1. Home
  2. Vesti
  3. Neverovatno otkriće u Argentini
Neverovatno otkriće u Argentini
3

Neverovatno otkriće u Argentini

5.63K
3
Podelite sa prijateljima:

Renault 12 svakako nije prvi automobil koji će nam pasti na pamet kada pomislimo na legende ovog francuskog proizvođača vozila, osim možda ako ste iz Rumunije. Ipak ne možemo da mu osporavamo veoma uspešnu karijeru.

Krenuo je sa proizvodnjom 1969. godine i na matičnom tržištu je opstao narednih jedanaest godina i privukao preko 2,5 miliona kupaca. Međutim, ono šta će ga proslaviti je prodaja licence Daciji iz Rumunije, na isti način na koji je naša Zastava imala saradnju sa Fiatom.

Ovaj automobil će se proizvoditi u susednoj državi sve do 2006. godine i postati simbol narodnog vozila u istoj meri kao Fića, Jugo i Stojadin kod nas. Istorijske knjige kažu da je prodato 1.959.730 jedinica pod imenom Dacia 1300.
Renault 12 se na kratko proizvodio i u nekadašnjoj Jugoslaviji i to u Novom Mestu od strane domaće firme IMV, a uspešnom karijerom se mogao pohvaliti i u Centralnoj i Južnoj Americi. Silazio je sa pokretnih traka u Čileu, Argentini, Kolumbiji, Meksiku i Venecueli i još uvek je čest gost na njihovim putevima.


Zanimljiva priča nam stiže sa društvene mređe Instagram gde je osoba koja se predstavlja kao Kaskoteoficial pronašla novi Renault 12. I to baš nov, pošto na satu možemo da vidimo brojku od nula kilometara. Ovaj automobil se proizvodio u Argentini do ranih devedesetih godina prošlog veka, a kako nismo sigurni u njegovo godište, ipak možemo da zaključimo da je star minimalno tri decenije.

Kaskoteoficial nam nije otkrio druge detalje osim da ima zanimljivu životnu priču kako ga je pronašao, ali sve osim toga je predmet nagađanja. Ne verujemo da smo ikada videli sličnu priču iz prostog razloga što automobili prolaze kroz kratak proces testiranja kada siđu sa proizvodne trake, pa zatim budu utovareni na kamionsku prikolicu pre nego što završe u izložbeno-prodajnom salonu, a neki ih mora i probati pre nego što ih kupi.

Ovde to očigledno nije bio slučaj, a sumnjamo da je neko ručno vraćao kilometražu jer Renault 12 nije toliko vredan klasik da bi se to radilo. Sudeći prema komentarima na internetu, ovo je „luksuzniji“ paket opreme pod imenom TL koji se prepoznaje po ovalnim farovima.

Nismo sigurni da li će gospodin Kaskoteoficial prodati ovaj automobil nekom muzeju ili privatnom kolekcionaru, ali svakako je reč o veoma specijalnom modelu gde sigurno nećemo pronaći još jedan takav primerak.

AutoRepublika

(5628)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo mi je vozilo ostalo u veoma lepom sećanju ( kao R-12 TL ) i obeležilo je dobar deo moje mladosti ( iako tada nisam još imao vozačku dozvolu ).

BB

I imao prostora za glavu? 😉

moron

Pa, ta starija vozila su uglavnom bila izdašna kada je bio u pitanju „Headroom“ 😊 Bilo mi je prijatno i u fići, a i peglici. A i bio sam mlad, pa mi ništa nije smetalo. A danas mi smeta SVE 😊