1. Home
  2. Life
  3. VW nastavio s razvojem motora SUS i predstavio 1.5 TSI evo2
VW nastavio s razvojem motora SUS i predstavio 1.5 TSI evo2

VW nastavio s razvojem motora SUS i predstavio 1.5 TSI evo2

2.63K
19
Podelite sa prijateljima:

Mnogo čemu u današnjoj automobilskoj industriji je kumovala čuvena prevara Volkswagena nazvana dizelgejt. Jedna od implikacija se ogleda i u posledičnom zaklinjanju Nemaca da će pročistiti svoj umrljani imidž i da će sve svoje napore usmeriti na razvoj električnih vozila. Za tako nešto bi trebalo da posluži i novorazvijena arhitektura MEB, dok je više sofisticirana platforma PPE u planu za 2023. godinu. Ova koja je više „šmekerska“, biće u upotrebi kod preskupih Audija i Porschea.

Međutim, to sve što pobrojasmo nikako ne znači da su zanatlije iz grupacije Volkswagen digle ruke od daljeg usavršavanja dobrih starih motora s unutrašnjim sagorevanjem. Dokaz za ovu tvrdnju se može pronaći i u vidu juče predstavljene nove benzinske jedinice.

Kao što i samo ime pogonske grupe sugeriše, 1.5 TSI evo2 predstavlja plod evolutivnog razvoja benzinskog motora grupacije koji nudi jednoipolitarsku zapreminu. Turbo punjeni četvorocilindraš je učinjen efikasnijim, što je postignuto imeštanjem trosmernog katalitičkog konvertora i filtera a prečišćavanje čestica čađi iz benzinskog motora u jedinstveni kontrolni modul agregata, a koji je montiran u blizini motora. Takav potez je inženjerima Volkswagena omogućio manju zavisnost od retkih metala, uz simultano ispunjenje sve strožijih emisionih zahteva koji neizostavno stižu na Stari kontinent, doduše nešto kasnije ove decenije.

Sistem koji je postojao i ranije, a koji je nosio naziv „aktivno upravljanje radom cilindara“ (Active Cylinder Management), i koji je upravljao intervalima dekativacije cilindara, sada je evoluirao, pa se nakon unapređenja naziva ACTplus. Nudi čistiju tranziciju rada s četiri na dva cilindra i onu u obrnutom smeru.

Dodatno, radni opseg je proširen pošto se drugi i treći cilindar ni ne uključuju u posao prvom i četvrtom, onda kada motor funkcioniše u nižem i srednjem režimu obrtaja kolenastog vratila. Isto važi i za srednje i male brzine kretanja vozila. VW se kune da je sada prelazak iz dvocilindarskog u četvorocilindarski režim rada, kao i onaj u suprotnom smeru, sda jedva primetan, pošto je tehnika veoma usavršena.

Novi blok 1.5 TSI evo2 će se prvo naći u vozilima koja nose oznake T-Roc i T-Roc Convertible, i u tim aplikacijama će nuditi 150 konjskih snaga. Zatim će se naći i kod drugih modala u opticaju, što uključuje i dopunjive hibride sa snagom od 272 „konja“. Velike su šanse da će ovaj plug-in hibridni pogonski sklop debitovati i kod sledeće generacije Volkswagenovog Passata i odnosne Škode Superb, što bi trebalo da se dogodi negde tokom naredne godine.

Kako bilo, Volkswagen je čak i u objavi vezanoj za motor SUS želeo da podseti publiku na plan prema kom bi čak 70% prodaje vozila grupacije trebalo da se odnosi na ona iz električnog segmenta, s tim da bi to trebalo da postane stvarnost pre nego što ispratimo aktuelnu deceniju.

Pošto se potpuni prelazak na električni pogon neće dogoditi preko noći, preostali motori s unutrašnjim sagorevanjem koji se i dalje nalaze u prodaji, će biti ažurirani kako bi ispunili ekološke normative sintetizovane u priči Euro 7, a oni će važiti za prodaju automobila u zemljama u kojima su SUS agregati i dalje popularni. Nemački proizvođač automobila priznaje da infrastruktura za punjenje nije dovoljno uznapredovala u nekim regionima; stoga se vozila na konvencionalni pogon za sada zadržavaju.

AutoRepublika

(2625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Drago mi je čuti da neki SUS uspeva da preživi.
Tako da od mene – hvala.

Iznogud Časni

I onda napise još 10 komentara 🙂

TheStig

Mene zanima da li će da troši ulje kao mutav?

