1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je BYD noćna mora za Teslu i Volkswagen?
Da li je BYD noćna mora za Teslu i Volkswagen?
11

Da li je BYD noćna mora za Teslu i Volkswagen?

440
11
Podelite sa prijateljima:

BYD (Build your Dreams – „Izgradi svoje snove“) prodaje svoja vozila preko Hedin Mobility Group iz Švedske. Grupacija je jedno od najvećih udruženja dilera u Evropi i sada gradi prodajnu mrežu kao „Dealer+“ u Švedskoj i Nemačkoj. Prva kompanija je osnovana u Stokholmu.

Planirano je da prvi salon BYD-a bude otvoren u Nemačkoj u oktobru 2022. godine – ali lokacija još nije određena. Prema izveštaju koelga iz Automobilwoche, biće pokrenute web stranice za određene zemlje (www.bydauto.de), a u septembru će Kinezi objaviti asortiman modela za Nemačku.

Početkom juna, kineski proizvođač električnih vozila takođe je potpisao ugovor sa kompanijom Louwman Group. Prodavac automobila će obezbediti digitalnu platformu za onlajn kupovinu i korisničku uslugu, kao i radionice za Holandiju. Pored toga, planirano je da se izgradi nekoliko izložbenih salona u susednoj zemlji; prvi je otvoren u septembru u Amsterdamu.

Smatra se sigurnim da BYD u Nemačkoj nudi SUV srednje klase Tang i poslovnu limuzinu Han. Tu su i mali automobil Delfin i Seal (foka). Tang je već u prodaji na norveškom testnom tržištu, a Han će uskoro uslediti.

Han i Seal su posebno zanimljivi sa tehničke tačke gledišta jer imaju LFP (litijum gvožđe fosfat) bateriju. Baterija pod nazivom „Blade Battery“ od BYD-a se smatra sigurnijom u poređenju sa litijum-jonskim baterijama i ima veću gustinu energije.

Konkretno, LFP baterije u modelu Seal sa 61,4 kWh i 82,6 kWh ugrađene su u sedan srednje klase. Ovo poslednje se takođe sprovodi u Hanu. Baterije se pune na punjačima snage 110 ili 150 kW. Oba modela su zasnovana na „E-platformi 3.0“, koja takođe omogućava brže punjenje zahvaljujući tehnologiji od 800 volti. Seal ima domet između 550 i 700 kilometara, Han oko 600 kilometara.

BYD osvaja svet

BID je drugi najveći proizvođač električnih automobila u Kini, iza SAIC-a, koji je lider na tržištu sa ukupno 730.093 prodatih vozila u 2021. godini, uključujući 593.745 New Energy putničkih automobila (električnih i hibridnih automobila), što je povećanje od 231,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U prvoj polovini ove godine BYD je prodao 638.157 modela New Energy, što je povećanje od 324,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tesla ima 563.987 modela tokom ovog perioda. Za celu 2022. godinu trebalo bi da bude 1,2 miliona jedinica BYD. U Evropi, kompanija planira da proda 200.000 modela sledeće godine. Impresivne brojke.

BYD proizvodi automobile od 2003. godine. Kompanija, koju je prvobitno osnovao hemičar Vang Čuanfu 1995. godine sa 20 zaposlenih kao proizvođač baterija, sada zapošljava više od 230.000 ljudi, uključujući 35.000 inženjera i tehničara. Kompanija proizvodi autobuse, viljuškare, kombije, male kamione i automobile u nekoliko fabrika.

Na domaćem tržištu Kine, BYD ima tržišni udeo od 15 odsto za elektrifikovane automobile. Pomaže to što se proizvođač fokusira na automobile u segmentima niže i srednje klase. Prema pisanju „Financial Times-a“, grupa se sada pomerila na drugo mesto iza CATL-a na rang listi najvećih svetskih proizvođača baterija.

