1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW: 3,7 milijardi evra za preuzimanje kontrole nad zajedničkim poduhvatom u Kini
BMW: 3,7 milijardi evra za preuzimanje kontrole nad zajedničkim poduhvatom u Kini

BMW: 3,7 milijardi evra za preuzimanje kontrole nad zajedničkim poduhvatom u Kini

330
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo nemačkog proizvođača automobila, grupacije BMW je donelo odluku da izdvoji 3,7 milijardi evra kako bi steklo većinski paket akcija nad preduzećem osnovanim kao zajednički poduhvat u Kini, nakon što je kompanija dobila odgovarajuću dozvolu iz Pekinga. Na ovaj način se ostvaruje težnja germanskog društva da ostvari veći uticaj na poslovanje preduzeća koje je svojevremeno osnovao u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Nakon realizacije nauma Nemaca, u petak smo saznali da će udeo BMW-a u zajedničkom poduhvatu u kom je inicijalno kontrolisao 50% kapitala, steći 75% vlasništva. Preostalih 25% udela u neto imovini zajedničkog poduhvata ostaje u vlasništvu lokalnog proizvođača Brilliance Auto Group s kojim je BMW utemeljio zajednički poduhvat. Najava ovog koraka se zbila još 2018. godine, neposredno nakon najave kineskih vlasti da će omogućiti da se ukine nužnost uključivanja domaćih proizvođača u proces otvaranja automobilskih firmi u toj zemlji.

Kina je tada (2018) najavila da će ukloniti restriktivne odredbe u pogledu vlasništva nad kapitalom proizvođača električnih i vozila iz segmenta PHEV, dok je istovetna najava za one koji razvijaju komercijalna vozila bila oročena na 2020. godinu, a za ostale na ovu, to jest 2022. godinu.

BMW je objavio da će se ova transakcija pozitivno odraziti na finansijske izveštaje u jednokratnom iznosu koji je u rasponu od 7 do 8 milijardi evra, dok bi trebalo da unapredi i nivo raspoloživih novčanih tokova za nekih pet milijardi evra.

„Naš produženi ugovor o zajedničkom poduhvatu postavlja temelje daljeg zajedničkog i brzog rasta… Utemeljava i puteve za uravnoteženi razvoj na tri ključna svetska tržišta,“ ustvrdio je finansijski direktor bavarske grupacije koji se odaziva na ime Nikolas Peter.

BMW se javio kao prvi inostrani proizvođač koji je još u oktobru 2018. godine izjavio da će preuzeti kontrolu na zajedničkim poduhvatom u Kini. Inače, to društvo je osnovano 2003. godine i predviđeno je ugovorom da potraje do 2040. godine.

Volkswagen je tokom 2020. godine preuzeo većinski paket kapitala u zajedničkom poduhvatu koji sklapa električne automobile i koji se zove JAC Volkswagen. Mercedes-Benz drži 49% u zajedničkom poduhvatu registrovanom s lokalnom firmom Beijing Benz Automotive. Reuters je 2019. izvestio da uprava tadašnjeg Daimlera traga za načinima da ojača svoj udeo, ali se tome protivi kineski partner BAIC (ujedno i važan suvlasnik Mercedesa).

BMW očekuje dalji ovogodišnji rast realizacije u Kini, kako reče finansijski direktor, nakon što je obim isporuka vozila marki BMW i Mini porastao za 9%, na ukupnih 846.237 isporuka. BMW Brilliance Automotive je od te cifre sklopio 700 hiljada automobila tokom 2021. godine.

Jedna fabrika podignuta u regiji Dadong, sa sedištem u Šenjangu (3,5 miliona stanovnika – 2009. godine), je trenutno u postupku proširenja, dok se razmatra gradnja i još jednih pogona za proizvodnju električnih, ali i konvencionalnih vozila, uz već postojeću fabriku u Tijeksiju.

U decembru smo saznali da će BMW u Kini, tokom drugog tromesečja započeti proizvodnju i krosovera s oznakom X5, a on se ranije uvozio iz SAD.

AutoRepublika

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Aha, samo slijede njemačku autopolitiku, a kod nas bilo 50%+1 dionica.