1. Home
  2. Vesti
  3. VW Golf „devetka“ je pod znakom pitanja
VW Golf „devetka“ je pod znakom pitanja
4

VW Golf „devetka“ je pod znakom pitanja

764
4
Podelite sa prijateljima:

U martu 2021. Volksvagen je bio nestrpljiv da objavi da će Golf, T-Roc, Tiguan i Passat dobiti modele sledeće generacije. Ta izjava je možda bila malo preuranjena u slučaju kompaktnog dua hečbek/karavan, pošto novoimenovani izvršni direktor kompanije ostaje oprezan u pogledu budućnosti Golfa. U intervjuu za nemački list Welt, Tomas Šefer je rekao da odluka o razvoju modela devete generacije još nije doneta.

Bivši šef Škode preuzeo je uzde glavnog brenda VW grupe 1. aprila ove godine i dovodi u pitanje budućnost Golfa zbog povećanja troškova sa razvojem automobila opremljenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Očekuje se da propisi Euro 7 stignu u narednim godinama, a oni će povećati cene automobila sa motorima SUS za 3.000 do 5.000 evra, prema Šeferu.

On je dalje rekao da je kraj automobila od 10.000 evra u Evropi blizu (a mi bismo rekli da im je kraj već došao), jer će usklađivanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa strožim zakonima u vezi sa emisijama povećati troškove razvoja.

Vrh Volkswagena najavio je da se radi na fejsliftingu na polovini veka za trenutni Golf, ali je „devetka“ u ovom trenutku neizvesna. On je istakao da projektovanje novog automobila sa SUS motorom za koji je malo verovatno da će imati tradicionalni životni ciklus od 7-8 godina možda neće biti vredno toga, dodajući da je „izuzetno skupo“ razvijati vozila usaglašena sa standardom Euro 7.

Čitajući između redova, njegova izjava da se Golf 9 neće prodavati punih sedam do osam godina odnosi se na zabranu prodaje novih automobila opremljenih benzinskim ili dizel motorima koja će u Evropskoj uniji stupiti na snagu 2035. godine. Osma generacija modela postoji od 2019. godine i verovatno će dobiti fejslifting 2023. ili 2024. godine koji će se prodavati još tri do četiri godine.

Potencijalni Golf 9 bi stoga stigao oko 2027. godine, što znači da bi se njegov nestanak mogao poklopiti sa „smrću“ motora SUS u EU. Neka tržišta su već donela, a neka će uskoro doneti odluke da pređu na električna vozila ranije od toga, što bi posledično uticalo na prodaju Golfa ograničavanjem njegove dostupnosti.

Tomas Šefer je rekao da će konačna odluka o tome da li će biti devete iteracije Golfa biti doneta u narednih 12 meseci. Rekao je da je sa malim automobilima teško nadoknaditi veće troškove razvoja koji dolaze sa Euro 7, tako da možemo zaključiti da budućnost ne izgleda sjajno ni za Polo. Zapravo, Audi je već rekao da će se oprostiti od mehanički povezanog A1 nakon ove generacije, pri čemu će Q2 subkompaktni krosover takođe krenuti putem ptice dodo.

AutoRepublika

(764)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da ne bude golfa devetke? Smak sveta je sve bliži, to je očigledno.

J4ZZ3R

Pa šta če jadan Golf, nikad nije dostigao Corollu i Civic 🙂

„Let the games begin“ 😉

moron

„Brate“, pusti me tog „sabiranja baba i žaba“, svega što se ikada prodavalo pod trgovačkim nazivom „Civic“, „Corolla“, „Golf“, „Focus“ i slično.

Veze medjusobne nemaju ti istoimeni modeli, niti kupac ima neke koristi od tog sabiranja.

J4ZZ3R

Za Corollu ok,a za Civic nisi u pravu, ali ti si stari autošovinista 🙂 jedino nisi bicikl auto šovinista 🙂