1. Home
  2. Zelene strane
  3. Fisker patentirao rešenje koje baterijama omogućava 800 kilometara autonomije
Fisker patentirao rešenje koje baterijama omogućava 800 kilometara autonomije
0

Fisker patentirao rešenje koje baterijama omogućava 800 kilometara autonomije

194
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač električnih automobila, Fisker, je podneo zahtev za zaštitu patentnih tehnoloških rešenja za fleksibilnu čvrstu bateriju, koja bi trebalo da omogući znatan napredak u pogledu vremena potrebnog za punjenje, kao i u pogledu povećane autonomije.

Kompanija je, u ovonedeljnom saopštenju za javnost, navela da nova baterija može da se napuni za samo jedan minut, kao i da je anticipirani domet sa jednim punjenjem preko 800 kilometara.

Ovakve baterijske jedinice će biti spremne za serijsku proizvodnju do 2023. godine, a predstavljanje rešenja je predviđeno na manifestaciji koja se naziva Consumer Electronics Show a održaće se tokom predstojećeg januara. Tom prilikom će biti održana i premijera luksuznog električnog vozila Fisker EMotion. Pored toga, kompanija će predstaviti i tehnologiju brzog punjenja koja će omogućiti autonomiju od preko 200 kilometara, za samo devet minuta punjenja.

Dalje facinantne tvrdnje iz kompanije Fisker odnose se na činjenicu da će ovakve baterije biti u stanju da održe čak dva i po puta veću energetsku gustinu, u poređenju sa današnjim litijum jonskim primercima.

Za čvrste baterije se zna da imaju značajan broj ograničenja, od kojih su najproblematičnije: mala snaga i adekvatne prateće performanse, kao rezultat slojevite strukture elektroda, i osetljivost na izloženost pogubnom uticaju hladnoće. Ali, nova tehnologija pobeđuje ove izazove korišćenjem trodimenzionalne čvrste strukture. Ovakvo rešenje omogućava da elektorode pokriju 25 puta veće površine, nego elektrode koje koriste tanak film.

„Ovaj proboj označava početak nove ere u razvoju čvrstih materijala i proizvodnih tehnologija. Odgovorili smo, praktično na sve prepreke koje su svojstvene tehnologiji čvrstih baterija i otvorili smo put ka njihovoj komercijalizaciji. Ovde pre svega, mislim na performanse baterija pri niskim temperaturama, zatim, na korišćenje niskobudžetnih proizvodnih metoda, kao i na sposobnost da se formiraju čvrste elektrode, značajne debljine, sačinjene od visoko aktivnih materijala. Očekujemo dalje, da na ovako dobrim osnovama, postavimo nove standarde u industriji deponovanja i čuvanja energije“, izjavio je Dr Fabio Albano, potpredsednik za razvoj baterijskih jedinica kompanije Fisker.

Ovim povodom, oglasio se i Henrik Fisker, prvi čovek kompanije: „Naša agresivna vizija za sva električna vozila, i automobilsku industriju u celini, ogleda se u želji da nemoguće transformišemo u moguće. Ovaj tehnološki proboj govori u prilog našoj ozbiljnosti u pristupu. Ranije se sve vrtelo oko poboljšanja efikasnosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dok je sada tržišna prednost kod onoga ko probije barijere tehnologije u izradi baterija. Naši naučnici neumorno rade na postizanju ovih ciljeva.“

 

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments