1. Home
  2. Zelene strane
  3. Continental godinama isporučivao komponente s prekomernim sadržajem olova
Continental godinama isporučivao komponente s prekomernim sadržajem olova
0

Continental godinama isporučivao komponente s prekomernim sadržajem olova

644
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih svetskih kompanija iz segmenta snabdevačke industrije, nemački Continental je priznao da je prekoračio limite u pogledu učešća olova u sirovinskom sastavu pojedinih komponenti koje je proizveo. Inkriminisane komponente mogu biti identifikovane u modelima bezmalo svih proizvođača, pa nije isključeno da može doći i do brojnih opoziva.

Praksa isporuke spornih rezervnih delova iz sfere eletronike je potrajala godinama. Problem je otkriven i prijavljen nadležnim telima tokom juna ove godine, iako su dozvoljeni nivoi olova tek marginalno prekoračeni, naveo je Continental u svom obraćanju javnosti u petak uveče u nemačkom Hanoveru.

Komponente koje su sporne, ugrađivane su u brojna vozila koja su proizvedena 2016. i kasnijih godina, a uglavnom se radi o štampanim pločama, odnosno kondenzatorima. Portparol Continentala je na upit novinara odgovorio da navedeni propust nije uticao na nivoe zagađenja prirode.

Prema navodima nemačkog štampanog izdanja „Bild am Sonntag“ predmetne komponente se nalaze u svim modernim vozilima, što bi u prevodu značilo da je nekoliko miliona vozila koja su proizvedena nakon 2013. godine, u problemu. Ovde se u priču opet uključio portparol Continentala koji je izjavio da kompanija juš uvek ne može da izađe s preciznim podacima jer su se zakonski limiti u pogledu upotrebe olova menjali u više navrata, odnosno tokom 2013., 2015. i 2016. godine.

Predstavnik snabdevačke kompanije koji je bio prisutan na skupu nije želeo da iznosi komentare na temu evenutalnih povlačenja vozila, a koje bi bilo izazvano na ovaj način, naglašavajući da je to pitanje u domenu nadležnosti saveznog regulatornog tela za pitanja saobraćaja KBA. Ipak, još jednom je ponovljeno da se radi o mizernim prekoračenjima, a da kvalitet proizvoda i bezbednosni aspekt nije ugrožen.

Prema navodima iz Continental grupe, količina olova koja je premašila zakonom postavljena ograničenja iznosi svega oko 0,0003 grama, po pojedinačnoj komponenti.

Nemačka kompanija je već podnela predlog, odnosno akcioni plan ministarstvu koje se bavi ekološkim pitanjima u Donjoj Saksoniji. Prema tom planu, Continental bi ugrađivao u nove komponente srazmerno manju količinu olova, kako bi se kompenzovala nekada prekomerno upotrebljena doza ovog teškog metala.

AutoRepublika

(644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments