1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen smatra da je pogrešno koristiti univerzalne platforme za elektromobile
Volkswagen smatra da je pogrešno koristiti univerzalne platforme za elektromobile
5

Volkswagen smatra da je pogrešno koristiti univerzalne platforme za elektromobile

200
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je investirao ogromna sredstva u fleksibilnu MEB platformu predviđenu isključivo za električna vozila, kao i u nove BEV modele.

Nemački gigant je verovatno zauzeo najambiciozniji pristup s Modular Electric Drive Toolkit (MEB) arhitekturom, koja će činiti osnovu za desetine modela nekoliko marki Volkswagen grupe i eksternih proizvođača (poput Forda). Štaviše, MEB sama po sebi nije samo vlasnička platforma za elektromobile VW grupe.

Klaus Bišof, šef Volkswagenovog dizajna, pojasnio je da bi bilo pogrešno koristiti platformu koja nije posebno namenjena baterijski pogonjenim modelima. Zapravo, zasebni modeli i posebne platforme za elektromobile su pravi način da se u potpunosti iskoriste potencijali električnog pogona. U tom slučaju ne morate da pravite kompromise a kada se obim proizvodnje dovoljno „zakotrlja“, troškovi zapravo mogu biti mnogo niži.

Po Klausu Bišofu, iz perspektive dizajnera, skrojeni BEV modeli (u poređenju s višestrukim pogonskim opcijama) nude „doživotnu mogućnost kreiranja novog korisničkog iskustva i dizajnerskog izraza“, što omogućava „novi dizajnerski pristup“, nove proporcije, tako da može da se uživa u dodatnom kabinskom prostoru i digitalnoj povezanosti.

„Držati električni automobil u tradicionalnom prostoru bi bila pogrešna odluka. Međutim, s druge strane, dizajneri moraju da paze da ne odu predaleko i ne preplaše kupce“, dodao je Bišof. „Mi smo na ovom putu zajedno. Ukoliko odete predaleko u oblast dizajna koji je drugačiji ali ne izbalansiran i stilski izražajan, onda možete izgubiti kupce. Treba da budete hrabri, ali da idete korak po korak.“

Interesantna stvar je što je veći deo automobilske industrije zauzeo drugačiji kurs, koristeći univerzalne platforme na kojima počivaju kako konvencionalni, tako i hibridni, „plug-in“ hibridni i električni modeli. PSA grupa, BMW, Volvo, neki su od primera.

I ovaj pristup ima svoje prednosti u smislu investicija i fleksibilnosti proizvodnje, ali na kraju, kupci će ipak želeti električni model koji je poseban i originalan a ne varijacija na temu konvencionalnih modela.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ovo kao da kurva govori o poštenju.

xtrimi

Ček ekipa koja je smislila da prodaje gomilu automobila prvo na jednoj platformi,a onda se setila da i celu gamu prodaje na jednoj platformi sada kaže da za elektro automobile to nije dobar koncept ili ja nešto mešam??

Don

Tačno tako, zato sam i napisao prvi komentar .

Bungi

I njihova MEB platforma za električne automobile je u stvari modifikovana MQB platforma za klasične automobile.Ima dupli pod cijelom dužinom između osovina za smještaj baterija, napred ima klasično Mek Ferson vješanje pozadi multilink prilagođen za smještaj el. motora sa jednostepenim mjenjačem(reduktorom).Mogu je oni da zovu kako hoće ali ne mogu da prevare oči.

xtrimi

Nemam je problem neki sa tim forama ako je to modus operandi za sve a jeste. Ali imam problem sa pričama kako je to ludilo nova platforma a u suštini to nije.

I zašto ako je to radilo na konvencionalnim vozilima ne bi radilo i na elektro vozilima, pogotovu jer ona imaju manje sklopova i jednostavniji su. Elektro motor reduktor baterija i klima.

Jbg ako je fora da se zbuni konkurencija onda nemam reči za trust mozgova koji to smišlja.