1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Sud: Vozač automobila je kriv ako se biciklista zakuca u tek otvorena vrata!
Sud: Vozač automobila je kriv ako se biciklista zakuca u tek otvorena vrata!
23

Sud: Vozač automobila je kriv ako se biciklista zakuca u tek otvorena vrata!

1.62K
23
Podelite sa prijateljima:

Iznova i iznova, biciklisti su povređeni udarajući u otvorena vrata automobila. Okružni sud u nemačkom gradu Kelnu je sada presudio u takvom slučaju, i prema tom rešenju proizilazi da je vozač stoodstotno odgovoran. Sledstveno, vozač automobila mora da plati odštetu za bol i patnju koju je doživeo biciklista.

Skoro svakom biciklisti je poznata takva situacija: prođete pored niza parkiranih automobila – odjednom se otvaraju vrata. U najgorem slučaju sledi takozvani udes „dooring”, biciklista se sudari sa otvorenim vratima. U Kelnu se desio takav slučaj gde je vozač automobila otvorio vrata na način da je na njih naleteo biciklista koji je kao posledicu ovog zakucavanja doživeo tešku povredu.

Osiguranje vozača je u početku priznavalo samo obavezu u visini od 75 odsto štete. Biciklista je delimično kriv jer je preblizu prošao pored parkiranog automobila. Takođe je mogao da primeti da je vozač želeo da otvori svoja vrata nakon parkiranja, tvrde u osiguravajućoj kući.

Biciklista nije želeo da ovako postavljen opažaj prihvati, negodovao je i bio u pravu. Vozač mora da se ponaša pri otvaranju vozačevih vrata na način da u potpunosti isključi ugrožavanje drugih, saopštio je pomenuti nemački sud u ranijem delu ove nedelje. Ne može se pretpostaviti da je biciklista držao premalo bočno rastojanje. Bilo je dosta saobraćaja.

Sam biciklista je izjavio da je vozio brže od 30 km/h, što je bilo dozvoljeno na mestu nezgode. Sud je utvrdio da mu se to ne može zameriti. Rečeno je da nije morao da računa na „ovakvu grubu nepažnju vozača”. Tužilac je opisao da ga nesreća nije ograničila samo u poslu hirurga traumatologije, već i u slobodnom vremenu. Sud je odlučio da mu pripada 7.500 evra odštete za bol i patnju.

Prema studiji, ovakve nezgode izazvane nepažljivim otvaranjem vozačkih vrata su češće nego što se mislilo. Studija instituta za istraživanje nesreća osiguravača (UDV) iz 2020. godine pokazala je da je 18 odsto nesreća u centru grada u kojima su učestvovali biciklisti i pešaci povezano sa parkiranjem. To je više od zvanične statistike, koja pokazuje da samo 5 odsto svih nezgoda sa povređenim pešacima i biciklistima uključuje parkirane automobile.

Rezultati studije otkrivaju da posebno otvaranje vrata predstavlja veliki rizik. U gradskim sredinama, na brzinu otvorena vrata automobila činila su 52 procenta biciklističkih nesreća vezanih za parkirana vozila.

Takve nezgode često dovode do povreda glave kod biciklista i teško ih je predvideti. Biciklista koji putuje brzinom od 20 km/h morao bi najmanje jedanaest metara unapred da primeti da se vrata otvaraju da bi se na vreme zaustavio. Izbegavanje često nije moguće jer automobili pretiču u isto vreme.

Prema studiji, tramvajske šine su se ispostavile kao dodatna opasnost. Svaka peta nesreća pri otvaranju vrata u studijskim prostorima dogodila se na ulicama gde su postavljene tramvajske šine. Biciklisti stoga često ne mogu da se drže dovoljnog rastojanja od parkiranih automobila na takvim deonicama, a da ne moraju da pređu prugu – a ako izbegnu, mogu da izazovu pad.

Postoji i druga strana medalje. Činjenica je da pojedini biciklisti voze baš bezobzirno, naročito u delovima grada gde nema uređene biciklističke infrastrukture. Podjednako su velika opasnost i na kolovozu i u pešačkoj zoni, jer voze na način kao da nikog drugog nema osim njih.

