1. Home
  2. Vesti
  3. Električna E klasa jednako profitonosna kao konvencionalna
Električna E klasa jednako profitonosna kao konvencionalna
1

Električna E klasa jednako profitonosna kao konvencionalna

211
1
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz, uostalom kao i svi vodeći globalni proizvođači vozila, navaljuje svim silama na osvajanje proizvodnje električnih četvorotočkaša, a sada polako počinju i da se sležu utisci o finansijskim implikacijama takvog opredeljenja. Naime, tokom razgovora o rezultatima koje je švapska kompanija ostvarila u drugom tromesečju ove godine, a o čemu smo i izvestili tokom jučerašnjeg dana, finansijski direktor grupacije Mercedes-Benz, Harald Vilhelm je otkrio da se identična profitna stopa postiže u proizvodnji baterijske i konvencionalne E klase.

On je novinarima redakcije specijalizovanog poslovnog magazina Automotive News Europe rekao sledeće: „U ovom trenutku mogu da potvrdim da su ujednačene profitne martine modela EQE i E klase“. Vilhelm je čak i dodao da je moguće da je po ovom parametru model EQE možda čak i bolji od E klase.

Teško je ovde ne naglasiti i da postoji velika cenovna razlika između ova dva modela. Dok tradicionalna E klasa, od oko 55 hiljada evra, dotle je model EQE ponuđen za oko 30% višu početnu cenu, zahvaljujući čemu Mercedes i može da se „pohvali“ postignućem. Dok su ove vesti odlične za analizu uspešnosti modela EQE, dotle se mora reći i da EQS nije te sreće. Naime, Vilhelm kaže  da marže koje generiše električna S klasa još uvek nisu dovoljno izdašne da sustignu konvencionalnu, ali i tu se Mercedes izoštrava u težnji da jednakim intenzitetom optereti novčanike kupaca.

Kako bilo, Mercedes nema u planu da na bilo koji način uspori atak na baterijsku klasu vozila, naprotiv. Ideja je da se u drugom delu ove godine uveća proizvodnja baterijskih vozila, u tolikoj meri da nadmaši kvantitativni pokazatelj montiranih dopunjivih hibrida. Juče je i izvršni direktor firme, Ola Kelenijus rekao da želi da polovina prodajnog miksa elektrifikovanih vozila bude iz segmenta BEV, dajući im priroritet u odnosu na predstavnike klase PHEV. Novi EQE kao i krosover s oznakom EQS bi trebalo da odigraju značajnu ulogu u dostizanju tog stremljenja.

Električna vozila koja struju za pogon čuvaju u baterijama još uvek moraju da prevaziđu prepreke pre masovnog usvajanja. Jedna prepreka se ogleda u visini troška prilikom nabavke automobila. Ne samo da su električna vozila bila preskupa za potrošače, već su bila skupa i za proizvođače automobila. Troškovi i cene proizvodnje padaju, a kao rezultat toga rastu profitne marže, ali cene ka kupcima ne padaju, što je posebno zanimljivo.

Aduti segmenta BEV su i dalje godinama daleko od dostizanja cenovnog pariteta s konvencionalnom braćom, ali je jaz među njima sve skromniji. Neki konstruktori neguju veru u to da će se cene koštanja vozila izjednačiti već za koju godinu, dok drugi tvrde da je to moguće tek krajem tekuće decenije. Kako bilo, tek ćemo videti šta nam budućnost donosi po ovom pitanju.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako dovoljno naduvaju cenu EV varijante, može ona biti profitabilnija i 10 puta od SUS verzije 😊😊😊