BB

Ja ne znam da li ovo 1.5 troše ulje (znam za 1.2 i 1.4), ali ako i on troši, onda staviti katalizator i na iberlauf 😂🤣

TheStig

Svi Wagenovi motori benzinski troše ulje. Oni kažu da je to normalno. Ne bi me čudilo da kažu da je i poželjno. Ipak su oni izmislili varanje na emisijama 😁

moron

„Uobičajena potrošnja ulja kod motora putničkih automobila kreće se između 0,05 i 3 dl na 1.000 km. Često se navodi da je to od 0,2 do 0,6 % od potrošenog goriva, ali je vremenom došlo do promene. Krajem prošlog veka bilo je od 0,1 do 0,5 % od potrošenog goriva, dok je sada je taj raspon čak i širi i kreće se od 0,05 do 1 % od potrošenog goriva.“

https://totalenergies.rs/sr/najcesca-pitanja-u-vezi-s-potrosnjom-ulja

Srđan

Ulja su sve manje viskoznosti. Mora se ulje više trošiti.

TheStig

Nema to veze sa viskoznošću. Ulja su manje viskozna da bi lakše lubrikovala motor jer nešto što je rjeđe je tečnije i lakše dolazi do svih dijelova motora. Ono što je omogućilo da dođe do toga jeste jer su ulja sintetička te su mnogo boljeg kvaliteta nego nekadašnja mineralna ulja.

Srđan

Mora da ima. Manje viskozna ulja su tečnija da brže podmazuju motor, ali zato i lošije podmazju i lakše prolaze pored karika. Manje viskozno ulje donosi i manje trenja, pa je motor efikasniji. Proizvođači gledaju da zadovolje norme, a ne da motor što duže traje.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Srđan
TheStig

Ne mora da ima. Cak i rjeđa ulja koja se danas koriste su otpornija na temperature od gušćih ulja koja su se koristila prije 20 godina. Kao rezultat poboljšanja kvaliteta ulja automobil danas može da koristi širi raspon ulja nego prije. A ulje nije jedino koje određuje vijek trajanja komponenti vec i same unutrasnje komponente motora i njihove termicke tolerancije. Ni najbolje ulje ne moze spasiti los motor.

TheStig

Hajde mi izracunaj onda koliko je u procentima ono sto audi i bmw kazu da je normalno. 😁Po njima normalno je da motor trosi „quart of engine oil“ svakih 600 ili 700 milja. A pogođeni motori ovim su Audijevi 2.0 benzin, 3.0 v6 te bmw 4.4 v8 i 4.8 v8 ili npr Subaru 3.6 v6 i 2.0 te 2.5. I naravno famozni tsi vw agregati. Prekomjerna potrosnja ulja ovakvog karaktera je naravno do lose konstrukcije motora. Normalno je da performans motor trosi vise ulja nego neki mali motor u prosjecnom automobilu ali da trosi ovoliko to nije normalno.

moron

Samo pokušavah reći da ne postoji motor koji ne troši ulje, kao što je navodno da neki motor „mnogo“ troši ulje, jako relativan pojam.

TheStig

Ma jasno 😁 Meni nije relativno ako između servisa kolicina ulja na sipki opadne toliko da mozes okom vidjeti.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Kojoj šipki? Pa neki motori troše toliko da promijene ulje nekoliko puta dosipajući u intervalu zamjene… Stave interval 25000 km a. Na 1000 potroše i 0.8l, to je 20 l ulja, ili 5 zamjena…
Rješenje će biti ipak staviti katalizator i na odušak 😜

TheStig

Pa sipci za mjerenje ulja. A ko ti servisira auto svakih 25 000? Pogotovo kod nas 😁 I kod mene stoji da je interval 15 000 pa uvijek servisiram na 10 000.

Rješenje će biti da narod prestane biti glup i prestane da kupuje precjenjeno smeće wagenovsko i bavarsko.

Cuj ti marketinga 1.5 tsi EVO na platformi mqb staroj 10 godina a motor star 20 godina i hoce 30 000 eur za ta govna iz doba jura.

I kaze Koreja posle ne valja. Po toj logici jahati konja je jos uvijek moderno.

moron

Omaška, umesto „navodno“, treba da stoji „navod“.
😊

Iznogud Časni

Volio bih te vidjeti da si vlasnik takvog jednog koji cucla 3 dl na 1000 km ak ne i vise.

Iznogud Časni

1.5 evo 2? Ni stida ni srama nemaju! Sad će evo dva umjesto 1 litre da troši 2 na 1000km

Mojt

Imam 1.2 TSI, presao sam 51000 km za 5 godina i ne znam o kakvoj potrosnji ulja govorite. Od zamene do zamene na sipki se nivo uopste ne pomera. Ne prelazim 3500 obrtaja, a zapravo vecinu vremena provodim na 1500-3000 (tu mu je i opseg najveceg momenta). Dakle, ne silujem motor i potrosnje ulja prakticno nema. Za informaciju o stilu voznje dodajem i podatak da mi je ukupan prosek potrosnje goriva 5.2