1. Home
  2. Vesti
  3. Kompanija nesuđenog sina Džona Dilorijana otišla u stečaj
Kompanija nesuđenog sina Džona Dilorijana otišla u stečaj
3

Kompanija nesuđenog sina Džona Dilorijana otišla u stečaj

895
3
Podelite sa prijateljima:

Jedna neverovatna vest se tokom protekle godine pročula automobilskom industrijom. Čovek koji se predstavljao kao Taj Dilorijan je tvrdio da je sin čuvenog industrijalca Džona kog svi poznajemo kao osnivača čuvenog modela DeLorean DMC-12. Prema Tajovoj priči, Džon je posetio Severnu Irsku 1981. godine da bi nadgledao izgradnju nove fabrike i tada je imao kratku aferu sa neimenovanom ženom.

Kao rezultat te afere je začet baš Taj i on tvrdi da poseduje svu potrebnu dokumentaciju da nam to potvrdi. Dok još uvek čekamo na dokaze, Britanac je takođe debitovao i s prototipom modela za koji je tvrdio da je bio želja njegovog (navodnog) oca.

Reč je o gradskom mališanu na tri točka na bazi modela Reliant Rialto i sa identičnim „gullwing“ vratima koje smo videli i na serijskom DMC-u. Detaljnije o toj priči možete da pročitate ovde. Kasnije će nam reći i da je nova talibanska vlada u Avganistanu pokazala interesovanje da krene sa serijskom proizvodnjom ovog modela, o čemu smo takođe pisali.

Dok nismo znali da li da plačemo ili da se smejemo na račun ovih priča, firma DeLorean Motors Reimagined iz američke savezne države Teksas nije gubila vreme na sudu. Ova kompanija je kupila licencu originalnog DeLoreana i danas se bavi restauracijom i preprodajom delova, pa samim tim su morali da zaštite svoje ime.

Pokrenuli su tužbu u Velikoj Britaniji i kako prenose kolege iz lokalnih medija „The Sun“, izašli su kao pobednik. Automobilski eksperti su takođe došli do podatka da je Taj zapravo čovek po imenu Bendžamin Grendžer i da već nekoliko godina pokušava da osnuje automobilsku kompaniju. Niko mu nije davao pažnju sve dok nije počeo da tvrdi da je sin Džona, ali čak i onda je uglavnom privlačio samo podsmehe.

Ne samo što je sud zabranio Grendžeru da koristi ime „DeLorean“ već u roku od četrnaest dana mora da plati sudske troškove u iznosu od 20 hiljada britanskih funti (oko 24 hiljada evra). Ovaj je već izjavio da ne poseduje toliku sumu novca i da će jednostavno morati da potpiše stečaj.

U razgovoru sa novinarima lista „The Sun“, takođe je ismevao odluku suda i zapitao se kako je neko mogao da pomisli da su originalni DeLorean DMC-12 i njegova firma povezani u bilo kakvoj meri osim po imenu. Dodaje da ovo nije kraj za njega i da će „nastaviti da sanja sve dok mu život to omogućava“.


Ruku na srce, moram da priznam da sam se potajno nadao da je cela priča istinita i da će nam Taj, to jest Bendžamin, otkriti neke detalje iz života velikog Džona, koji ne samo što je osnovao svoju firmu već je ranije imao veoma uspešnu karijeru u Packardu, Pontiacu, Chevroletu i ostatku General Motorsa.

Ali, na kraju se sve završilo baš onako kako smo očekivali…

AutoRepublika

(895)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa kakav smisao za posao ima ((poslovni ne konstruktoski), izgleda da je povukao gene na Džona 😜😂

Yankee

Dok DeLorean nije bio komercijalni uspeh, John je zapravo pre toga imao veoma uspesnu karijeru u General Motorsu. Kada je preuzeo Pontiac divizija je bila pred gasenjem, a on je od njih napravio diviziju visokih performansi i kada ih je napustio Pontiac je bio 3. najprodavaniji brend u Americi. Zatim je od Chevroleta napravio veci brend nego sto su cele korporacije Ford (Ford, Mercury, Lincoln) i Chrysler (Plymouth, Dodge, Chrysler, Imperial) bili. Posle je postao podpredsednik GM-a u vreme kada je GM imao ucesce na trzistu od cak 60%.

BB

Pa možda će i „mali“ ali u tuđoj firmi 😜