1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže hiperautomobil Ariel Hipercar
Stiže hiperautomobil Ariel Hipercar
3

Stiže hiperautomobil Ariel Hipercar

551
3
Podelite sa prijateljima:

Britanska kompanija Ariel Motor je postala poznata u svetu po kompaktnom i laganom sportskom automobilu zvanom Atom, iako proizvodni program firme uključuje i bagi Nomad i sportski bicikl Ace. Sada izveštavamo o tome da je na stazi razvoja prvi električni automobil koji je predstavljen pod radnim nazivom Ariel Hipercar (skraćenica od anglosaksonske kovanice „High Performance Carbon Reduction“).

Ariel drži ovaj pravac razvoja definisan u okviru državne strategije postavljanja projekta elektromobilnosti i u tom smislu može da računa i na stimulans koji će u finansijskom smislu obezbediti britanska vlada. Kako bi snovi postali deo jave, oformljena je divizija koja je dobila Ariel Electric Ltd. Baviće se razvojem baterijskog vozila, što će biti zadatak i ekipi ostalih kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U ranim fazama testiranja prototipa, razvojni tim se oslonio na karoseriju koja je nastala konverzijom školjke starog Fordovog Mustanga.

Kupe Ariel Hipercar u dužinu meri 4.298 milimetara i nudi neobičan dizajn, kao i napredno aerodinamično perje. Implemeniran je vertikalni stabilizator koji okupira ne samo zadnji deo već je tu i nad prednjim točkovima.

Utemeljen je na aluminijumskoj monokok karoseriji na koju je nakačen aluminijumski podokvir, ali je zato karoserija u potpunosti izvedena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Vrata koja se otvaraju u stilu krila ptice su u pokretana upotrebom električne energije.

Prvi prototip nudi pogon na sva četiri točka, pri čemu je svaki od elektromotora montiran na svoj kotrljajući objekat. Eletrični motor se zove Equipmake APM200 i razvija 299 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta. Svaki takav modul ima sopstveni inverter i jednostepeni menjač i kao takav teži 57 kilograma.

Ukupna moć pogonskog sklopa je zbir pobrojana četiri motora i iznosi 1.196 konjskih snaga, dok se na isti način dolazi i do obrtnog momenta (1.800 Nm), ali postoje planovi i za verziju polovične snage (usled izostanka polivne elektromotora).

Cosworthova lihijum-jonska trakciona baterija nudi nominalni napon od 690 volti i kapacitet od 62,2 kWh. Ćelije su zapakovane u kućišta izrađena od aluminijuma i plastike ojačane ugljeničnim vlaknima a ceo kompleks je smešten ispod poda kabine, u središnjem tunelu.

Domet vozila s jednom dopunom pakovanja je oko 240 kilometara. Ali pride, vozilo poseduje i gasni generator tubine iz iste kompanije Cosworth: mlaznice su smeštene u zadnjem delu ispod centralne kobilice, da se izrazimo nautičkim terminom. Turbina se može zavrteti i do 110 hiljada puta u minuti i proizvodi 35 kW (48 konjskih snaga). Kako joj i ime kaže, funkcija se ogleda u dopuni trakcione baterije.

Ariel Hipercar poseduje šasiju s dvostrukim poprečnim ramenima u prednjem delu, adaptivne Bilsteinove amortizere i prilagodljive stabilizatore. Obruč upravljača je toliko direktan da poseduje mogućnost okretaja od samo 2,75 krugova.

Kočnice potpisuje AP Racing a taj sistem integriše šestoklipne čeljusti na prednjoj osovini uz četvoroklipne nazad, kao i konvencionalne čelične diskove, ali tu je i funkcija regenerativnog kočenja. Prototip je obuven u točkove s felnama od kovane legure, dok je projektom predviđena ugradnja čak i laganijih, onih koje bi bile izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

U ovoj vazi razvoja je masa prototipa na nivou od 1.546 kilograma, ali inženjeri očekuju da će da skinu skoro pedeseta kila, pa da masa padne ispod kote od tonu i po. Pride, verzija sa zadnjim pogonom bi trebalo da bude lakša i od 1.400 kilograma.

Sprovedna testiranja su pokazala da Hipercar može da ubrza od 0 do 97 km/h za svega 2,09 sekundi, dok do 162 km/h dobacuje za 4,4 sekundi. Nakon šažljive kalibracije zasebnog sistema kontrole rada motora, inženjeri očekuju da će uspeti da ova vremena spuste na dve i četiri sekunde, redom. „Top spid“ se ovde na naš jezik prevodi „neće brže od 250 km/h“ jer je prisilno zauzdan elektronskim putem.

Arielov električni hiperautomobil će biti predmet finog podešavanja u naredne skoro dve godine. Ali, knjiga porudžbina je već otvorena. Sudeći po prvim procenama, skuplja verzija će stajati negde blizu milion britanskih funti.

AutoRepublika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nepotrebno komplikovano.Pogotovo glupiranje sa gasnom turbinom. Bitno je da ima 4 el. motora i preko 1000 ks a autonomija 200 km.Mogu sa njom da odem do sela i nazad i šta onda.??? Kako nema opciju da ukupnu snagu ograniči na 100 ks i autonomiju produži na 500 km.?

BB

Pa gasna turbina ti je tu da se možeš vratiti iz sela 😉, ali ako je makadam ili loš put, nećeš se ni vratiti 😜. A ti spremio milion funti pa te žuljaju ove sitnice? 😂🤣

Matija

Kako, bre, „i sta onda?“ ??? Odes do sela i nazad za pola sata a uzput sve pretices! 🙂 🙂 🙂 To sto nemas gde da stavis prase nije ni bitno! 🙂