1. Home
  2. Vesti
  3. Nosač maligne, nuklearne rakete Topol učestvovao u udesu u Rusiji
Nosač maligne, nuklearne rakete Topol učestvovao u udesu u Rusiji
2

Nosač maligne, nuklearne rakete Topol učestvovao u udesu u Rusiji

696
2
Podelite sa prijateljima:

Teškaš čija je osnovna namena prevoz balističkih projektila, a koji je u vlasništvu oružanih snaga Ruske Federacije, prošao je kroz saobraćajni udes protekle nedelje u matičnoj državi. Nesreća se dogodila na dan 4. avgust, dok su se vesti o tome pronele globalnom mrežom juče i danas…

Fotografije oštećenog kamiona kruže društvenim mrežama. Vojno vozilo s oznakom MAZ-7917, a koji je osposobljen za prevoz interkontinentalne balističke rakete u našem narodu, a i šire poznate kao Topol, bilo je u glavnoj ulozi u ovom nemilom događaju. U nesreći su saučestvovali još i Porsche Cayenne, kao i kultna Lada 2107.

Velika je sreća to što u trenutku udesa, MAZ-7917 nije prevozio projektil s nuklearno punjenom bojevom glavom, a umesto projektila se u rezervoaru nalazla voda i pesak, kako bi se usled slične težine mogli simulirati uslovi prevoza -Topola.

Incident je registrovan u regiji Altaj, odnosno u gradu Barnaulu koji se nalazi u blizini tromeđe Rusije, Mongolije i Kine. Više pojedinosti o ovom slučaju je izento u lokalnim medijima, a svi su saglasni u tome da su u nesreći povrede doživele tri osobe, nakon što je vozač nemačkog sportskog krosovera u nepažnji „nabacio“ Ladu na vojni transporter.

Ljudima sa zapada kontinenta će verovatno biti teško da razumeju, ali prizor transportera balističkih raketa na gradskim ulicama je uobičajen u Rusiji.

Zvanični naziv raketnog sistema je RS-12M Topol (NATO: SS-25 Topol), a te rakete se obično transportuju baš teškašima zvanim MAZ-7917. U pitanju su prve nuklearne rakete koje je razvila Rusija nakon pada Sovjetskog Saveza. U aktivnoj su vojnoj službi od 1997. gdoine i mogu biti lansirane s fiksnih ili mobilnih platformi.

Tehnološki najviše napredna verzija projektila nosi indeks RT-2PM i domet joj je do 11 hiljada kilometara. Jedan Topol može da ponese samo jednu bojevu nuklearnu glavu. Sudeći po objavi na sajtu 19fortyfive, Rusija poseduje 87 komada projektila Topol, dok je devet od njih stacionirano u okolini pomenutog grada Barnaula.

Portal Nuclearsecrecy.com i njegov servis Nukemap, su objavili da bi u slučaju (daleko bilo) lansiranja Topola, moglo stradati više od 1,5 miliona ljudi, kada bi projektil bio usmeren ka Njujorku. U tu paklenu cifru nisu uračati mučenici koji bi stradali u drugom talasu, kao posledica zračenja.

AutoRepublika

(696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A što je oštećen 🤣😂

J4ZZ3R

Znači, zamalo autogol