1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Astra se i dalje unapređuje uz asistenciju General Motorsa
Opel Astra se i dalje unapređuje uz asistenciju General Motorsa
12

Opel Astra se i dalje unapređuje uz asistenciju General Motorsa

1.07K
12
Podelite sa prijateljima:

Nakon prelaska iz General Motorsa u PSA grupu, Opel se odmah oslobodio većine modela iz „jenki“ ere. U redovima su ostale još Astra i Insignia a razvoj novih modela na PSA platformama ubrzano napreduje.

Ipak, to neće eliminisati potrebu za planiranjim ažuriranjima postojećih automobila.Ovo je posebno intrigantno, jer je Opel prisiljen da uskladi sva redovna poboljšanja sa svojim bivšim vlasnicima. Astra, primera radi, ima priličan broj nadogradnji, od kojih nijedna nije izvorno francuska.

Opel taktično ćuti o poreklu novih motora i menjača, ali njih je sve obezbedio GM koncern, jer je program modernizacije Astre pokrenut pre nego što je kompanija prodata. Čak i trocilindarski turbo motor od 1,2 litra nije francuski PureTech. Dovoljno je baciti pogled na ove dve jedinice i uočiti različitosti.

Levo – novi GM-ov 1.2 motor, desno – PSA PureTech 1.2

Turbotrocilindraš je razvio GM u okviru globalne porodice. Ova jedinica poseduje sistem direktnog ubrizgavanja goriva, filter za čestice čađi i start-stop sistem. Dolazi u verzijama sa 110, 130 i 150 ks, i sve su uparene sa šestostepenim menjačem. Novi motori su smanjili potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova za 19 odsto.

Trocilindarski 1.4 je predstavljen u jednoj verziji, snage 145 konja, uparen sa automatskim menjačem. Ova transmisija je dizajnirana za globalne GM modele i može se naći i Buickovim modelima koji se prodaju u Kini.

Dalje postaje još zanimljivije. Četvorocilindarski 1.6 turbodizel je zamenjen trocilindarskim radne zapremine 1,5 litara. Ovaj motor je zamisao italijanske motorne divizije GM-a, koju je koncern otkupio od Fiata odmah nakon prodaje Opela, kako bi imao svoj razvojni centar na Starom kontinentu. Jedinica od 1,5 litara je prva u porodici CSS modularnih dizel motora s tri i četiri cilindra za globalne modele. Astra ima novi dizel motor koji isporučuje 105 ili 122 ks, a obe varijante dolaze sa šestostepenim manuelnim menjačem. Uz snažniju verziju opciono može da ide i devetostepena automatska menjačka kutija GM Hidra-Matic 9T45.

Automatski GM Hidra-Matic 9T45

Međutim, modernizacija Astre nije bila ograničena samo na pogonske jedinice. Hedžbek i karavanski modeli su dobili nove odbojnike i maske hladnjaka. Inženjeri su takođe poradili i na aerodinamici, tako da je koeficijent otpora vazduha smanjen s 0,30 na 0,26 kod hedžbeka, dok karavan može da se pohvali s 0,25.

Insignia je s Astrom podelila novu instrument tablu s velikim displejom u centru, a tu je i napredniji info-zabavni sistem s ekranom od osam inča. Među opcijama su električno grejanje vetrobrana i bežično punjenje za mobilne telefone. Konačno, unapređena Astra ima rekonfigurisanu šasiju s novim amortizerima, tako da bi trebalo da bude rešena „boljka“ koja se tiče komfora. Tu je i sportski paket s krućim ogibljenjem i oštrijim odzivom na volanu.

Der neue Opel Astra

Unapređena Opel Astra stiže na evropsko tržište u jesen. Model sledeće generacije će počivati na francuskoj EMP2 platformi i stići će 2021.

AutoRepublika

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Astra je dobro vozilo C segmenta. Dakako, kao „prostorno bolesna osoba“, mislim na karavan.
Interesantna je ova nova motorizacija. Ovim 1,5 dizelima je „izduvan moment“ u odnosu na raniji 1,6 CDTI ( da li je to i „znak“ kojim putem će možda ići i fiat sa njegovim 1,6 MJ?).
Čudno je da kod benzinaca nude dva motora tako slične zapremine ( 1,2 i 1,4 ), doduše, sa 3 i 4 cilindra.
Novi automatski menjači sa 7 i 9 brzina su svakako nešto što je nedostajalo opelu.

