanga, ali je prodaja bila dovoljno velika da se bila kakva kritika zanemari. Međutim, do 1983. godine, ona je pala na samo 120.873 vozila, što je do tada bio rekordno nizak broj, pa se Ford našao u panici.

Ne samo što se približavala 20. godišnjica, godinu dana kasnije, već u takvu čast nije planiran nijedan specijalni model. Kako to obično biva, brzo „rešenje“, ako ga tako uopšte možemo nazvati, je da se na već postojeći automobil zalepe neke nalepnice i da se na taj način dobije „specijalni model“.

Izbor je pao na oznaku GT350, ali bez onoga „Shelby“ u imenu, čime je jasno stavio do znanja da ova legenda nije bila povezana u izgradi specijalne verzije. GT350 je bio dostupan kao heč i kao kabriolet i to samo u beloj boji, a proizvodnja se odvijala samo tokom 35 dana i u tom periodu je izrađen 5.261 primerak.

S dizajnerske strane, GT350 je pružao samo crvene trake dok je ostatak opreme, kao što su na primer otvor na haubi i maglenke bili opcije na svakom drugom Mustangu. Slična situacija je bila i u vezi enterijera, koji je bio „napucan“ opremom, ali nije pružao ništa što svaki drugi Mustang već nije imao. Štaviše, kupac je morao ekstra da doplati za klimu, audio sistem koji je uključivao i kasetofon, tempomat i „prozore na dugme“.

Mehanička ponuda je startovala sa 2,3-litarskim turbobenzincem koji je razvijao 145 konjskih snaga, ali se većina kupaca odlučila za atmosferski 5,0-litarski V8 motor. Uparen sa petostepenim manulenim menjačem, razvijao je 175 „konja“, ali ukoliko se kupac odlučio za četverostepeni „automatik“, snaga je bila za desetak „grla“ niža. Ironična činjenica u ovom slučaju je ona da je stariji motor sa karburatorom zapravo bio moćniji od modernijeg s direktnim ubrizgavanjem goriva.

Prema fabričkim brojkama, turbobenzinac je ubrzavao iz mirovanja do 100 km/h za osam sekundi dok je „osmak“ bio za 0,7 sekundi brži. Najređi primerak iz ponude je bio kabriolet sa turbobenzincem za koga se odlučilo samo 104 kupaca, a nagađa se da samo 350 novih vlasnika nije izabralo V8 motor. Čak i u tom slučaju, samo 670 njih se opredelilo za moderniji motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva.

GT350 paket je zapravo bio izuzetno pristupačan pa je za njega bilo potrebno izdvojiti samo dodatnih 427 dolara (1.068 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). To znači da je kupac morao da izdvoji tek nešto više od 25.000 dolara u modernoj vrednosti američke valute, ako je želeo GT350.

Ova specijalna verzija se iznenada našla u centru pažnje kada je Kerol Šelbi odlučio da tuži Ford. Naime, u žurbi da stigne na tržište, niko u Fordu se nije setio (slučajno ili namerno) da proveri ko zadržava pravo na ime GT350, a to je bio Šelbi.

On je početkom osamdesetih godina prošlog veka, sarađivao sa Fordovim konkurentom Dodgeom i nije imao nameru da dozvoli krađu intelektuelne imovine. Međutim, dve strane su uspele da postignu dogovor iza zatvorenih vrata, pa ćemo pretpostaviti da je Ford pristao da isplati određenu sumu novca Kerolu da ga ućutka. Ratne sekire su definitivno zakopane 2011. godine kada je debitovao moderni GT350.

Danas je model iz 1984. godine relativno popularan, a postaje sve više tražen kako raste potražnja za Fox Mustanzima. Verovatno nikada neće imati imidž i reputaciju kao slavni rođaci, ali za „mračni“ period američke automobilske industrije tako nešto se i nije očekivalo.

Zvezdan Božinović

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Kod 911? Ne bi baš rekao…

Yankee

Mnogo volim ovu generaciju „four eyes Fox“. Jedan od najboljih zvukova motora fabrickog Mustanga.

Bungi

Jedan od najružnijih Mustanga ikad. Trebalo je znati nacrtati tako gadan auto.

sami

Nismo znali a i zabole nas