1. Home
  2. Zelene strane
  3. Da li ćemo imati stanice za punjenje električnih automobila sa pogonom na dizel?
Da li ćemo imati stanice za punjenje električnih automobila sa pogonom na dizel?
3

Da li ćemo imati stanice za punjenje električnih automobila sa pogonom na dizel?

1.39K
3
Podelite sa prijateljima:

„Ekološki apsurd“, „besramna laž“, „licemerje“… Već nekoliko dana korisnicima interneta ne nedostaju kvalifikatori za publikaciju koja prikazuje stanicu za punjenje električnih vozila ispred velike bele kutije.

Uz fotografiju je i komentar koji pokazuje razočarenje njenog autora: „Električni punjač na dizel generator… Mi smo najgluplja vrsta na planeti!“

Deljena nekoliko miliona puta na Facebooku, nalazimo ovu sliku na drugim društvenim mrežama poput Instagrama ili Twittera, uvek sa istom vrstom optužbi. Međutim, na fotografiji se ne pojavljuje nijedan detalj, ni mesto gde je snimljena, niti njen autor.

Obrnutim pretraživanjem slike na Googleu otkrivamo da slika već nekoliko godina kruži na mnogim stranim internet sajtovima sa istim tvrdnjama o svom sadržaju.

Iako je slika lošeg kvaliteta, moguće je otkriti šta je napisano na vrhu stanice za punjenje: Nularbor, region u južnoj Australiji. Rafiniranjem pretrage ovim elementom nalazimo poreklo fotografije. Korišćen je za ilustraciju članka na web lokaciji pod nazivom The Driven specijalizovanoj za električna vozila.

U članku o kojem je reč, objavljenom 14. decembra 2018. godine, govori se o eksperimentu koji je pokrenuo Džon Edvards, autor fotografije. On je obožavatelj električnih automobila i nailazi na veliki problem: redovno prelazi ravnicu Nularbor, pustinjsko područje gde stajališta kamiona opremljena stanicom za punjenje električnih vozila gotovo da ne postoje, ili su neprikladna za mnoga vozila.

Džon Edvards, penzionisani inženjer, stoga je zamislio rešenje koje bi moglo da reši problem putovanja na veoma velike udaljenosti u zemlji koja je većinom pustinjska – stanice za punjenje na dizel.

Međutim, projekat nije toliko apsurdan kao što sugerišu mnogi komentari. Prvo zato što je tada vlada obećavala veoma velika ulaganja u ovaj sektor sa ciljem da se polovina nacionalnog voznog parka prebaci na električnu energiju pre 2030. godine i pristup stanicama za brzo punjenje za 84 odsto stanovništva. Ovi terminali moraju biti povezani na električnu mrežu, napajani obnovljivim izvorima energije, na primer solarnom energijom.

Ne želeći da čeka implementaciju ovog nacionalnog sistema, Džon Edvards je radio na svom projektu stanice za punjenje s pogonom na dizel gorivo, čuvajući pritom ekološku savest: njegova stanica proizvodi više energije za električno vozilo nego što bi trošilo vozilo sa termičkim motorom sa istom kilometražom. Dakle, manje zagađujuće rešenje i uspešna opklada prema njemu i grupi vozača koje je okupio da testiraju svoj terminal na različitim modelima automobila.

Još jedna prednost njegovog terminala, bilo bi ga lako ugraditi u sve benzinske stanice koje bi samo morale da ga snabdevaju gorivom koje već imaju. Džon Edvards je insistirao da je njegov prototip bio namenjen samo da popuni vremensku prazninu dok čeka da se primeni finansijski pouzdan model stanica za punjenje koje rade na obnovljive izvore energije.

Čini se da strpljenje nije dominantna crta ličnosti inženjera, The Driven nam kaže u članku iz januara 2021. da je Džon Edvards kreirao novi model stanice za punjenje koja radi s prerađenim biljnim uljem. Obnovljiva i ugljenično neutralna energija koja može da zameni dizel, sa genijalnim integrisanim sistemom za prečišćavanje ovih ulja.

Tako, servisne stanice mogu direktno da povrate biljno ulje koje koriste njihove kuhinje ili ono, uskladišteno, u drugim ustanovama za snabdevanje generatora. Nakon što je finansirao izgradnju i montažu četiri modela u regionu, Džon Edvards se nada da će država dodeliti subvencije njegovom projektu za opremanje velikog dela pustinjskih regiona u zemlji.

AutoRepublika

(1388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Po istoj logici imamo i agregat u poslovnim objektima koji ne radi 24/7 već radi samo po potrebi (vrlo kratak period godišnje) to jest čuči u rezervi…

moron

Da, moguće je povući i takvu paralelu.

Rikošet

Pa ako nekome već prodaš električni automobil pod ekološki što mu ne bi mogao prodati i punjač na dizel pod ekološki? Nivo laži je isti samo je jedna očiglednija od druge…