1. Home
  2. Vesti
  3. Ford SuperDuty uskoro i sa 6,8-litarskim benzincem
Ford SuperDuty uskoro i sa 6,8-litarskim benzincem
1

Ford SuperDuty uskoro i sa 6,8-litarskim benzincem

255
1
Podelite sa prijateljima:

Sreda naredne sedmice je veoma bitan dan za Ford. Američki proizvođač vozila će tog dana predstaviti narednu generaciju svog najpoznatijeg modela Mustang, ali to je samo jedna od premijera za Ford. Mustang će možda privući najviše pažnje, međutim, za firmu je mnogo bitnija jedna druga premijera. Reč je o velikom pikap kamionetu SuperDuty, koji je deo čuvene F Serije i u njegovu ponudu se ubrajaju modeli F-250, F-350 i F-450.

SuperDuty je tako ne samo najprodavaniji model Forda već je ujedno i najprofitabilniji i čini oko 75% njegove globalne zarade.


Imali smo prilike da vidimo špijunske fotografije nove generacije i vozilo se barem sa dizajnerske strane ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa prethodnikom. Ali ćemo videti jednu veliku novinu ispod haube. Ford će ponovo ponuditi dva atmosferska benzinca i jedan turbodizel, i kao što ćemo videti u ostatku priče, komercijalna vozila još uvek nemaju ona stroga pravila po pitanju izduvnih gasova koja muče putničke automobile.

SuperDuty već pruža jedan od najvećih serijskih benzinaca ikada viđenih, onaj radne zapremine 7,3 litre pod kodnom oznakom „Godzilla“. Njegova alternativa je nešto manji 6,2-litarski benzinac koga smo znali pod značkom „Boss“.

Međutim, kolege sa sajta „Ford Authority“ nam kažu da će Boss uskoro u penziju, a zameniće ga novi benzinac zapremine 6,8 litara. Mediji spekulišu da bi trebalo da razvija oko 400 konjskih snaga, iako je jasno da postoji daleko veći potencijal, ali istovremeno ovakva vozila se fokusiraju na pouzdanost na duži period i samim tim snaga je mnogo manja nego što bi inače mogla da bude.

Radi poređenja, sadašnji Boss se može pohvaliti sa 385 „konja“, a opcioni 7,3-litarski sa 430 „grla“. Kao do sada, vrh ponude će činiti 6,7-litarski „PowerStroke“ turbodizel sa čak 475 „grla“ i maksimalnih 1.425 Nm obrtnog momenta, a jedini menjač u ponudi je desetostepeni automatski.


Ford je prethodne godine privukao dosta pažnje s električnim kamionetom F-150 Lightning i za sada ima dosta kupaca. Kompanija je ranije izjavila da ne očekujemo isto izdanje većeg SuperDutyja iz razloga što trenutno ne postoji dovoljno napredna tehnologija za tako nešto.

Veliki rival General Motors planira da lansira električni „HeavyDuty“ kamionet tek 2035. godine i šanse su velike da će i Ford pratiti ovaj potez. To nam govori da možemo da uživamo u glomaznim benzincima i dizelima barem još neko vreme, ali i da će njihov kraj jednog dana stići.

Budite uz nas i naredne srede kada ćemo preneti detaljne utiske u novoj generaciji velike Fordove grdosije…

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Živ je SUS, umro nije …