1. Home
  2. Zelene strane
  3. General Motors i LG Chem ortački grade fabriku baterija
General Motors i LG Chem ortački grade fabriku baterija
0

General Motors i LG Chem ortački grade fabriku baterija

111
0
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač automobila General Motors i korejska kompanija LG Chem planiraju da ulože dve milijarde američkih dolara u zajednički poduhvat koji bi trebalo da upravlja procesom proizvodnje baterijskih jedinica za ugradnju u automobile. Fabrika će biti locirana u američkoj saveznoj državi Ohajo, odnosno u gradu Lordstaunu, preneo je medijima izvor koji je blizak toku pregovora između dve strane.

Svaki od partnera će uložiti po približno milijardu dolara a struktura kapitala će biti takva da većinu ipak zadrži američki proizvođač automobila (51%). Plan je da radnike zastupa (zloglasni) sindikat Ujedinjeni radnici automobilske industrije (United Auto Workers – UAW), a očekivano je da (bruto) zarada zaposlenih varira u rasponu od 15 do 17 dolara po satu (između 13,5 i 15,3 evra).

Na ovaj način, to bi mogla postati prva fabrika za proizvodnju baterija u kojoj aktivno operiše radnički sindikat, a to je moguće zbog toga što zajednički poduhvat koji su pokrenule ista korejska komapnija i kalifornijska Tesla nemaju organizovane radničke sindikate.

Najava gradnje pogona za proizvodnju baterijskih ćelija u Lordstaunu je prvi put puštena u javnost tokom septembra kada je rečeno da će se na taj način otvoriti novih hiljadu radnih mesta.

Početkom ove godine, japanske kompanije Toyota i Panasonic su takođe istupili ka javnom mnenju s izjavom da formiraju zajedničku kompaniju koja će se angažovati u proizvodnji prizmatičnih baterija. Njihova ortačka kompanija stupa na scenu krajem 2020. godine, a i u ovom slučaju će 51% kapitala ostati u rukama proizvođača automobila.

Proklamovani glavni ciljevi ove kooperacije bi trebali biti u oblastima istraživanja, razvoja, proizvodnje, inženjeringa, nabavki i prijema narudžbina svega i za sve što je u vezi s litijum-jonskim prizmatičnim baterijama za vozila, kao i sa tehnologijom čvrstih baterija i komponentama za njihovu izradu.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments