1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge nas obradovao, pa razočarao povodom modela Charger i Challenger
Dodge nas obradovao, pa razočarao povodom modela Charger i Challenger
4

Dodge nas obradovao, pa razočarao povodom modela Charger i Challenger

211
4
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko želite da kupite putnički automobil od strane neke američke kompanije ovih dana, izbor je zapravo jako mali. Postoji nekoliko Cadillaca, Ford nam još uvek nudi Mustanga, ali većina kupaca se odlučuje za dvojac iz korporacije Chrysler pod imenom Dodge Charger i Challenger.

Protekle godine je isporučeno 78.389 Chargera i još 54.314 Challengera, što je impresivan prodajni rezultat kada se zna da su ova dva modela debitovala još pre petnaestak godina. Njihovo poreklo je još starije i originalno su zasnovani na platformi Mercedesove E Klase, još iz sredine devedesetih godina prošlog veka. Korporacija Chrysler će nam reći da osim par komponenata zadnjeg ogibljenja nije mnogo ostalo od nemačke tehnologije.


Ali, svemu što je lepo stigne kraj pa tako Charger i Challenger više ne uspevaju da zadovolje sve strožije zakone na temu izduvnih gasova. Dosta se spekulisalo o njihovoj budućnosti, a tokom jučerašnjeg dana, dva izvora su prenela potpuno različite informacije o tome šta možemo da očekujemo.

Prvo su kolege sa sajta Motor Trend izjavile da će Charger i Challenger zaista preći na struju nakon 2024. godine, ali da će i dalje postojati verzije pokretane motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. I ne samo to, već da će ponovo biti dostupni motori sa osam cilindara.

Oba modela su se nudila s čuvenim motorom Hellcat, gde se snaga približavala brojci od 800 „konja“, mada je sasvim sigurno da ga nikada više nećemo videti u serijskoj proizvodnji. Motor Trend zatim navodi da je Dodge isporučio 2,2 miliona Chargera i Challengera i da im je „tajni izvor“ rekao da će ih nastaviti prodavati sve dok postoji kupaca.

Oba modela je trebalo da dobiju preko potrebne izmene nakon spomenute 2024. godine, kao što je potpuno nova platforma sa pogonom na zadnje točkove, a koju bi koristili mnogobrojni modeli velikog Stellantisa, ali bi navodno zadržao svoje motore sa šest i osam cilindara.

Međutim, tokom večernjih sati istog dana, i sajt Motor1 nam je doneo priču o Chargeru i Challengeru, ali sa sasvim drugačijim rezultatima. Oni kažu da su lično komunicirali sa osobom na visokoj poziciji u Dodgeu i da im je rečeno kako će naslednici ova dva modela zaista stići, ali da će biti dostupni samo sa električnim motorima.

Njegove konkretne reču su bile da je izveštaj Motor Trenda nije tačan i da će „motor Hemi na toj platformi, kao i sama platforma nestati, i da će sledeća generacija biti samo na struju“. Motor1 nam takođe kaže da bi koncepte takvog modela mogli da vidimo već narednih meseci, dok bi serijsko izdanje usledilo tokom 2023. godine.

Korporacija Chrysler takođe ima običaj da nastavi sa proizvodnjom prethodne generacije paralelno sa novom nekoliko godina, pa možda kraj za sadašnji Charger i Challenger neće stići još za nekoliko godina.

Još uvek se potajno nadamo da je Motor Trend u pravu, ali su šanse male za tako nešto. Automobilska industrija se okreće prema električnim automobilima i nažalost, Charger i Challenger će morati da plate ceh. Ali ako ništa drugo, ovi modeli neće postati samo još jedni u nizu krosovera na struju, čega smo se verovatno najviše i pribojavali…

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izduvni gasovi sahranice „muscle cars“ znatno pre 2035 godine! Dodge Challenger tezak je oko dve tone, u najjacem izvodjenju oko 2,2 tone. Sa ovom tezinom to nije vise sportski auto! Moguce resenje bi bilo smanjiti dimenzije ovih automobila i primeniti tzv. „material mix“ – aluminijumska konstrukcija karoserije sa aplikacijama od drugih materijala, kao supercvrsti celik, karbon, plastika, itd. Sa tezinom od oko 1,6 tona bila bi moguca primena manjih motora, slicnim evropskim – V8 sa 4 litra zapremine i preko 600 KS. U bateriju kao resenje buducnosti mobilizacije uopste ne verujem! Do 2030 doci ce otreznjenje da je to corsokak… Pročitaj više »

BB

Ništa se ne sikiraj, Bajden je ušao u produžetke sa koronom, pa zavisno od rezultata te utakmice, možda dođe do povratka nekih formi automobila 😜

Yankee

Pricao sam nedavno o ovome na onoj drugoj temi. Challenger nikada nije bio sportski auto, ni originalni, ni ovaj moderni. Trziste pravih sportskih auta je jako ograniceno, to Camaro potvrdjuje. Amerikanci bi ranije da imaju vise prostora na zadnjim sedistima i gepeku cak i ako to znaci da je auto sporiji 0,2 sekunde 0-60 mph. Zato se Challenger i dan danas prodaje fantasticno i daleko bolje nego Camaro.

Matija

Pravi sportski auto je za mene Corvette. Mustang, Challenger i Camaro kao tjunovani kupei dobijaju sportske performanse. Ako amerikancima prostor toliko znaci onda bi trebalo da ga dobiju u sva tri auta. Plasim se da bi odgovarajucim produzenjem kabine izgubili deo svog karaktera. Ova tema ocigledno zahteva dublju analizu, bar meni jer americkom trzistu nikada nisam posvecivao veliku paznju.