Rade

Ma, odradili motorizaciju reda radi.
Trocilindraši za Astru. Poslednji pozdrav od General Motorsa.

moron

Pa, i do sada si imao aktuelnu astru sa 3 cilindra. Motor 1,0 sa 105 ks i 5MT.

Rade

Sada su svi sa tri. Neverovatno mi je kako su neki mediji pomislili da je ovaj trocilindarski dizel Pežoov 1.5 BlueHDi.
Usput, ovaj sedmobrzinski menjač je CVT.

moron

Moram da priznam da mi je u ranijem čitanju ove vesti promaklo da ovaj novi 1,5 CDTI sada ima 3 cilindra. Nešto „ne volem“ ni benzince sa 3 cilindra, mada moram da priznam da „fobija“ TSI 95 „grize kao besan pas“ (ako se drži iznad 2.000 rpm), tako da ne sumnjam da će i ovaj novi GM benzinac 1,2 od 110 ks da bude „živahan“. Ali, mislim da 1,4 nije sa 3 cilindra? Ili grešim?
A, gde si našao da je uz benzince (kao AT) samo CVT? Ne dopada mi se ta „ideja“.

moron

Stvarno piše da je 1,4 uparen sa CVT-om. Možda ranije nisam bio posvećen izučavanju te teme kod Opela, ali, ne sećam se da su kod Opela „u novijoj istoriji“ (kako bi to u smislu vremenske odrednice lepo rekao naš Predsednik) do sada imali i CVT ? Ako sam razumeo ono što sam ranije čitao o tim menjačima, njih proizvodjači ( vozila ) vole jer su jeftiniji za proizvodnju i lakši (jer imaju manje delova), mada za kupca doplata za njih nije ništa manja od doplate za ostale vrste automatskih menjača. Takodje, teški mi je za razumeti da bi neko sa… Pročitaj više »

Rade

Ja verujem da su ovi 1.2 i 1.4 jako slični, da ne kažem isti, motori. Da je razlika samo u prečniku ili hodu klipova. To su i ranije mnogi proizvođači radili sa četvorocilindričnim benzincima. Ubace samo radilicu sa kraćim hodovima i dobiju manju radnu zapreminu.
Jako mi je „interesantno“ da je GM sada za Astru napravio benzinca baš sa 1.2 i dizela sa 1.5 zapreminom. Sada fali samo da počnu da prave probleme i da naruše reputaciju PSA motorima iste zapremine koji će se ugrađivati u narednoj generaciji Astre. PSA bi trebao da povede računa o ovome.

Mad Max

Cim se ovde još pominje GM, daleko Opelu lepa kuća. I to saad na rastanku, kad se „čisti kuća“. Ja bi ovo nazvao frankeštajn budževinom sa neizvesnim ishodom.

Zoca

Kaze koncern PSA da se prelazak na njihove motore u ovom momentu ne isplati ,prouzrokovao bi troskove od vise miliona .Ionako nova Astra dolazi 2021.sa novim P-308 ,a kraj tranzicije bice sa Insignijom malo kasnije.Inace nova Corsa kosta manje od 208-ice ,u Nemackoj cena krece od 13900 .Cak je i Fabia znatno skuplja-15490.

Rade

Navodno, GM je razvoj restilizovane Astre počeo još pre prodaje Opela. GM nije hteo da se odrekne tog troška, a ni PSA nije hteo da plati „odštetu“. 🙂

Zoca

Benzinci(Astra) stizu iz Meksika ,a dizel iz Kajzerslauterna.Sustina je da je GM losom politikom od devedesetih prepolovio prodaju Opela u Evropi kao vecinskom trzistu.Danas menadzeri iz PSA imaju jednostavan zadatak:Ponovo vratiti Opelove kupce koji su poceli da kupuju Skode ,dizelgejt samo moze pomoci.