1. Home
  2. Vesti
  3. Specijalno izdanje Super Bee pred odlazak Dodgea Chargera u penziju
Specijalno izdanje Super Bee pred odlazak Dodgea Chargera u penziju
1

Specijalno izdanje Super Bee pred odlazak Dodgea Chargera u penziju

147
1
Podelite sa prijateljima:

Na kraju naredne godine ćemo poslati u penziju jednu od najvećih ikona moderne američke automobilske industrije. Reč je o takozvanoj platformi LX koja je u vlasništvu korporacije Chrysler i na kojoj su se tokom poslednjih petnaestak godina proizvodili modeli Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300.

Iako se i dalje prodaju u veoma zadovoljavajućim brojevima, kompanija kaže da ne uspevaju da zadovolje stroge standarde o izduvnim gasovima i da Chrysler mora da krene drugim putem nakon preko tri miliona uglavnom zadovoljnih mušterija (uključujući i autora ove priče).


Ali dok se to ne desi, imamo još godinu dana da uživamo u ovim zaista fantastičnim četvorotočkašima. Chrysler nam je ranije rekao da će predstaviti specijalna izdanja svakog modela kao doprinos velikom oproštaju, a upravo smo videli jednu takvu konfiguraciju Chargera, onu koja nosi značku Super Bee.

Naravno, svaki ljubitelj mišićavih vozila će odmah prepoznati takvo ime pošto ga je Dodge koristio nekoliko puta. Prvo od 1968. do 1971. godine kada se mogao naručiti sa čuvenim motorom Hemi, a zatim i na modernom izdanju Chargera (prvi 2007. godine, a onda i pet godina kasnije).

Novi Super Bee je zasnovan na Chargeru Scat Packu, a zatim su na njega ugrađeni mnogobrojni detalji sa moćnog Hellcata. Super Bee je pozajmio kompletno ogibljenje sa legendarnog brata, sve s ciljem da pruži što bolje performanse na pravcu. Tu su i 20-inčne felne sa širim pneumaticima, a promene na račun performansi su kompletirane s kočnicama koje je razvio Brembo i bučnijim izduvnim sistemom.

S dizajnerske strane, Super Bee se može pohvaliti haubom opet preuzetom sa Hellcata, specijalnim grafikama i mnogobrojnim značkama. Enterijer se nije promenio u većoj meri i pruža sve ono što smo navikli da vidimo kod Chargera.

Ono što nas posebno oduševljava je boja karoserije i sumnjamo da postoji neki drugi automobil na ovom svetu kom ljubičasta nijansa ovako dobro stoji. Ona je masovno korišćena na mnogobrojnim modelima divizija Plymouth i Dodge tokom šezdesetih godina prošlog veka. Samo 500 jedinica će biti napravljeno u ovoj boji uz još isto toliko primeraka u plavoj.

Dodge nam nije otkrio pojedinosti u vezi ugrađenog motora, ali je sasvim sigurno da će to opet biti slavni „392“ zapremine 6,4 litre. Razvija 485 „konja“ i maksimalnih 644 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača.

U standardnom Chargeru mu je potrebno svega 4,2 sekunde da stigne iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 275 km/h, a ne sumnjamo da će Super Bee biti još brži.

Ovo je tek prvo specijalno izdanje, a trebalo bi ih biti šest i debitovaće svake srede. Time ćemo poslati u penziju veliku ikonu automobilske industrije, pa ne sumnjamo da će modeli kao što su između ostalih i Super Bee, steći status budućeg klasika, onog momenta kada budu isporučeni kupcima.

AutoRepublika

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Aaaa, dakle ipak nije Super Be, već Super Bee. A Škoda sve spojila u Superb, nemaju pojma.