1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini Aceman se ukazao
Mini Aceman se ukazao
5

Mini Aceman se ukazao

222
5
Podelite sa prijateljima:

Marka Mini se ubrzanim tempom priprema za tranziciju ka narednoj generaciji modela i sada je pred nama eminentni predstavnik budućnosti, onaj koji je patronski BMW odabrao da bude maneken minijevskog stila sutrašnjice. I to ne koja nije daleko pred nama, već je odmah tu iza ugla, što se kaže.

Dakle, danas je debitovao Mini Aceman i za sada ga vidimo samo u obliku koncepta, ali ne treba sumnjati da će serijska verzija ovog mališana biti manje-više ista ovom što sada gledamo.

Mini Aceman pripada klasi kompaktnih urbanih SUV-ova. Biće smešten između bazičnog heča s troje vrata, koji je inač 3.821 milimetar dug, i Minija s oznakom Countryman (čovek sa sela – u pokušaju duhovitog prevoda s engleskog), koji se opet po dužini razbacuje na prostranstvu od 4.297 mm, uz opasku da će „seljak“ u narednom naraštaju biti čak i gabaritniji.

Dođosmo i do dužine današnje zvezde programa AutoRepublike, i drugih manje uglednih automobilskih medija 🙂 a ona iznosi 4.050 mm, dok se po širini novajlija proteže na 1.990 mm, uz visinu od 1.590 mm. Može se reći da će u neku ruku i do neke mere, Aceman zameniti heč se petoro vrata i karavan s oznakom Clubman, posebno znajući da ovaj neće dočekati odmenu na tržištu, to jest da neće imati naslednika.

Koncept leži na točkovima koji integrišu 20-inčne felne, a poseduje i prozorska stakla bez okvira, kao i uglaste branike toliko neobične za marku Mini. Međutim, lukovi iznad točkova su i dalje u polukružnom obliku.

Ručice za otvaranje vrata stižu u maniru modernih bemvejaca, što će reći da se uvlače u panle vrata sve do nivoa karoserije. Svi ovi pobrojani detalji će biti preneti i na vozilo koje se bude masovno proizvodilo. Ono što će ostati samo na konceptu, tiče se krovnog nosača s grafikom na kojoj se vidi britanska zastava, a isto važi i za prednje svetlosne grupe u tehnologiji matriks.

Harizmatična jednostavnost (Charismatic Simplicity) je naziv nove dizajnerske filozofije iz koje se izrodio i Mini Aceman. Implicira jednostavne oblike i linije uz istovremeno smanjenje detalja dekora eksterijera, i uz potpuno odbacivanje hroma (mada ga ni ranije nije bilo, već samo jeftine plastične imitacije).

Umesto toga, koncept se oslanja na svetlosne efekte, grafičke crteže koje mogu da proizvedu ne samo farovi i zadnje signalne grupe, već i svetlosni panel u rešetki hladnjaka. Ipak, serijski Aceman će naravno doći u jednostavnijoj formi, odnosno bez sličnih „džidža-bidža“.

Filozofija harizmatične jednostavnosti je u potpunosti iskorišćena u kabini sa pet sedišta. Ovde su dizajneri odbili upotrebu, ne samo hroma, već i kože (uključujući i veštačku, onu koju smo nekad zvali skaj). Umesto toga, koristi se tkanina, uključujući i one napravljene od recikliranih materijala. Čak je i pletenica volana napravljena od velura.

Okrugli centralni ekran je zadržan na prednjem panelu: sada je zasnovan na organskim svetlećim diodama (OLED) i ima povećan kontrast. Sam multimedijalni sistem je sa novom Mini OS školjkom, napravljenom na bazi operativnog sistema Android.

Ovde nema poznatih instrumenata, ali se slika projektuje po celoj širini čeonog panela (prekrivena je tkaninom), što uključuje malo „informaciono ostrvce“ sa očitavanjima instrumentacije i navigacijom. Grafičke teme se mogu menjati, a svaka od njih ima sopstveni zvučni zapis.

Mini Aceman „stiže“ kao električni automobil ali se ništa ne zna o tehnološkim rešenjima koja je konstruktor zamislio da ga obeleže. Razvojni tim čuva ovakve informacije za trenutak svečane premijere serijskog modela koja će se dogoditi tek 2024. godine.

Međutim, nova generacija heča s Minijevim logotipom će ugledati svetlost dana pre nego što dočekamo 2023. Fora je u tome što ćemo brojne detalje iz opusa „harizmatične jednostavnosti“ ovog koncepta, moći da vidimo već i na tom adutu Bavaraca.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova širina novajlije od 199 cm je „sa otvorenim retrovizorima“. I nije uopšte impozantna.
Za blagodet putnika je daleko bitnija ona „bez retrovizora“.
Pordejenja radi, 500L je sa otvorenim retrovizorima širok 202 cm ( 2.018 mm ), a bez retrovizora ima 1.784 mm ( 178 cm ).

Matija

Sirina sa otvorenim ili sklopljenim retrovizorima pojavila se pre nekoliko godina kao vazna tehnicka informacija! Zasto??? Nemacka policija pocela je masovno da kaznjava vozace koji su na suzenim trakama oznacenim sa 2,0 metra sirine vozili sa svojim automobilima koji su po pravilu uzi. Ovo je cista prevara kojoj se godinama niko nije suprotstavio. Saobracajna pravila se baziraju, izmedju ostalog, i na ECE standardima. Prema ECE standardu, maksimalnu sirinu vozila definisu iskljucivo nepokretni delovi vozila. Posto su retrovizori zglobno spojeni sa karoserijom ne racunaju se u maksimalnu sirinu! Ukoliko budete imali ovakav problem sa policijom ne placajte kaznu i pozovite se… Pročitaj više »

Matija

Ovaj prototip izgleda kao da se u njegovo dizajniranje umesao nas drug Domagoj Dukec! S obzirom da je dizajn Acemena ipak podnosljiv, cenim da su Domagoja drzali na uzdi! 🙂

BB

A gdje im se izgubi slovo P?

TheStig

I u dizajnerskoj branši dominira LGBT? Izgleda da je vrijeme da pripremim vranca 😄