1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Fabia posle aktuelne generacije odlazi u penziju
Škoda Fabia posle aktuelne generacije odlazi u penziju
5

Škoda Fabia posle aktuelne generacije odlazi u penziju

903
5
Podelite sa prijateljima:

Konvencionalni hečbek češke marke moraće da ustupi mesto električnom modelu. 

Sve je više vesti o prelasku vozila na EV tehnologiju pri čemu u ovom procesu strada veliki broj tradicionalnih automobila. Volkswagen grupa hrli ka elektrifikaciji i taj poduhvat neće zaobići nijedan od brojnih brendova pod upravom diva iz Volfzburga.

Tako je i sa Škodom koja je nedavno saopštila nove planove u vezi sa elektrifikacijom. Nažalost, u budućnosti marke iz Mlade Boleslav više nema mesta za Fabiju. Koliko je ovaj supermini bio bitan za Škodu dovoljno govori činjenica da je bio stub prodaje tog proizvođača u Evropi više od 20 godina.

Aktuelna iteracija Fabije ujedno je i uvodni model u Škodinu gamu, jer su se Česi pre nekih dve godine u potpunosti odrekli modela Citigo koji je bio smešten u A segmentu. Na taj način je na heč iz B segmenta pala teška uloga uvodnika u portfolio.

Klaus Zelmer, šef Škode, potvrdio je da će Fabia dobiti naslednika u EV segmentu. „To će se dogoditi krajem decenije, i taj četvorotočkaš bi trebalo da zadrži pristupačnu cenu, kao što je slučaj i sa Fabijom“, rekao je Zelmer.

Navodno će ovaj budući model biti baziran na MEB modularnoj arhitekturi za električna vozila. Osim toga, očekuje se da bude pod snažnim dizajnerskim uticajem koncepta Vision 7S.

Sa odlaskom trenutnog izdanja Fabije doći će ujedno i kraj karijere za taj automobil. Škoda namerava da novim, električnim modelima daje drugačije nazive, bez evociranja uspomena na četvorotočkaše koji su koristili SUS agregate.

S obzirom na to da je četvrta generacija Fabije tek nedavno stupila na tržište, može se očekivati da opstane u ponudi bar do 2027/2028. godine.

AutoRepublika 

(903)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

„To će se dogoditi krajem decenije, i taj četvorotočkaš bi trebalo da zadrži pristupačnu cenu, kao što je slučaj i sa Fabijom“
Ta pristupačna cena je verovatno jedno 25-30 hiljada evra, a pritom će takav auto imati upotrebljivost trotineta na duže staze. Kakve budale danas vode auto industriju.

moron

Loša ti je da procena buduće cene, suviše je optimistična 😊
Jer, uz 1,0 TSI DSG fabiju je već sada „uz par opcionala“ moguće cenom lako prebaciti i preko 25 hiljada evra. A cene samo rastu li rastu … 😊 Ona će biti barem jedno 50 hiljada za oko 5 godina 😊

S mile

Postaćemo sledbenici Kube. Matori polovnjaci na sve strane 🤣

moron

Ja ne mogu da izrazim moje emocije koliko je meni depresivna ova vest, u kombinaciji sa silinim ranijim sličnim vestima o najavi ukidanja nekih drugih modela …

Dule

Fosilnih goriva će svakako ponestati, to je pitanje vremena, ali iz čega napraviti struju za sva vozila na svetu, koji i ovako ulazi u izbiljnu energetsku krizu globalnih razmera, koliko treba samo stanica za punjenje, a ono trenutno dugo traje po vozilu, šta sa ogromnim baterijama iz njih kada dotraju, možda se autoindustrija malo zaletela sa otpisivanjem motora na benzin ako su već dizeli otišli u istoriju…