1. Home
  2. Vesti
  3. Globalna prodaja Porschea pala u prvom kvartalu zbog slabije potražnje međ’ Amerima i Kinezima
Globalna prodaja Porschea pala u prvom kvartalu zbog slabije potražnje međ’ Amerima i Kinezima
8

Globalna prodaja Porschea pala u prvom kvartalu zbog slabije potražnje međ’ Amerima i Kinezima

164
8
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači luksuznih i performansnih automobila su imali solidan rad u proteklih nekoliko godina sa povećanjem prodaje i potražnjom koja je nadmašila ponudu. Porsche se takođe do sada odlično zabavljao zarađujući ogromne novce, ali postoje naznake da bi napredovanje moglo postati teže. Nemački brend je prijavio pad prodaje od četiri procenta u prvom kvartalu u poređenju sa istim periodom lani, a ključna tržišta poput SAD i Kine su podbacila.

Porsche je objavio da je u prva tri meseca tekuće kalendarske godine isporučio 77.640 automobila širom sveta. Iako je uspeo da poboljša svoje performanse u Evropi, pad u Severnoj Americi (smanjenje za 23 procenta na 15.087 jedinica) i Kini (pad za 24 procenta na 21.365 jedinica) izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Kompanija je okrivila kašnjenje u isporuci vezano za carinu kao jedan od ključnih faktora zašto su isporuke pogođene u Severnoj Americi u prvom kvartalu, dok Porsche za Kinu kaže da su njihov naglasak na prodaji orijentisanoj na vrednosti, kao i izazovna ekonomska situacija (štagod to značilo), uticali na lošiji rezultat.

Porsche je posebno dobro prošao na evropskim tržištima u prvom kvartalu 2024. sa prodajom u Nemačkoj koja je porasla za čak 37 odsto na 11.274 jedinica. U celoj Evropi, Porsche je isporučio 14.895 jedinica.

Porsche Cayenne ostaje najpopularniji model kompanije sa 28.025 jedinica koje su isporučene širom sveta, čak i da prodaja Macana nije pala za 14 odsto na 20.576 jedinica. Ikonični Porsche 911 nastavlja da napreduje sa 12.892 isporučene jedinice u kvartalu koji se završava sa martom mesecom.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izgleda da dizajneri Porschea stvarno nista ne rade i da na radnom mestu klikcu tik-tok! 🙂 Yankee ovo je za tebe! Bilo bi dobro kada bi dizajneri Porschea kreirali sasvim novi dizajn za Cayenna i Macana. Jedna ista forma se ponavlja sa minimalnim izmenama iz generacije u generaciju, postaju vec dosadni! Posto su ova dva modela po performansama vec pravi sportski automobili, trebalo bi i njihov izgled uciniti sportskijim: manja visina, vise dinamike u izgledu, vidljiva aerodinamika, itd.

Matija

U svom komentaru u vezi smanjenog plasmana Porscheovih SUV modela preporucio sam „smanjenje visine“ kao meru poboljsanja dizajna. Ovde je pregled Porscheovih konkurenata: – Porsche Cayenne:……………….4930 x 1983 x 1698 mm – Porsche Macan:…………………..4784 x 1938 x 1621 mm —————————————————————————————– – Ferrari Purosangue:…………….4973 x 2028 x 1589 mm – Lamborghini Urus:………………5112 x 2018 x 1618 mm – Lotus Eletre:………………………..5103 x 2019 x 1630 mm – Jaguar F-Pace:……………………..4750 x 1936 x 1664 mm – Maserati Levante:………………..5005 x 1968 x 1679 mm – Aston Martin DBX707………….5039 x 1998 x 1680 mm Preporucio bih Porscheu radikalno smanjenje visine na 1600 mm pa cak i ispod toga,… Pročitaj više »

BB

Najbolje 1300…
To bi mu sigurno podiglo prodaju

MRN

😀😀😀

Matija

Plus padajuca linija krova da ti zadovolji dusu! 🙂
Vreme je da neko pretvori Berlingo u supersportski auto – 600 KS sa vesmasinom pozadi! To bi bila masina! 🙂

Izmenjeno 14 dana pre od strane Matija
BB

Nema potrebe da iko aftermarket ubacuje veš mašinu, staju tri komada bez da pomjeram sjeišta 😜

A ovaj pošr bi bio dobar sa krevetima umjesto sjedišta i još da navučemo pidžamu da bolje ležimo u krivini 😉

s mile

Visoki klirens, ipak je to SUV, a nizak krov zbog sportske linije…ja se divim ljudima šta nam prodaju, hoće 3 u 1….Sportski SUV, tenk od 2800kg (BMW) a da bude sportski, da se ne naginje u krivinama…

Bre, ili SUV da ima klirens, ili Limuzina Heč Karavan, da ima nizak krov, mada to samo ja mislim….

Matija

Porse je SUV a ne terenac, gradjen je za brzu voznju po asfaltu. Ima promenljiv klirens zahvaljujuci vazdusnim oprugama. Na seoski put silazi samo ako bas mora. 🙂