Posebno apelujemo na bicikliste dostavljače da ne voze prebrzo u pešačkim zonama jer mogu ozbiljno da povrede pešake, a i sebe.

AutoRepublika

(1618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Čitam jutros kako se sudi vozaču kamiona za ubistvo bicikliste. A biciklista se pri velikoj brzini zabio u rampu za istovar voća parkiranog kamiona koji je imao uključenu svetlosnu signalizaciju. Parkiran kamion!!

Matija

Van pameti! Boga pitaj gde je biciklista gledao?!

moron

Potpuno saglasan sa stavom suda.

BB

A da nije malo prebrzo biciklom pičiti 30 na sat 30 cm od auta? I to priznatih 30 na sat. Ako nema uslova (šine i drugi saobraćaj) što ne uspori? 75 prema 25 % krivice mi se čini više nego fer…

moron

Vidi, ako ja „pičim“ po ograničenju, u granicama onoga što mi je zakon dozvolio ( bruto jedan metar od desne ivice kolovoza ), pretiče me kolona vozila svo vreme, a celom dužinom puta ( bar 100-200 metara ) su pored uzduž parkirana kola sa desne strane ( neko je stao tu pre sat-dva tri, a neko pre 2-3 minuta i nije deo kolone u kojoj se ja krećem), pa taj neko ko je stao pre 2-3 minuta naglo otvori vrata 2-3 sekunda pre nego ja naidjem, ja i nemam neki izbor. Ili da forsirano kočim i sigurno ga udarim (… Pročitaj više »

Renault Terminator

Podseti me ti koliko je „teško“ voziti bajs u Srbiji,konkretno Beograd,pretpostavljam da si šanse za izgibiju upravo u Beogradu imao…Kažeš bar 10 puta da te ubiju na bajsu…Ja sam skoro kupio bajs,ima skoro 3 mjeseca kao što znaš…Redovno vozim i za ova 3 mjeseca ni približno rizičnu situaciju po život nisam imao.Pored zaista fantastične infrastrukture za bicikliste i saobraćajna kultura i svijest drugih učesnika u saobraćaju prema biciklistima je na veoma visokom nivou.To je u meni probudilo želju i volju da opet vozim bajs poslije x godina..Inače da sam ostao u Beogradu ni na kraj pameti mi ne bi bilo… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Treba vidjet cestu dje se slučaj desio, količinu saobraćaja u njoj, ako biciklista zaobilazi parkirani auto, valjda ga mora zaobići sa nekom razumnom distancom od njega. Šta da je suvozač otvorio vrata? Čudno da biciklista nije stigao reagirati pa ne vozi kamion. Ako se sudar desio, da je ovaj otvorio vrata i udario biciklistu koji se tad nalazio na vratima (dakle nije se zapucao u njih neg je bio udaren vratima) to je druga pjesma. Hoću reć da ima itekako krivice bicikliste, a poznavajući njemačku, to im je omiljeni sport. Ne znam zašto ne voze stazom po kojoj hodaju biciklisti?

BB

Onda se ja izvinjavam… Piči koliko te noge i/ili struja nose, ali posljedice se ne dijele po sudskoj krivici.
Ja sam mislio da je bolje gram preventive nego tona krivice, ali očigledno sam u krivu 😉

Iznogud Časni

Najgore je biti danas muško i vozač. Šalju te u rat da gineš (nemoj djecu, starce i žene, razumijem za djecu i starce ali žene ne razumijem), jebu te u miru ne sudovima gdje nemaš nikakva prava a sva prava su dali kurvama, pederima i ženama. I ti gini za takvu zemlju? Koji kuki jebeni biciklista ima da radi na cesti? Zasto se ne vozi biciklističkom stazom? A nema je?! Pa ni ja ne vozim auto tamo dje nema ceste za njega.

Kojot Stevo

Iznogud Casni,po zakonu ,ukoliko nema biciklisticke staze,biciklista ima pravo da se krece javnim putevima i da zauzima krajnji dio saobracajnice u sirini od jednog metra. Procitati zakon prije komentarisanja ili bilo kakvog pametovanja.