Kineski proizvođač već ima uspeha u Evropi sa električnim autobusima proizvedenim u Mađarskoj, čije baterije proizvodi sam BYD. Prema podacima Handelsblatta, njihov tržišni udeo je 20 odsto. Ostaje da se doda i to da od marta ove godine BYD više ne proizvodi vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Ko nije svjestan do kojeg nivoa razvoja u automobilskoj industriji su stigli Kinezi sve će mu biti jasno kada pogleda sadržaj ove stranice. https://www.chinapev.com/ Električni pogon je preko noći smanjio do sada najveću razliku između evropskih, svjetskih i kineskih proizvođača automobila, a to su bili pogonski agregati i tehnologija koja ih je pratila… Elektromotor je izmišljen prije motora SUS i kroz vrijeme se suštinski nije puno promjenio niti će… Neuporedivo je manje konstrukcijski zahtijevan, a u njegovoj izradi mnogi procesi mogu se odraditi sa robitima. Za njega su bitne samo što bolje baterije i izvor napona, a Kinezi su i… Pročitaj više »

TheStig

Tesla je nocna mora sama za sebe. Nisu jos naucili da zalijepe panele i silnu precijenjenu plastičurinu. Ček ni situacija nije ništa bolja sa modelima 2022 god. A da je samo to u pitanju?! Kvake vrata koje crkavaju, bucni el motori itd. Nivo zavrsne obrade 0.

BB

Bučni motori ? To nisam čuo, a nekoliko puta sam naćulio uši… 😜

TheStig

Trk kod otorinolaringologa 😆

Matija

Od 90-te godine do danas, znaci 30 godina, Kinezi su napredovali od nacije cija se mobilnost zasnivala na biciklima do svetskog vrha auto industrije. Njihova prednost sastoji se danas od: sirovina, softvera, efikasne proizvodnje, velike fleksibilnosti u razvoju i nove tehnologije. Ako zagusti ili ako im se prohte, ovim faktorima moci ce da manipulisu svetsko trziste i politiku – slicno onome sto Rusija radi sa gasom. Zapad je duboko svestan industrijske moci Kine, sto se vidi kroz sve cesca otvorena razmisljanja: „kako staviti Kinu pod kontrolu?“ Ovo je vrlo naivno razmisljanje, zasnovano na kolonijalnom mentalitetu Zapada! Da li je teoretski… Pročitaj više »

Matija

Dodatak na komentar: Zapad upravo otkriva novu opasnost koja preti od strane Kine – okupacijom Tajvana Kinezi bi zavladali i proizvodnjom cipova. Naime, centar svetske proizvodnje cipova je bas na Tajvanu!

Garbage

To stoji ali napad na Taiwan bi sigurno imao posljedice po industriju chipova na Taiwanu. Dizajneri čipova su i dalje uglavnom amerikanci i britanci, dok strojeve koji proizvode čipove isporučuju Nizozemci. Bio na Tajvanu pa znam – nisu oni toliko napredni i bez pomoći sa zapada ne bi ih bilo nigdje.

Matija

Tako je, Tajwan nudi jeftinu radnu snagu a ne razvoj. Ipak, instalisani proizvodni kapaciteti i njihova tehnologija mogli bi da padnu u ruke Kinezima. Dok bi Zapad pronasao nove proizvodjace cela njihova privreda bi stala.

BB

Sve je to posljedica ukrupnjavanja kompanija i usitnjavanja konkurencije. Primjer: Nekad si imao desetine proizvođača aviona a sada su u najpopularnijoj klasi uskotrupaca ostala samo dva i od ta dva jedan najmoderniiji bio zabranjen za upotrebu skoro dvije godine a u nekim zemljama je još. Rusi i Kinezi pokreću proizvodnju takvih aviona ali kad su trebali da pokrenu Ameri uveli sankcije na karbonska vlakna (koja su bila američka) a to je prije tri godine nema veze sa sadašnjim stanjem, a sada su zbranili i svoje motore i ostale dijelove. Dakle čitav svijet je u opasnosti da ostane bez dobrog dijela… Pročitaj više »

garbage

Bez namjere da ikoga uvrijedim ili generaliziram ali najveca prednost nije jeftina radna snaga, vec to sto su azijati sposobni 8 ili 10 sati raditi monotone poslove (sklapanja malih dijelova poput mobitela). Bijelci u prosjeku nemaju tu koncentraciju i nisu zato konkurentni.

garbage

Slazem se, trebale bi godine da se tehnologija prebaci negdje drugdje a do tada by by, auti, elektronika, strojevi, avioni… ma ne zelim ni zamisliti