1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi krosover GAC GS8 s maskom hladnjaka koja plaši dečicu
Novi krosover GAC GS8 s maskom hladnjaka koja plaši dečicu
2

Novi krosover GAC GS8 s maskom hladnjaka koja plaši dečicu

907
2
Podelite sa prijateljima:

Veliki kineski krosover GAC GS8 je već neko vreme na ivici trenutka kada dolazi do smene generacija. Novi model je najavljen u matičnoj državi tokom prošlog meseca, dok je prezentacija noviteta uživo, upriličena tokom vikenda za nama.

Međutim, izgleda da su i Kinezi počeli da hvataju šibicarske marketinške fazone proizvođača iz Evrope i Azije s dužom tradicijom, pa su za novinare ostala zaključana vrata novog SUV-a, dok su i prozori bili zatamnjeni. Jasno, konstruktor je uskratio javnosti informacije o enterijeru, ali je na kašičicu pružio neke druge.

Ovaj krosover, inače u Kini poznat pod nazivom GAC Trumpchi GS8, je zadržao svoj prepoznatljiv brutalan stil, ali je postao osetno gabaritniji od modela iz premijernog naraštaja. Dužina se uvećala s negdašnjih 4.836 milimetara na aktuelnih 4.980 mm, dok je širina SUV-a u rasponu od 1.910 do 1.950 mm.

Krosover je, doduše više simbolički, dobio i na visini pa je dostigao kotu od 1.780 milimetara (10 mm više nego ranije). Ipak, treba reći da je još od početka promotivne kampanje za novitet, proizvođač akcentirao porast dimenzija vozila.

Priliv centimetara je osetio i razmak koji deli dve osovine, pa je sada umesto ranijih 2.800 milimetara, na raspolaganju povelikih 2.920 mm. Novajlija je izrađen na modularnoj platformi GPMA (GAC Global Platform Modular Architecture), koju smo upoznali prvi put pre neke dve godine, prilikom predstavljanja kompaktnog krosovera GAC Trumpchi GS4.

Da kažemo da se sama arhitektura nije menjala, pa tako podrazumeva poprečno (transferzalno) postavljen motor, prednje točkove kao primarne pogonske, Mekferson rešenje na prednjoj osovini, uz multilink na onoj iza vozača.

Ono što je ovde nama možda najzanimljivije tiče se maske, čeljusti, ambisa, kako već da nazovemo impozantnu rešetku hladnjaka krosovera GAC Trumpchi GS8. Istina, u bazičnom paketu je ona i dalje ogromna, ali još i umerena spram one koja čeka kupce hibrida.

Da kažemo da uvodnu varijantu pokreće dvolitarski turbobenzinski motor koji ka prednjoj osovini ispucava 252 konjske snage, uz maksimalni obrtni moment koji je uvećan na 400 njutn metara. Ako znamo da je ranije za transmisiju bila zadužena šestostepena menjačka kutija, sada je na delu jedinica sa osam stepeni prenosa. U oba slučaju, menjač je automatski.

Levo bazična a desno hibridna verzija

Druga verzija je hibridna i nju možete videti na fotografiji iznad, ali i na naslovnoj slici. Šta reći? Maska se proteže od vrha haube pa do donje ivice branika. Teško je ignorisati je!

Kao i kod konvencionalnog izvođenja, i hibrid pokreće isti dvolitarski motor, ali je ovde ulogu menjača preuzeo elektromehanički varijator THS (Toyota Hybrid System), nama poznat iz vozila marki Toyota i Lexus. Ko prati zbivanju u omiljenoj industrijskoj grani, taj zna da GAC i Toyota imaju dugu istoriju saradnje u Kini, i da neguju zajednički poduhvat, pa ova saradnja nikako ne čudi. Legalna je i poželjna. Ipak, karakteristike hibrida nisu obznanjene u ovom trenutku.

Ono što je navedeno jeste da će gama uključivati izdanja s mogućnošću prevoza šest ili sedam osoba, što znači da će treći red sedišta biti raspoloživ već od elementarne ponude. Novi GS8 će nuditi adaptivni tempomat uz sistem pomoći pri održanju pravca unutar saobraćajne trake, kao i parking pomoćnika koji, nalik onom što i BMW omogućava, pamti zadnje metre putanje i potom je u poziciji da vas istim putem vrati.

Zanimljivo je da sistem kamera pokriva ugao od čak „54o stepeni“ (!?) što znači da se ovde radi o imitaciji panoramskog pogleda preko haube, što je već ranije ponudio Land Rover.

Druga generacija krosovera GAC Trumpchi GS8 će se na kineskom tržištu pojaviti krajem tekuće godine, dok će se začudo, parelelno nuditi i izdanak prvog pokolenja, barem još neko vreme. To praktično znači da eventualni izvozni planovi, ukoliko ih proizvođač uopšte i neguje, neće biti brzo realizovani. SUV prve generacije se, najbliže nama, nudi u Ruskoj Federaciji.

AutoRepublika

(907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Iz svakog ugla vrišti kadilakov terenac.

moron

Dobra motorizacija. Barem meni tako deluje.