Risto

Biciklistima ograničiti brzinu na 10 km/h u gradu, sve preko toga da bude kažnjivo. Obavezna oprema da bude prednja i zadnja svetlosna signalizacija, električna sirena, kaciga, reflektujući prsluk. Naravno i obavezna tablica (kao nekad davno) i osiguranje. Naravno to bi važilo i za sve druge kojekakve električne trotine i ostala prevozna sredstva koja do sada nisu u obavezi da se registruju.

S mile

Biciklisticke staze su retkost. A bicike se voze po svim putevima. 1m je dozvoljen za bicikle. Zakon.

Iznogud Časni

Ti si otvorio vrata, on pretiče auto koje jebparkirano , nije vodio računa kod preticanja. Ti kad njega pretičeš bježiš od bicikla 2m u stranu. A drug se vozi tebi uz vrata. Naravno da ima i krivice vozaca, jer se uvijek mora gledati spigla. Al sta ak malo dijete izlazi iz vozila, oni ne gledaju niti imaju spiglu na zadnjim vratima

Matija

1,5 m – nemacki zakon.

Matija

U Nemackoj punoletni biciklista MORA da vozi po kolovozu!!! Deca moraju da voze po trotoaru. Biciklisti i pesaci ovde imaju velika prava a nikakve obaveze. Pesak i biciklista pre nego sto naprave neki manevar morali bi prvo da se uvere da ih to nece dovesti u opasnost! Rec je o zastiti njihovog sopstvenog zivota! Ukoliko pesaci i biciklisti ne prezmu deo odgovornosti za sopstveni zivot ginuce i dalje jer cesto dovode vozace u mat-poziciju iz koje nema vise izlaza nego u grob!

Matori

I ovde je tako regulisano zakonom, ali ga niko ne poštuje i ne sorovodi.

Laki

Kristalno jasno da je automobilista kriv ovdje!

Matija

Sasvim logicna presuda. Ostaje otvoren problem koliko je biciklista uopste vidljiv? Automobilima je propisana voznja sa tzv. „dnevnim svetlom“ a isto bi trebalo da se propise za voznju biciklom! Medjutim gomila idiota na dva tocka vozi u sumrak ili cak po mraku bez svetla! Ovde u Nemackoj. Narocito su deca bezobzirna prema svom zivotu!!!

Iznogud Časni

Ma koliko njih samo želi udarit u auto da bi kasirali lovu to je čudo jedno, ja prvi na raskršću, skrećem desno, moram stat cekat Biciklistu da dodje do raskrsca i da on prijedje pravo, jer ako ja skrenem, a on mi se zapuca u zadnji desni dio, ja sam kriv, jer sam njemu oduzeo prednost. Kakvu prednost ako sam ja bio prvi na raskrsnici, stajao tamo jer nisam mogao dalje voziti a govno na biciklu nije htio ni da koči ni da stane a ima i vremena i mjesta. Ako hoces da se kreću biciklima napravi im staze. Ja… Pročitaj više »

Renault Terminator

Jasno ko dan.Vozač automobila kriv 100% bez dileme.Imaš špigle u autu i na autu,gledaj špigle,ako nisi siguran u špigle okreni glavu nazad pa pogledaj..ima načina da se vidi i uoči biciklista samo ako se hoće.Ali 99% ljudi samo otvori vrata pa šta bude…Ovde je sud odradio dobar posao,bez greške.

Laki

Tako je junače.

Iznogud Časni

Jednom ja na fudbalu i dolazi k nama biciklista, poderan, krvav jer se dobro zgulio. Lik je sa autom prošao preblizu njega, nije ga autom zakačio neg se ovaj uplasio (auta,brzine prolaska auta i malog razmaka auta i bicikla) da ga je i onaj vjetar i taj strah srušio sa bicikla. Nije imao svjedoka a on sam nije vidio ko je to bio i nikom nista.

Suda

Vozila sam biciklo biciklistickom stazom duz ulice lijeve strane gdje stajo znak dozvoljeno u Obapravca udario me auto sa lijeve strane koje je izlazilo iz gaze na ulicu presijecanjem biciklisticke staze u zadnji tocak tako me bacilo na ulicu povrijedila sam nogu policija utvrdila da sam trbala vratit se u desnu nisam vidila znak nije postojo